懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

醫生說無問題,只擔心保險問題。請問有冇大家有冇這些經驗可以分享?

大宅

回覆:聖誕去東歐旅行可以嗎?(到時有左四個半月)

保險應該唔保懐孕有關嘅問題ga喎

bosch  係呀, 多數唔包, 要自行承擔風險. 我有左7個月去歐洲探親, 好彩冇事.  發表於 12-11-11 20:45

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Tiny1001 發表於 12-11-11 20:28
醫生說無問題,只擔心保險問題。請問有冇大家有冇這些經驗可以分享?

你問下保險公司包唔包先.... 如果人地唔包你所有保險, 講乜都冇用.

不過我覺得唔去好d, 或者等5-6個月至去囉....

1. 怕有事果陣語言不通.

2. 歐洲既醫療係好貴, 有d 國家叫白車都要錢.

3. 外國d 醫生唔會好似香港果d 咁體貼, 服務唔會咁貼身貼心.

我陀 b 時一向身體好好, 5個月時去星加坡自由行, 點知響街度差d 暈到.

7個月時因事要一個人到歐洲, 果陣係聖誕新年期間, 我一個起抬行李 (呢樣唔建議), stay 響同一個地方, 冇事.

冬天時歐洲出面好凍, 室內好暖, 溫差至少有廿度, 孕婦心血循環冇咁好, 會好易暈.

基本上去旅行唔係咩大問題, 但身體狀況變化冇人會預計到, 醫生亦只能就你未出發既情況下去話冇問題, 搏唔搏始終係你去決定.

別墅

今天去旅行社報名,佢地知道我大肚,即時叫我唔好去,我覺得佢地有點歧視孕婦,驚我負累佢。其實我有問過醫生,佢話頭三個月就驚流產,未三個月就怕早產,所以醫生才說四五月可以去旅行,只不過頭先旅行社職員講到我好似一定出事咁樣,令我老公有點尤疑,而我自己也想多點意見參詳。

bosch  我update 左我個experience 俾你參考.  發表於 12-11-12 04:30

珍珠宮

你自己惗下博唔博得過囉,只要將來唔好後悔就得

男爵府

引用:醫生說無問題,只擔心保險問題。請問有冇大

原帖由 Tiny1001 於 12-11-11 發表
保險唔受

男爵府

唔好去啦,雖然去歐洲係比較輕鬆,但係保險未必受理,另外又唔知啲airline俾唔俾你上機,始終每間airline唔同,再加上萬一有咩事,人地都唔知點處理你好,做得唔好又俾人投訴。

男爵府

先唔好講你上唔上到機/ 保險包唔包呢D野住,大肚婆會比較容易暈車浪 / 尿急 / 易累 / D野唔岩胃口...你知啦,去得歐州玩就預左早出晚歸,果度D景點地方又大,下下都要行好多路,景點之間又要坐長途車,到時下下要搵toilet又麻煩....怕你去到都會玩得辛苦,enjoy唔到個trip姐~

別墅

東歐天氣又凍又濕,今年十月已經開始落雪,係異常凍嘅初冬,冷親真係好麻煩。請三思!

大宅

引用:今天去旅行社報名,佢地知道我大肚,即時叫

今天去旅行社報名,佢地知道我大肚,即時叫我唔好去,我覺得佢地有點歧視孕婦,驚我負累佢。其實我有問過醫 ...
我覺得人地唔係歧視你大肚,反而係溫馨提示你就真,講真吖,佢地有生意唔通唔賺咩,只係"唔怕一萬,至怕萬一",萬一有咩意外,保險一定唔包,同埋旅行社亦唔需要負咩責任,因為你地報團係自願性質,佢地真係可以唔提你,照收你錢架~!!! 如果我係你,我唔會去lo,冇野比亞b更重要~等亞b平安出世,帶埋佢一齊去玩仲開心啦~~!!!

珍珠宮

畀面勳章

天氣凍而且跟團舟居勞頓,要去不如去d舒服渡假地方啦!

大宅

懷孕中期最多野做得包括去旅行, 但你一定要著夠衫唔好冷親生病

大宅

四个月可以去旅行但唔係选東欧團
1) 一直覺join旅行團辛苦过返工,又morning call. 又車程耐,仲要東欧玩几个国家,真係坐車坐到傻
2) 十二月東欧天气好凍,普通香港人都未必慣,可况你大住肚
如末報名,不如选短線東南亞團

公爵府

唔好去好d

大宅

建議你唔好去東歐啦,第一,天氣真係好凍,我地熱帶地方嘅孕婦去到未必適應;第二,車程長,尤其當從一國到另一國時,途中倘遇不適,偏僻地方好難搵醫生;第三,東歐相對西歐落後,且當地人英文麻麻,若有事可能出現雞同鴨講,溝通不足!第四,老實講,大肚婆好多不便,真係會影響其他團友!總之,唔怕一萬,最怕萬一,唔好令自己後悔!

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

我四個月時都有去旅行,不過係短線自由行hea玩果隻!
雖然話已經係超hea, 但點講d景點都係要行。因大肚,真係行多陣就好易攰同氣喘,後來行到腳抽筋,小腿勁痛,最後走時係機場都要"吉吉"下咁慢慢行!
冬天去東歐真係唔太適合呢,太凍喇!
如果真係好想趁生前去玩多次,可以考慮下澳洲,或者近近地東南亞!

男爵府

東歐好遠呀, 去些短程拉! 安心D! 比我就唔去拉!

大宅

唉, 我農曆新年都想外遊 (因為得呢個日子有大假放), 但到時已經6個月, 加埋個2歲既仔, 怕易攰, 反而掃慶.....所以都係近近地去下澳門算, 當慳番d錢 !!

子爵府

我4,5個月果陣去過一次短線旅行
去兩日一夜我都覺得好辛苦
本身我係陀得輕鬆果D
如果去遠地方重要坐飛機
我覺得唔係咁好
而且你去到預左玩得無咁盡興
因為你個人好易攰
又唔行得太耐~

大宅

引用:醫生說無問題,只擔心保險問題。請問有冇大

坐車坐咁耐,到時可能會腰痛。。我宜家20w 坐超過一個鐘都覺辛苦。一定要行下。另外冬天如果落雪,地下好滑,好易跌親。之前我去旅行都跌過幾次,着防滑鞋都冇用。。好想去就不如去過短線旅行hea 下啦,東歐對大肚婆黎講都係辛苦。

首頁

尾頁

跳至