夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地結咗婚好多年,我地係別人眼裡的模範夫妻,我地捱了很多年,由無到有,我地生活得無憂無慮,佢一向對我好好,佢好錫個仔。我以為我是全世界最幸福的女人,直至兩個月前,個小三send個sms俾我,向我示威,後來我老公都承認了,我當時晴天霹靂,我奔潰了。老公不停同我講對唔住,又話自己錯,衰把持不住,又話仲好愛我好愛個家,又喊又拜叫我唔好走。我叫佢走去個女人度,佢又唔肯!
我問佢點解咁對我,佢話我早幾年成日掛住返工,回家只顧住照顧個仔,忽略了他的感受和需要...
我最後選擇原諒佢,因為我真係好愛佢和我地個家。佢依家對我好好好,但係個問題係佢未同個小三斬攬,小三係佢同事,係埋一齊兩年,老公話個小三現在情緒好低落,佢仲未放得低個小三,老公又話係佢人生最唔開心的時候,係個小三幫了他一把,所以他對她還有感情,叫我俾時間佢埋尾,佢向我保證絕對不會再做一些對唔住我既事。但我知老公仲係愛個小三的,我真係好辛苦,老公晚晚瞓我隔離,但個心唔係度!

水晶宮

又愛別人,又怎稱得上好好好愛我?一拖二咁著數?叫佢轉工

c.hutchson  agree轉工!!!  發表於 12-9-11 15:32
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

佢現在正牌享齊人之福呀!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆:留得住佢個人,留唔住佢個心?

比時間佢埋尾??直接分手就可以,越拖咪越唔想分,如果佢真係好愛你,比你知道件事就立刻分手啦!仲用2個月都未埋尾,似想拖就真
要為自己打算,你老公似想做"齊人"

奀b仔9月16日出世啦~

別墅

好痛苦呀你

大宅

引用:我地結咗婚好多年,我地係別人眼裡的模範夫

原帖由 Kambee 於 12-09-11 發表
我地結咗婚好多年,我地係別人眼裡的模範夫妻,我地捱了很多年,由無到有,我地生活得無憂無慮,佢一向對我 ...
你同我處境一樣,依然甩唔到小3,不過唔同既係佢係當我透明,久唔久先返黎一次,其實關係冇好過,我冇唔比時間同機會去處理,只係佢冇珍惜,我宜家儲定錢同等個女讀完k3就離婚喇

禁止訪問

大宅

既然要俾時間佢埋尾,請佢離開這個家,直至佢處理好再回來!你告訴佢知你會等佢...

的確比每天像無事,日子會很難過!

複式洋房

雖然聽落佢係享緊斉人之福,但起碼佢覺得自己錯同仍愛你,男人相對優柔寡斷,比D時間佢啦。我咁講,係因為我老公2星期前承認了有小三,但佢好坦白話佢吾再愛我,只當我是兩個囝嘅媽媽,不是老婆,佢返屋企係因為佢未想清楚日後生活嘅安排,我這情況就真的冇彎轉。但若你老公仍對你好好好,佢吾似我老公咁無情(我老公同小三只䦕始左9個月已泥足深陷,何況你c6兩年)比D時間佢添啦。

祝你幸福!

大宅

回覆 BB女樂樂 的帖子

亞女讀完K3就升小學, 呢個時候離婚會唔會對小朋友唔係幾好呀, 學校對女女印象會不會唔好,
我都同你一樣, C6口就話同小3分開, 但個心已經飛走左, 表面就對我好, 其實因個仔起到, 所以我都有同C6講等亞仔升左小學, 我地好好考慮下係唔係分開好D, 我緊係唔好分, 所以你要想清楚

大宅

男人就是這樣, 永遠都是有道理, 自己係最偉大, 全是費話,

我C6一樣, 話就話同小3分開一年, 但係有冇聯絡根本我就唔知, 我都冇心機日日想佢, 比心機湊大個仔算吧.

