興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請賜教

lina9316  用緊tp-link  發表於 13-4-6 19:51

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:Papa2000 的帖子

500, 1000mb速度就asus
100,200mb 就tp-link

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

別墅

用緊TP-LINK, 幾好

大宅

BUFFOLO

民房

ausu n66u幾好架

大宅

linggo 發表於 13-3-17 13:38
500, 1000mb速度就asus
100,200mb 就tp-link

我都係用100M,咁也嘢model適合4/5百平方尺呢?

珍珠宮

回覆:Papa2000 的帖子

wifi 就要睇埋間隔質地…
買有外置三天線會範圍廣

水晶宮

引用:wifi+就要睇埋間隔質地… 買有外置三天線會

原帖由 linggo 於 13-03-19 發表
wifi 就要睇埋間隔質地…
買有外置三天線會範圍廣
點樣睇隔壁功能? 如果我屋企八百幾呎,個router 放係聽,有兩部電腦係房,應該用幾多m既router 呢? 定係三條天線就可以呢?

天空之城, 快樂之地

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

PCCW2319 發表於 13-3-20 08:16
點樣睇隔壁功能? 如果我屋企八百幾呎,個router 放係聽,有兩部電腦係房,應該用幾多m既router 呢? 定係三 ...
router 天線放既位置遠比有幾多天線重要, 天線最好放在高位, 可以直望到接收地點更好.

如果router 放廳, 試吓放在走廊入口頂附近, 儘量避免有牆相隔.

珍珠宮

回覆 PCCW2319 的帖子

先唔係睇router , 主要睇你家中既寬頻速度, 配合得上寬頻速度既 router ,
再評估購買的 router 價格. 主流 asus 56u@1000MB

因好睇裝修和附近無線訊號的干擾.
放係全屋中間, 高位置...有時關房門, 訊號又會再細d,
補助方法可以加電網(homeplug) wifi 或者 wifi repeater...
有時比單一router 更有效.

複式洋房

TP-LINK SURE!!

大宅

Buffalo...........

複式洋房

平有TP-Link

貴有LinkSYS ,呢兩款牌子口碑都幾好嘅。

大宅

大家好. 我想問吓有關 router 天線數量的多少, 是否跟發放出來的幅射成正比. 即天線數量愈多, 幅射愈強愈多?

剛買了 TOTO Link N300R Plus. Any comments on this model? 容易安裝嗎? 它有3支天線, 能否只裝2支?

為何天線要裝高位, 它是跟 router一起用, router要跟住 hard disk條線. 那如何裝高位呢?

不好意思這麼多問題, 因我是外行人. Thank you.

伯爵府

畀面勳章

回覆:Wifi Router 邊個牌子正?

Asus n56

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

回覆 baby9595 的帖子

但係我嘅TP-Link router每兩年壞一個,最近又壞(無線上網費咗武功,只有連線才可以上網)係咪我黑仔?再買可以試什麼牌子?

珍珠宮

回覆 Longyuet 的帖子

下一隻..試下 asus 56

大宅

回覆 linggo 的帖子

我用hkbn bb100,有冇邊個 router model 會比較適合?謝謝!

禁止訪問

洋房

我用緊 ASUS n56 , 屋企用HKBN 500,好順

首頁

尾頁

跳至