母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

喺健康院母乳姑娘按完都仲係度,無縮細到,泵都唔得,醫生睇完話轉介我去乳腺科照下超聲波同抽下組織,但要等到7月尾先有得睇,有無姊妹知道點抽架? 好驚呀,喺個胸度打針嗎? 仲有,知唔知等咁耐有無問題?
好擔心,麻煩有經驗姊妹解答。。。

禁止訪問

大宅

引用:回覆+mtlai+的帖子 我提議不如去私家的婦

原帖由 papaeddy 於 13-03-04 發表
回覆 mtlai 的帖子

我提議不如去私家的婦科醫生睇下先, 婦科醫生通常都有照聲波機, 可以照先, 唔駛等到七 ...
我18/3會返私家度產後檢查,會太遲嗎?

禁止訪問

大宅

我情況同你一樣, 我可能比你更嚴重, 我左邊胸個硬塊有3cm x 4cm咁大, 又係點推都推唔散, 但佢又唔痛唔似係塞。返健康院搵母乳指導一D都幫唔到手, 醫生睇完話唔知係咩, 乜都有可能, 叫我去排乳腺科。但排公立醫院要4個月, 如果touchwood係咩衰野, 咪由好等到壞? 所以當時我決定去睇私家, 普通私家婦科醫生個D唔得架。佢地用既照聲波好似唔夠powerful, 睇唔清楚架, 尤其係餵奶時有奶會遮住。我最後去左仁安既乳腺科照, 其實都唔係太貴, 醫生診金$690, 照超聲波$1200, 埋單唔駛二千, 即日知結果。照完心安理得, 不過半年後或者停餵人奶就要覆診, 因為佢都怕萬一比奶阻住睇唔清。

如果你真係好擔心, 可以去仁安睇左先囉。

大宅

引用:回覆+mtlai+的帖子 不會的.+這幾天多餵多

原帖由 papaeddy 於 13-03-05 發表

不會的. 這幾天多餵多熱敷和按鬆硬粒, 可能只是奶塞了, 食通乳寶試下也可以. ...
我已經有熱敷架啦,都唔得呀,母乳姑娘按到喊都唔得,醫生又係話唔知乜,真係好擔心。。。

大宅

引用:回覆+mtlai+的帖子 我情況同你一樣,+我可

原帖由 corn819 於 13-03-05 發表

我情況同你一樣, 我可能比你更嚴重, 我左邊胸個硬塊有3cm x 4cm咁大, 又係點推都推唔散 ...
exactly!!! 我就係好擔心係衰野,等成四個月萬一變大左咪慘。。
咁你介唔介意話我知你仁安個醫生點講呀?佢話係咩來架?同埋佢做左咩檢查?點醫?

大宅

mtlai 發表於 13-3-5 12:03
exactly!!! 我就係好擔心係衰野,等成四個月萬一變大左咪慘。。
咁你介唔介意話我知你仁安個醫生點講呀?佢 ...

去到仁安先見醫生, 佢個度有乳腺科, 醫生清一色係女人, 唔怕會尷尬。見醫生個時佢會問你覺得個胸個舊野點, 幾時發覺, 痛唔痛之類既問題。之後就瞓上床, 佢先用手摸下你所講既位置, 再用部普通超聲波機睇一睇。佢睇我個時就話唔似係瘤黎既, 但部野太雞, 佢咪叫我比千二蚊去照真D。之後會有另一個人幫我照, 今次照得好詳細, 兩邊胸都照。不過佢應該只係技師, 因為佢照完又叫左另一個醫生入黎睇一睇, 之後就叫我等report。

兩個醫生睇過, 兩個都話我唔係D咩衰野。佢地話, 應該係因為我餵人奶, 令到D乳腺脹左, 同埋D組織都因為咁變厚左。所以係正常既。佢話理論上我停餵奶一排, 就會變返正常size架啦。不過, 因為始終都有奶遮住, 佢話唔會百份百準, 你知D醫生講野都留條後路比自己。咁佢就建議我半年後或者停餵人奶後返去再檢查一次。老實講, 二千我都可以接受, 所以我都打算之後返去再check真D。

宜家我如常咁餵奶, 奶量又無少到, 個舊野照係度, 無大又無細亦唔痛, 我就由得佢係度先囉。

別墅

引用:Quote:mtlai+發表於+13-3-5+12:03+exactly!

