烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

吾好意思!又係我呀,如果有朋友可以買到行機大約$1500到,定有朋友去台灣買p仔105,比著妳哋會買邊部吖?麻煩哂!

珍珠宮

引用:吾好意思!又係我呀,如果有朋友可以買到行

原帖由 海南雞飯 於 13-03-12 發表
吾好意思!又係我呀,如果有朋友可以買到行機大約$1500到,定有朋友去台灣買p仔105,比著妳哋會買邊部吖? ...
但留意行貨係冇輕攪設定,有好大機會攪碎材料如高溶點芝士,即做包可以等mix call music 完後8分鐘手動放料,預約就冇辦法。
行貨冇麻薯程式,等於冇得煮饀/肉鬆/果醬
行貨冇天酵程式/蒸包程式,等於冇獨立醱酵/焗,做包時冇咁有彈性

仲有行貨冇超軟程式,這程式做的包包好軟,乜種冇用都可以保持兩三日軟。

台灣Sd BMS 105t 要火牛但多程式(共30個)有多個細pan 可以做半磅包,又比行貨多一塊搓麵頁搓烏冬,機價$17xx,運費$185,火牛$320。如果唔知定係台灣買隨時貴過香港定,仲有要成7.5公斤重。

買邊部好睇你接唔接受火牛

大宅

引用:Quote:原帖由+海南雞飯+於+13-03-12+發表吾

原帖由 吉蒂小豬 於 13-03-12 發表
但留意行貨係冇輕攪設定,有好大機會攪碎材料如高溶點芝士,即做包可以等mix call music 完後8分鐘手動放料 ...
我吾識點樣係雅虎買呀!所以諗住有朋友去台灣可以幫我買!唉..點解香港無行機105買吖,我就吾洗咁煩!(我bb宜家9個月諗住遲啲1歲整比佢食健康啲)真係吾該妳!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

海南雞飯 發表於 13-3-12 17:11
我吾識點樣係雅虎買呀!所以諗住有朋友去台灣可以幫我買!唉..點解香港無行機105買吖,我就吾洗咁煩!(我b ...

其實只要你花D時間,一D台灣p仔機無o既程式,你都可以試用行機o既程式試整

我係用象仔,部機得幾個mode,但係有bk jm試用到出神入化,整豬肉鬆、蘿蔔糕etc,乜都得。

同埋有D mode,e.g., 整jam、麻糬,同傳統方式整會快過+簡單+好味過用部機。

P仔行貨$1500,好吸引。你玩熟13個mode,已經係一個專家。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

引用:+本帖最後由+babyislove+於+13-3-12+17:38+

原帖由 babyislove 於 13-03-12 發表
吾該妳吖

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-03-12+發表但

原帖由 海南雞飯 於 13-03-12 發表
我吾識點樣係雅虎買呀!所以諗住有朋友去台灣可以幫我買!唉..點解香港無行機105買吖,我就吾洗咁煩!(我b ...
應該咁講,你會做造型包/方包多?前者行貨都夠;後者你會否預約多?如果唔預約,做方包手動放料,行貨都可以,不過有時天氣冷醱酵不足時就唔可以加長醱酵。
如果做方包而又會加饀我會覺得台105好啲。仲有家中有多少人吃?如果兩三個人,一斤機多數兩天先可食晒,咁如果想日日做半磅包,唯有台105,不過留意半磅包程式係冇得預約。
而家yahoo auction 都冇現貨,可以直接email賣家問有冇貨,有時佢會叫你bid,其實唔難,click個製,之後過數就可以。
反而諗真啲自己想要乜,$1500買到p仔算抵,睇吓你要求會唔會高啲,如果有要求就開始買部好啲,免得心思思想轉機,因為真係有幾位包友後悔冇買水貨。

翡翠宮

大廚勳章

吉蒂小豬 發表於 13-3-12 18:05
應該咁講,你會做造型包/方包多?前者行貨都夠;後者你會否預約多?如果唔預約,做方包手動放料,行貨都可 ...

大宅

引用:Quote:原帖由+海南雞飯+於+13-03-12+發表我

應該咁講,你會做造型包/方包多?前者行貨都夠;後者你會否預約多?如果唔預約,做方包手動放料,行貨都可 ...

侯爵府

吉蒂小豬 發表於 13-3-12 18:05
有後悔, 後悔買得遲~

子爵府

等緊yahoo seller's email 等了又等, 又繼續等, 終有一天等到你

大宅

引用:Quote:原帖由+海南雞飯+於+13-03-12+發表我

妳琴日比咗個Eamil我,我send咗比佢,但佢話不能送遞,吾知點解?吾該哂!

大宅

回覆:吉蒂小豬 的帖子

珍珠宮

引用:相+ +

原帖由 海南雞飯 於 13-03-13 發表
我頭先試send冇問題

男爵府

回覆:吉蒂小豬 的帖子

我send 都無問題,不過我要等53個

大宅

引用:Quote:原帖由+海南雞飯+於+13-03-13+發表相

原帖由 吉蒂小豬 於 13-03-13 發表
我頭先試send冇問題
好呀!我等陣再試吖!麻煩哂!

大宅

引用:我send+都無問題,不過我要等53個

原帖由 leikick 於 13-03-13 發表
53個?我喇!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+leikick+於+13-03-13+發表我s

53個?我喇!

別墅

引用:我send+都無問題,不過我要等53個

原帖由 leikick 於 13-03-13 發表
Omg 53個,即係要等幾耐?我都想訂呀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-03-13+發表我

好呀!我等陣再試吖!麻煩哂!
佢有覆我話冇現貨要等

大宅

引用:Quote:原帖由+海南雞飯+於+13-03-13+發表好

原帖由 吉蒂小豬 於 13-03-13 發表
佢有覆我話冇現貨要等
我吾知點解試咗都係吾得呀

首頁

尾頁

跳至