懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

deleted

侯爵府

BK Milk勳章

我輸卵管閉塞,做微創後醫生警告自然懷孕宮外孕

機會很大,結果真係,後來我選擇做ivf ,但都做咗第4次,
先生到個女,唔好灰心,仲有好多方法可懷孕的,希望在明天
so far so good

大宅

陪月勳章

我都係過來人, 幾年前我因宮外孕切左一邊輸卵管, 果次我個情況都幾嚴重, 之後我都好似你咁走唔出陰霾, 一心打算無仔生... (灰到爆果隻, 認為自己唔係女人)

我都怕會再一次宮外孕, 無埋另一邊點算?! 不過心諗既然如此, 就順其自然啦, 就算無埋另一邊, 仲有其他方法懷孕... 總之天無絕人之路. 果時我灰到同C6講領養小朋友添~

不過今時今日我已經36W喇, 最緊要放開心情, 順其自然, 唔好灰心呀! 好多JM都好似我地咁而成功再自然懷孕架, 要加油喔!

大宅

回覆:曾有宮外孕的你,是怎樣走過這條路的?

我同你一樣,切咗一邊輸卵管
但我仍然想生
而家又開始努力,成唔成功我唔知,但我總算盡過力
唔試就無,我唔甘心lor........大不了再宮外孕就切埋另外果邊,起碼我叫對得住自已

祝大家好運

別墅

回覆 pollytopig 的帖子

謝謝你!我會加油的!

男爵府

我上年6月都切走一邊,咪同自己講好在唔係爆左先知,同埋身邊真係好多例子切完之後能正常懷孕,睇中醫調理下,會有幫助架,加油

別墅

—-

別墅

回覆 carmensamso 的帖子

你好積極,好勇敢!
大家一齊努力!希望你早日成功!

別墅

回覆:misshelen 的帖子

我舊年年頭都係宮外孕,當時內出血要半夜做緊急手術割左一邊輸卵管,手術做左五個鐘輸左2ltr血...可能怕嚇親我,醫生第二朝巡房先同我講我情況有幾危急...

醒返之後第一眼見到老公就同佢講好痛...唔生喇 T^T 而家每次諗返起個心都會好不安,真係好驚會再有下一次...好大壓力...

出院之後我就開始睇中e調理身子,中e話食早飯好,養血,我就一直keep住食到而家

結果舊年年尾我地bingo左,因為有左上次經驗,今次早期產檢做密左,直到見到胎襄係子宮入面先鬆一口氣,而家bb 30w喇,真係好期待佢健健康康出世 :>

生bb都係一種緣份,我地可以做既就係調理好身子,輕鬆等bb來臨,太緊張反而難d bingo架

好好加油!!!支持你!!

別墅

delete

別墅

回覆 kennisay 的帖子

恭喜你!你既bb一定會健健康康咁出世既!

多謝你既分享!我會努力的,希望可以沾沾你既孕氣,早日做媽咪!thx

複式洋房

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章

回覆:misshelen 的帖子

我之前都係因為宮外孕而要切左一邊輸卵管,當時既想法同你一樣,好擔心會生唔到BB,點解會有d咁既事發生係我身上。。但當時間過去,我無再去諗尼個問題既時候,就比我意外懷孕了,既然預計唔到既事就交比上天決定吧!祝福你!

別墅

回覆 littlekk417 的帖子

謝謝你!希望我也能放開這個心結,順應自然!

大宅

我6年前都係咁,個段時間唔想do,因為唔想突然又有咗,好驚會又宮外孕,
真係接受唔到,我用咗半年時間才走出陰霾!跟住一路的心態都係順其自然,有冇都所謂,未當儲返多D錢去旅行又好,有咗的話d錢未係仔女到,千祈唔好心急,6年後今日已經順利渡過3w,e生都好緊張驚我又係,所以會照得密!我d朋友做完手術冇幾就有,佢仲三年抱兩!放心la,唔係絕望嚟架!

別墅

tklkarin 發表於 12-4-22 21:47
我6年前都係咁,個段時間唔想do,因為唔想突然又有咗,好驚會又宮外孕,
真係接受唔到,我用咗半年時間才走出陰 ...

謝謝你既鼓勵~~曾幾何時,我都有你講過既諗法,希望心境可以早日看開點~

anyway, 恭喜你bingo了,不要自己嚇自己,事情一定順利的!

tklkarin  謝謝!早日回復心情!  發表於 12-4-27 21:37

男爵府

畀面勳章

引用:唔好怪我太煽情......這篇純粹想抒發一下自

原帖由 misshelen 於 12-04-21 發表
唔好怪我太煽情......這篇純粹想抒發一下自己屈左好耐既感受

去年是我第一次懷孕,結果證明係宮外孕,急須 ...
我本身甲壯線有事難有bb ,三年有過兩次都系宮外孕(左右各一次),我選擇保留輸卵管,因就算只有1/2機會成功懷孕,我都吾想放棄,and 吾想子宮下垂。但又接受吾到第三次宮外孕,揀左做ivf (試管嬰兒) ,1次bingo 左,而家13w la ~我用左—年多時間準備,調理身體&用做社區保姆練習照顧bb 。

***希望我們的寶貝健健康康出世***幸福快樂***孝順父母***

別墅

L.connie 發表於 12-4-22 23:21
我本身甲壯線有事難有bb ,三年有過兩次都系宮外孕(左右各一次),我選擇保留輸卵管,因就算只有1/2機會成功 ...

恭喜你!你真係好堅強,好用心準備生bb!

希望我可以沾到你既孕氣,早日成功!

男爵府

大廚勳章

回覆 misshelen 的帖子

我幾年前都試過宮外孕, 亦都無左一邊輸卵管, 當時已經係勁痛左成日加出血, 入院俾唔同級別嘅醫生check左個幾2個鐘, 先confirm到,我仲好記得喲醫生話我個case可以用來做研究
我用左成年時間先可以平復心情, 其間亦有朋友好容易懷孕, 每次聽到/見到之後, 情緒都好激動, 自己一個狂咸, 身邊朋友亦不斷安慰, 講喲成功例子比我聽, 又係咁睇中醫調理, 睇左2年, 但只係體重不斷上升
雖然自己有信仰, 但有時都會諗理一邊, 成日會諗住如果果時bb順利出世, 而家已經幾大幾大
最唔開心係見到有喲識嘅人, 為生而生,但完全唔教, 都可以生完一個又一個
自己好想去做一個好媽媽, 反而咁難
經過幾年時間, 奇蹟終於出現, 而家我有21wk, 好期待bb出世

大宅

引用:Quote:原帖由+misshelen+於+12-04-21+發表

原帖由 L.connie 於 12-04-22 發表
我本身甲壯線有事難有bb ,三年有過兩次都系宮外孕(左右各一次),我選擇保留輸卵管,因就算只有1/2機會成功 ...
努力呀!

別墅

delete

首頁

尾頁

跳至