去到仁安先見醫生, 佢個度有乳腺科, 醫生清一色係女人, 唔怕會尷尬。見醫生個時佢會問你覺得個胸個舊野點, ...
我的情況都係咁呀,我比直情兩邊胸,每邊半個胸後面成舊硬塊。我去左法國醫院照,$1230 package 醫生加超聲波,佢話應該係奶塊wor, 唔係實心硬野。但我好在意,我奶量好少, pumb得60(一邊50一邊10),bb又啜得唔夠大力,舊野唔走得黎谷奶時第一時間硬果度,真好想整走佢。。。我睇左一次梁淑芳,佢話係奶塊唔係硬塊,但冇幫我整走我總覺得自己勤力都pumb唔到多奶係因為依舊野點都唔清。

大宅

joycehk123 發表於 13-3-5 12:38
我的情況都係咁呀,我比直情兩邊胸,每邊半個胸後面成舊硬塊。我去左法國醫院照,$1230 package 醫生加超聲 ...
我之前都有你講果D硬塊,勁擔心睇醫生話係奶塊~~的確bb唔太肯啜果邊胸!搞搞下乳頭仲有白點可能d奶出唔到之後BB啜多D就無左la
FTM 全埋身
囡囡出世 3.61kg; 第5日出院 3.66 kg; 第19日 3.96 kg
1個月2日 4.50 kg;  1個月14日 5.26 kg
2個月3日 5.46 Kg (57.5 cm)
4個月 7.02 kg (64.5 cm)
6個月 8 kg (68.5 cm)
1歲 10.5kg (78 cm)

別墅

引用:Quote:joycehk123+發表於+13-3-5+12:38+我

原帖由 baby_rabbit 於 13-03-05 發表
我之前都有你講果D硬塊,勁擔心睇醫生話係奶塊~~的確bb唔太肯啜果邊胸!搞搞下乳頭仲有白點可能d奶出 ...
你全埋身嗎?我兩邊都有,啜左成個月都係度,我之後pumb所以都冇解決。。依家間唔中俾bb啜啜。。。消失左後有冇多到奶

大宅

引用:Quote:原帖由+baby_rabbit+於+13-03-05+發

原帖由 joycehk123 於 13-03-05 發表
你全埋身嗎?我兩邊都有,啜左成個月都係度,我之後pumb所以都冇解決。。依家間唔中俾bb啜啜。。。消失左後 ...
要bb用力啜先得,會feel到d奶係果個位到扯!用力啜多幾次會慢慢細,d奶同另一邊balance番

FTM 全埋身
囡囡出世 3.61kg; 第5日出院 3.66 kg; 第19日 3.96 kg
1個月2日 4.50 kg;  1個月14日 5.26 kg

大宅

引用:Quote:原帖由+baby_rabbit+於+13-03-05+發

你全埋身嗎?我兩邊都有,啜左成個月都係度,我之後pumb所以都冇解決。。依家間唔中俾bb啜啜。。。消失左後 ...
我又泵又埋身,但bb唔食樽變左全埋身

FTM 全埋身

禁止訪問

別墅

引用:Quote:原帖由+joycehk123+於+13-03-05+發表

要bb用力啜先得,會feel到d奶係果個位到扯!用力啜多幾次會慢慢細,d奶同另一邊balance番

...
可唔可以講多d,咁bb下巴對住硬果舊野嗎?你果時舊塊keep左幾多日?幾大塊呢~

別墅

回覆:乳房硬粒問題

小白點用肉眼容易睇到嗎?幾大點,可以用物件來比喻嗎?

大宅

引用:Quote:mtlai+發表於+13-3-5+12:03+exactly!

去到仁安先見醫生, 佢個度有乳腺科, 醫生清一色係女人, 唔怕會尷尬。見醫生個時佢會問你覺得個胸個舊野點, ...
哦,咁都安心啲,我應該係餵人奶後先有的,希望唔係衰野啦。
等我下次去婦產科醫生度問下再轉私家睇下先

大宅

引用:Quote:原帖由+corn819+於+13-03-05+發表去

我的情況都係咁呀,我比直情兩邊胸,每邊半個胸後面成舊硬塊。我去左法國醫院照,$1230 package 醫生加超聲 ...
我都想整走佢呀,硬係形住有舊野會影響奶量

大宅

引用:Quote:原帖由+joycehk123+於+13-03-05+發表

...
啜得細就好啦,我阿囝應該唔係啜得好大力,而家一日有3次左右埋身咋

大宅

joycehk123 發表於 13-3-5 16:08
可唔可以講多d,咁bb下巴對住硬果舊野嗎?你果時舊塊keep左幾多日?幾大塊呢~

...
因為我果2舊係underarm,初初唔知以為自己淋巴有事....生完2個星期返去私家醫生度檢查傷口問醫生先知係奶, 叫我俾bb啜多d同推粒野向胸....size 約手指公指甲咁大...慢慢愈來愈細, 而家2個月我都摸唔到la~~bb姿勢都係打橫訓基本果隻,無對住underarm
FTM 全埋身

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