夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我c6同佢前妻有一個小朋友今年9歲,以前佢前妻唔比個仔聯絡佢,每個星期見一次食下飯咁。喺最近呢個禮拜,佢個仔日日都send sms比佢,早,午,晚就算瞓覺前都會send sms....(以前佢個仔唔可以私下send message比c6,因為佢前妻唔比)。c6收到sms就好開心,仲要即刻開黎睇又即刻回覆(對我都冇咁好!)......講真呢個係佢親生仔,對佢好都應該。但最令我唔開心就係我同佢生既細仔擺百日宴,佢全程陪住個大仔,都冇去理我地,同邊個親戚映相都要捉埋個大仔一齊映否則佢就唔happy, 有d相仲比佢大仔遮住我細仔個樣:( 超唔開心呀!!!!!!
百日宴兩家人食飯,我同我細仔跟我mommy一張枱,佢同佢大仔跟奶奶一張枱,佢全程照顧個大既,又餵食飯又同佢玩,感覺攪到我個細仔好似係我同另一個男人生。到10點幾,佢要送大仔比番佢前妻,直到散席d人差不多走晒(我daddy&mommy等唔到佢都先走)佢先至番到黎!
呢兩日我情緒好差,其實好明顯睇得出佢對大仔好過我個細仔,佢仲同我講大仔好有可能跟我地一齊住,佢好開心......但我.....唉!!
而家我成日同細仔講就算爸爸唔錫你,仲有媽咪錫你
我好唔開心,到底我可以點做?

公爵府

回覆:情緒好低落,好唔開心!

唔好甘想,可能你老公只想盡番做人老豆的責任,可以在另一方面看,佢有情有義,沒有拋棄佢大仔,

男爵府

佢對大仔好啲都唔過份丫,話晒唔係成日見。

maricot  agree  發表於 13-3-14 19:27

大宅

我覺得你心中有不快就同係老公講出黎, 2公婆千萬唔好估估吓, 我老公都係咁話我, 你擔憂係正常架, 不過同老公傾吓, 一定要架, 唔係你老公當你accept無問題, 咁你自己一個唔開心, 何必?
最緊要係, 你要同老公講明, 你百日宴個晚你既感覺, 之後你要同佢講, 唔可以偏心~

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔...其實嫁一個有前段婚姻既人
好大機會有呢類問題...
開心D諗, 佢係一個負責任既好爸爸
你都唔想佢係一個無情無義既人right ?
或者你都試下同大仔培養下感情 ?

大宅

我自己個人意見係, 如果大仔真的有天要入你家們, 你都要一樣做準備工夫, 接受大仔, 同佢相處打好關係, 呢點係好重要

複式洋房

我想我可能明白你先生的心情...

無論你先生同佢前妻是因什麼原因而分開, 小孩子都是這段婚姻失敗的受害者. 作為一個有情有義和負責任的男人, 你先生會因為未能給他大仔一個完正的家而一生遺憾. 希望你能體諒他的心情.

我想信他也很愛惜你及細仔. 因為你給了他一個完整的家. 只是當關係到大仔, 會令他不自覺對大仔好些. 因為他未能像他在你及細仔身邊般照顧他大仔, 看著他成長. 試想想如果你每星期只能見你的兒子一次, 你的心情會如何?

嘗試和你先生探討這份情緒, 我相信這會令你倆感情更進一步.

複式洋房

引用:我想我可能明白你先生的心情...無論你先生

原帖由 kyeung331 於 13-03-14 發表

無論你先生同佢前妻是因什麼原因而分開, 小孩子都是這段婚姻失敗的受害者. ...
本來想回覆好大段,但這位朋友已說中了大部份人的想法。呻醋和擔心好正常,但不建議你用發脾氣方式表達,而是體諒和建議,例如建議大仔細仔+父母同檯,最緊要你地四個唔分開,亦鼓勵大細仔一同相處。而你亦需要調整心態,唔好俾大仔有寄人離下的感覺。因為其實佢都好慘,他只是小朋友

大宅

引用:唔好甘想,可能你老公只想盡番做人老豆的責

原帖由 eeaa 於 13-03-14 發表
唔好甘想,可能你老公只想盡番做人老豆的責任,可以在另一方面看,佢有情有義,沒有拋棄佢大仔,

...
我都知佢係想盡番做老豆既責任,但當兩個仔同時一齊既時候,佢就會條件反射咁即刻比細仔我湊,佢就同大仔出街。我個心就好唔開心

大宅

引用:我覺得你心中有不快就同係老公講出黎,+2公

原帖由 cn580089 於 13-03-14 發表
我覺得你心中有不快就同係老公講出黎, 2公婆千萬唔好估估吓, 我老公都係咁話我, 你擔憂係正常架, 不過同老 ...
我有問過佢,如果大仔番黎,佢會唔會偏心。佢答我"當然唔會啦",但係佢既行動係好明顯比我知佢係會偏心。

