想生BB

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如題!!
有無過來媽媽,分享吓{:1_1:}

珍珠宮

畀面勳章

引用:如題!!有無過來媽媽,分享吓

原帖由 大臭臭 於 12-07-10 發表
如題!!
有無過來媽媽,分享吓
我朋友有甲狀線~今年年頭生咗個仔仔~其實你最好問醫生意見

伯爵府

我斷斷續續食左幾年政府醫院0既藥,但佢話食呢隻藥係唔可以有BB...
佢叫我去飲碘水,我都唔知會唔會對懷孕有影響~?
好煩呀

Anyway謝謝你的意見:loveliness:

別墅

回覆:大臭臭 的帖子

Hi!你係甲狀腺問題還是甲亢問題?我唔建議你飲碘水,放射性比較大或者會影響懷孕,食緊類似甲狀腺噶西藥最好唔好要BB啦,會遺傳噶。即使停藥,最好隔半年先好要BB!

男爵府

我都有甲亢
冇食西藥喇...食0左西藥又肥...又有SIDE EFFECT (生蒼)...
而家睇緊中醫...希望幫到我啦...

大宅

回覆:如有甲狀線能否有baby?

我朋友甲亢,上年中先停藥,11月就宣佈意外有咗第二胎。今年啱啱6月尾bb出咗世喇。

男爵府

我睇中醫就話好難先有...但係好易冇...

大宅

引用:如題!!有無過來媽媽,分享吓

原帖由 大臭臭 於 12-07-10 發表
如題!!
有無過來媽媽,分享吓
大臭臭~
你甲狀腺有咩問題呀!?
我有朋友做左甲狀腺切除手術後,已經生左兩個B喇!祝你早日bingo!
唔好擔心咁多!放鬆吧!加油吧!

伯爵府

多謝大家嘅回覆呀!
我其實一路甲狀腺都有問題㗎!上年停左薬一排,同老公試左2個cycle就驗到有左。我仲心諗點解身邊D朋友話要BB好難!?但好景不常,大概喺5weeks就流紅喇!醫院E生話我細胞分裂出錯問題,自然流產咗
後來發現甲亢唔知喺幾時又再返發,唔知係咪影響咗d(汗而毛)而令到BB著床唔到而走咗!已經喺政府E院食左幾個月藥,由甲亢食到甲低!!E生知道我想盡快懷孕,佢叫我飲碘水!
甲亢甲低呢個病,真係估佢唔到幾時又嚟搵我㗎!長期喺咁一年一年咁過,我要幾時先可以有BB呀!!!仲要呢個病真係難有孕兼好難陀隱!!!
真係好困擾我!

別墅

回覆:如有甲狀線能否有baby?

我都有甲亢啊之前,意外有過一次,當時仲食緊藥,醫生建議唔要!

大宅

I have throid disease too! I've stopped medicine 4 months ago and my doctor says its ok to have ba ga! I'm working on having a bb now! In this moment I would like to try.....no matter the results are at least I've tried!

伯爵府

醫生話要食年半為一個療程,我而家自食左未夠半年。仲要停藥後再等多半年,咁即係2年後先可以懷孕~?

伯爵府

回覆 Keling 的帖子

加油!支持你!!!!!

男爵府

我有甲亢, 幾年前發現左, 開始食綠粒個隻藥, 食呢隻藥就吾可以要BB, 食左一年半, 好返, 停藥

上年又出事, 問過醫生如果想要BB得吾得, 醫生話一定要控制好甲亢先, 要stable 返先. 另外我就同醫生講想要BB, 所以就開左另一隻藥俾我, 叫PTU, 呢隻藥係可以要BB的...

所以有甲亢既JM吾好太擔心, 同醫生傾傾, 一定有辦法既...

伯爵府

回覆 bbmo403 的帖子

首先要多謝你0既意見
我都有同醫生講想懷孕,叫佢轉PTU隻藥比我,但佢竟然同我講馬會診所呢邊無呢隻藥供應!!
吹漲~

男爵府

回覆 大臭臭 的帖子

馬會診所係咪政府架? 我睇政府都有呢隻藥喎, 可吾可以再問下佢...

伯爵府

我最初係0係醫院覆診架...睇左一段時間醫生覺得穩定左無事喇,佢就叫我唔駛再去醫院轉介左我去馬會覆診...但係我0既病程資料佢地2邊係相通,我諗馬會係政府醫院掛

男爵府

回覆 大臭臭 的帖子

咁不如下次覆診問下啦, 或者問下可吾可以轉返去政府睇....盡下努力啦, 政府睇點都平D...

伯爵府

係啦~我同佢講我想儘快有bb,佢就轉介返我去醫院,仲叫我最好去飲碘水:;pppp:
講到飲左會對我會利多於弊咁,但呢度0既jm什至身邊0既朋友都叫我唔好飲
其實只要可以儘快可以懷孕,我咩都要試...

男爵府

回覆 大臭臭 的帖子

我都聽過身邊既人講, 吾好飲碘水呀, 不如你叫佢轉介你返醫院先啦, 有時我地睇公立就係咁, 遇到某D無咁專業既醫生就麻煩....我之前都遇過一個醫生話無藥俾甲狀腺病人想要BB架喎, 講個時都要陰陰咀笑, 真係咩人都有...

轉左你返醫院之後, 再試下叫佢地開PTU啦

首頁

尾頁

跳至