複式洋房

而d咁既男人,唔係因為你有小朋友,一腳就申開左了,而家仲要以為自己係皇帝,對婚姻一d都唔忠誠!
保祿說︰“你們做妻子的,應當服從自己的丈夫,如同服從主一樣。你們做丈夫的,應當愛妻子,如同愛自己的身體一樣”。(弗五︰22,25a,28b)
  福祉快樂的婚姻,必須倚賴於彼此的尊重、仰慕與接納。婚姻的本質是愛,千萬不要把對方當傻瓜。他之所以忍耐你,對你做出讓步,是因為他深深地愛你。相信沒有人會希望別人看輕自己。

男爵府

引用:我地結咗婚好多年,我地係別人眼裡的模範夫

原帖由 Kambee 於 12-09-11 發表
我地結咗婚好多年,我地係別人眼裡的模範夫妻,我地捱了很多年,由無到有,我地生活得無憂無慮,佢一向對我 ...
叫佢轉工應該係最容易淡化佢地的感覺,係同一間公司真係好難斷

男爵府

我覺得你原諒佢有小三已經係作出一個好大讓步,
你就直接同你講, 想你唔離婚, 想你唔帶個仔走都得,
馬上、立即同個小三攪清楚關係, 不得拖黎帶水!!
如果佢同你講得話咩佢最低潮時係小三幫咗佢個D,
咁試問佢又點真係好愛你呢??
即係佢兜個圈同你講愛你又愛小三咋啵,
你接唔接受到丫??

男人係咁, 如佢真係唔想同你分開, 見你咁決絕,
佢一定會乜都應承, 仲會用最快速度攪掂所有嘢,
但只要你俾佢見到你有一絲絲軟化,
佢地就會拖泥帶水, 有排都攪唔清楚D關係!!

當務之急係要佢即時同小三畫清界線,
最好係係你面前做埋俾你睇佢地點樣畫清界線,
可以的話梗係轉埋工, 日日番工仲見住,
死灰復燃的機會亦好大,
斬纜係必需要鐵石心腸的!! 樓主加油!!

大宅

我同佢一齊經歷好多野,要離開佢唔係講咁易,我好愛佢,但更愛我的兒子。人誰無錯,每個人做了錯事都希望別人給機會改過,我知道佢係好唔捨得我兩母子。我唔想因為大人的事影響到無辜的小朋友,加上我選擇原諒就應該信佢會改,條路係好難行,我依家好痛苦,但我都要行!你地可能笑我傻,我現在希望「以愛換愛,」當然自己亦有底線有期限,最壞的結果我都知係如何,我已儘力保圍個家,到時自問無愧於心便可!好多謝大家的意見!我會加油,大家加油!

js1204  Add oil   發表於 12-9-22 21:33

大宅

引用:回覆+BB女樂樂+的帖子 亞女讀完K3就升小學

原帖由 lamchichi35 於 12-09-11 發表
回覆 BB女樂樂 的帖子

亞女讀完K3就升小學, 呢個時候離婚會唔會對小朋友唔係幾好呀, 學校對女女印象會不會 ...
我係將近升小學先搬走,係因為我唔駛特登同個女轉校,自c6冇返屋企,個女都習慣左爸爸唔係度,亦冇問爸爸去左邊,所以都唔大問題,慢慢會比佢知

大宅

回覆 QQ2008 的帖子

QQ2008, 多謝你的祝福, 其實呢件事發生後, 佢講咗好多野俾我聽, 關於佢既轉變原因/那個小三的事/佢的路向和選擇, 佢話佢同我講咁多野是希望我明白佢同佢一齊渡過難關, 佢同我講咗好多次已經慢慢疏遠那個小三, 而那個小三亦知道我個老公一定唔會離開我, 但他們在同一公司, 我的擔心是有理由的, 我知人係有感情, 所以我俾時間佢.
但叫佢quit 份工唔係咁易!
我都希望你重新振作, 為了我們的子女, 依家做人老婆真係好艱難!

大宅

原諒及離開同樣需要很大的勇氣,既然選擇留下,不如想想以後如何好好相處,鞏固大家既感情。

大宅

malokying 發表於 12-9-11 09:31
好痛苦呀你
比起剛知道件事的那兩個星期, 直情是"心如刀割", 因為霎時間接受唔到.我依家心情平覆了很多, 因為我知道最壞的結果我都會handle到.
多謝關心!

首頁

尾頁

跳至