大宅

引用:唔...其實嫁一個有前段婚姻既人好大機會有

原帖由 wing514 於 13-03-14 發表
唔...其實嫁一個有前段婚姻既人
好大機會有呢類問題...
開心D諗, 佢係一個負責任既好爸爸
其實我同佢大仔感情唔差,因我覺得小朋友係無辜架。

大宅

其實個小朋友好慘,細仔自己生,你c6所以叫你照顧,佢看主大仔,樓主,算啦,小朋友者,好好照顧BB

大宅

引用:我自己個人意見係,+如果大仔真的有天要入你

原帖由 cn580089 於 13-03-14 發表
我自己個人意見係, 如果大仔真的有天要入你家們, 你都要一樣做準備工夫, 接受大仔, 同佢相處打好關係, 呢點 ...
我未生細仔時候已經做定心理準備佢大仔同我地一齊住要點樣相處。但細仔出世後,又睇到佢d大細超態度,我就好唔開心,怕細仔會冇老豆錫。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實你結婚前已清楚他曾結過婚亦有一位小朋友,你要學習接受,適應。明白你覺得老公好似忽略你和細仔,但你也想想,老公跟大仔平時已少見,當見面時,可能特別珍惜。你有咩開心,亦嘗試跟老公傾下,但亦唔應該經常去比較老公錫邊個小朋友多d

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 吳家有喜 的帖子

其實呢個關係真係好難攪.
大仔始終都係佢親生, 而且唔係成日見..
緊d係正常, 只係接受個陣會難d...

佢唔係唔緊細仔, 只係可能佢覺得大仔得唔到佢應有既父愛,
而且唔係一齊生活, 難得見到佢想理佢多d..

比較就一定有, 我相信樓主係大人, 情緒上面都係一刻性架姐..
反而久而久之我擔心細仔會比較, 唔開心就真..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

引用:我想我可能明白你先生的心情...無論你先生

原帖由 kyeung331 於 13-03-14 發表

無論你先生同佢前妻是因什麼原因而分開, 小孩子都是這段婚姻失敗的受害者. ...
其實我有暗示過c6話佢偏心,成日買野比大仔(無論大仔要咩都唔拒絕,一個9歲小朋友要求買iphone5 &i pad返學用),次次出街都要駛around$2000買玩具比佢,同佢大仔食飯都要買PSP黎做利誘(我非常反對佢用物質黎氹個大仔,但佢話無咩問題喎)相反,我細仔出世到而家佢只買過$1000衫仔,冇玩具,冇奶粉,冇尿片,咩都冇!!!!!! 佢咁樣令我更加唔開心

大宅

引用:Quote:原帖由+kyeung331+於+13-03-14+發表

原帖由 kathytam123 於 13-03-14 發表
本來想回覆好大段,但這位朋友已說中了大部份人的想法。呻醋和擔心好正常,但不建議你用發脾氣方式表達,而 ...
我唔會發佢脾氣,始終個大係佢親生。只係我仲未調節到個心理,呢兩三日自己一個唔開心,情緒非常低落,好想抱住細仔喊

男爵府

佢可能都擔心大仔諗埋一邊...
始終9歲了..開始有想法....
如果大仔哩一刻覺得爸爸淨係鍚細佬唔要佢...
會好麻煩...
付出多少少父愛都是應該的!!

始終bb仲細...未會想咁多..
需要照顧既都係日常生活所需...
有你都可以嘛...

而且...佢可以同大仔見面時間少d...
見面時關注多d...
物質上比多d亦都無可口非...

大宅

引用:其實你結婚前已清楚他曾結過婚亦有一位小朋

原帖由 Angelice-BeBe 於 13-03-14 發表
其實你結婚前已清楚他曾結過婚亦有一位小朋友,你要學習接受,適應。明白你覺得老公好似忽略你和細仔,但你 ...
你講得啱。我同自己講唔好攞兩個小朋友比較.....但百日宴之後我心理即時平衡唔到!! C講過佢鍾意同大仔玩,因為有互動又可以一齊釣魚一齊游水,一齊傾計。細仔淨係識喊同飲奶

大宅

妳C6大細超係人之常情, 始終大仔比細仔多9年感情, 鍚佢多D亦可以理解!
過多幾年, 妳C6同細仔相處耐左, 自然就會受到比較平等的對待了!

首頁

尾頁

跳至