樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近申請咗按揭,幾間都批咗了
其中匯豐同渣打的plan我最有興趣,但又唔知邊個好D,想請教下大家
匯豐就係同存款掛勾,我最多可以存入我借貸的款額一半,而這筆錢可以享有2.15%利息
渣打既plan我就覺得複雜D,叫MortgageOne,個行員係電話中係咁解釋,最終我終於有少少明明地(我D數真係唔好啊)
渣打話他們同匯豐唔同既係,佢地只要一個按揭戶口,就可以一站式處理你個按揭,存款,出糧等等
重點係,假設我既貸款額係二百萬,如果我有五十萬存款可以擺係個戶口,
咁就 2,000,000-500,000=1,500,000, 呢150萬先需要交利息2.15%
所以如果存款越多,睇來會越抵(知道呢個plan既人可唔可以話哦知我有冇理解錯?)
當然佢都有存款上限,唔可以超過借款額既一半(叫慳息計劃)
渣打未批之前,我都諗住申請匯豐, 因為舊錢擺係入邊D息都OK,簡單直接
但係渣打就有多D嘢送,不過我對佢既plan就唔係咁了解
想問下各位如果呢兩個,邊個睇來著數D呢?

大宅

monica69 發表於 12-8-16 20:42
其中匯豐同渣打的plan我最有興趣,但又唔知邊個好D,想請教下大家
匯豐就係同存 ...
兩個咪一樣, 一個收哂你息, 再俾返一半息你(e.g.你saving有一半款額);另一個就祗計你一半借款既息(e.g.你saving有一半款額), 個數咪一樣.

monica69  多謝你的解說啊:)  發表於 12-8-16 21:44

伯爵府

+3金熱血

引用:最近申請咗按揭,幾間都批咗了其中匯豐同渣

原帖由 monica69 於 12-08-16 發表
匯豐就係同存 ...
一樣的,不過sc 送野多少少

男爵府

回覆 786 的帖子

Thank you, thank you :)
原來係一樣的.....
咁有冇話如果第時加咗息,邊個風險大D?
同埋我見渣打條款有一條係,"MortgageOne增值按揭戶口中的款項不應被視為一般存款或定期存款,亦非受保障存款,並不受香港的存款保障計劃保障"
咁樣係唔係又風險大D?

伯爵府

+3金熱血

引用:回覆+786+的帖子 Thank+you,+thank+you+:)

回覆 786 的帖子

Thank you, thank you :)
一樣的。金管條列,按揭掛鈎都唔保

男爵府

回覆 786 的帖子

明白,謝謝你啊

男爵府

回覆 786 的帖子

我又諗起一個問題
近期渣打洗黑錢被罰款單嘢,對佢地銀行,或者我地申請按揭的人有冇咩影響?
(我問呢個問題會唔會好silly啊?唔好意思,我真係唔識呀)

伯爵府

+3金熱血

引用:回覆+786+的帖子 我又諗起一個問題近期渣

回覆 786 的帖子

我又諗起一個問題
美國要打劫銀行,畀錢咪ok囉

大宅

monica69 發表於 12-8-16 22:11
回覆 786 的帖子

我又諗起一個問題
HSBC都賠左啦......當然對你唔會有影響啦. 最好佢地洗哂資料走佬, 冇人知你借左錢唔駛還, 哈哈哈.

monica69  哈哈~~發下夢好喇  發表於 12-8-16 22:52

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:呢兩間銀行的按揭計畫邊個好D?

渣打好多收費,mortgage one account要收$500年費,之後partial payment 每次收$1000手續費,反而hsbc 就無。但HSBC 要用advance 果種account 先有mortgae link,但一年入戶口無$20萬就down grade 個account

伯爵府

+3金熱血

回覆 NicoleT 的帖子

SC 年費已免了. 但最後一次贖樓還是要APPEAL 才能免. PARTIAL PAYMENT好多銀行都要收費的.

男爵府

NicoleT 發表於 12-8-16 22:56
渣打好多收費,mortgage one account要收$500年費,之後partial payment 每次收$1000手續費,反而hsbc 就無 ...
係咩? 原來partial payment每次收$1000手續費,渣打職員冇同我講喎
個mortgage one account的年費佢好像有提到要waive
咁我明天再打電話問下!
多謝你的提醒

大宅

回覆:monica69 的帖子

渣x既mortgage one 得一個戶口,如果你有多餘錢放入去,outstanding loan balance 減少,即按揭利息減少,亦即係話可供扣稅的按揭利息小左,滙x個plan我吾係太清楚, 但有啲bank係分開另一個高息戶口,香港係冇interest tax,如果你有多餘$收息而又有taxable income,搵其他bank啦

大宅

題外話,渣x只要申請按揭又成功批核,就算最後冇accept offer都有$500 jusco coupon的

男爵府

kewe 發表於 12-8-17 00:11
渣x既mortgage one 得一個戶口,如果你有多餘錢放入去,outstanding loan balance 減少,即按揭利息減少, ...

sorry我唔係好明呢兩句既意思啊
"亦即係話可供扣稅的按揭利息小左"
"如果你有多餘$收息而又有taxable income,搵其他bank啦"
點解有筆錢收息搵其他bank好D呢? (唔好意思,我好鈍啊)

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

I am using BOC. I think they got good rate.

DSB too

侯爵府

育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

如100萬借貸,本應係計100萬利息,但渣打個plan係你可以放借貸額50%現金用作計少一半利息,咁你報稅個時居所免稅亦只可以報一半利息,而hsbc係100萬借貸,計100萬利息,你亦可以放借貸額50%現金計番息比你,但報稅個時居所免稅係可以報足100%,分別在如果你需要報稅申請減免居所免稅既話,咁就可以減多一半。明未?

大宅

假設你貸款額200萬,另有現金100萬,如你將依100萬現金放入mortgage one, outstanding loan 即100萬(200-100),即當月按揭利息=100萬x2.15%/12= $1791.67
如用某些另提供高息戶口銀行:outstanding loan = 200萬,當月按揭利息=200萬x2.15%/12= $3583.33 ,但同時你當月可享有利息收入100萬x2.15%/12=$1791.67

兩者的帳面數是一樣,但當你報salary tax時,可用作扣稅的按揭利息就有分別,mortgage one 每月按息是$1791,後者是每月是$3583,如你有taxable income,你將會交少啲個人入息稅

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:786 的帖子

HSBC and Hangseng partial payment 唔洗收費

大宅

渣打都confirm咗mortgage one 個年費係可以豁免,咁即是否渣打是比較好?

首頁

尾頁

跳至