想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

2月中已黎反m~一直keep住每周覆診~由生化湯開始飲到調理身子葯~日日飲真係好辛苦~有時懶真係吾想睇~因為睇親3hr~~今日覆診~ec好好而且有耐性知我心急想有b但係都好希望我今次調理好d先再駝b~叫大約5月~(我仲以為2次m4月就可以再黎)因為ec想睇我第二次m準吾準又怕我m激痛復發今日仲特登加左中葯膠囊~~仲要每次3粒~唉~~努力食葯吧

複式洋房

回覆:jeffyen 的帖子

我剛剛都小產了,可pm你的中醫我嗎?其實幾耐先開始飲生化湯?
希望你快快再有baby!!加油

大宅

回覆:h0004534 的帖子

我睇到西醫照完超聲波話自然流清後我就接住book 中醫飲生化湯飲了一星期覆診就轉葯調理睇到現在~如您想睇的話您新症要每月15日book但都成個月後~因為醫師真係好多病人睇資料我pm 您

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

各位JM你地好, 見倒呢個標題好想入黎留下言, 分享下鼓勵下大家, 兩年前, 嗰陣我係返緊一份要成日企既工, 曾經BINGO過兩次但都不幸小X, 個人就日又唸, 夜又唸, 點解會咁樣, 好想bingo好想bingo,

結果同家人商量過後決定辭工, 喺屋企 "等運到" 呢段時期我更加努力調理身體, 睇中醫我嗰陣好勤力睇中醫, 日日煲中藥,戒口做運動(不過每個人體質唔同, 並唔係每個人都適合劇烈運動, 建議可先詢問醫生意見)

終於經歷幾個失望既週期後(4個多月後)成功bingo左, 呢個時候另一個作戰先開始, 就係要同BB一齊並肩作戰, 當中再有作小X危險, 好在之前睇中醫調理左身體, 再加上bingo後得到另一西醫幫助, 終於BB於上年2月平安出世, 我而家又開始調理身體, 想喺不久既將來開始另一場作戰!!

所以各位JM, 你地要加油呀, 一定會等到各位好消息架

p.s. 因為我嗰陣等bingo都成日睇書架, 如果你地有問題, 歡迎留言比我, 我會盡量同大家分享

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

jeffyen 發表於 13-3-18 14:24
2月中已黎反m~一直keep住每周覆診~由生化湯開始飲到調理身子葯~日日飲真係好辛苦~有時懶真係吾想睇~因為睇 ...
唔好太心急呀, 比喻一下, 塊農地抆走左D植物, 要養返肥塊地先好再下種子, 咁種子先會大機會發芽生長, 茁莊成長架嘛,

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

schealthy 發表於 13-3-29 15:01
啱啱小x想搵中醫調理,有冇中醫介紹可以PM俾我嗎?
但係你住邊區? 我個中醫師好遠架喎, 喺元朗架喎, 同埋每次都要等好耐先有得睇架

大宅

引用:各位JM你地好,+見倒呢個標題好想入黎留下言

原帖由 falalala 於 13-03-28 發表
各位JM你地好, 見倒呢個標題好想入黎留下言, 分享下鼓勵下大家, 兩年前, 嗰陣我係返緊一份要成日企既工, 曾 ...
等bingo 時有咩先兆?有咩唔同呀?
我而家條脹好陰陰痛咁

珊瑚宮

stepstepcy 發表於 13-3-29 15:35
等bingo 時有咩先兆?有咩唔同呀?
我而家條脹好陰陰痛咁
等BINGO時其實同黎m前既感覺差唔多架, 又係胸有少少脹痛, 下腹有少少扯住, 不過最緊 要係放鬆心情

大宅

引用:2月中已黎反m~一直keep住每周覆診~由生化湯

原帖由 jeffyen 於 13-03-18 發表
2月中已黎反m~一直keep住每周覆診~由生化湯開始飲到調理身子葯~日日飲真係好辛苦~有時懶真係吾想睇~因為睇 ...
啱啱小x想搵中醫調理,可以PM中醫資料給我嗎?

別墅

引用:Quote:schealthy+發表於+13-3-29+15:01+啱

原帖由 falalala 於 13-03-29 發表
但係你住邊區? 我個中醫師好遠架喎, 喺元朗架喎, 同埋每次都要等好耐先有得睇架
...
Falalala, 可否pm中醫資料俾我?

大宅

回覆:1月小x後開始睇中醫~分享

我都係一月小,我食住中藥,經期很正常,血氣比以前好,連m痛都冇埋呢!

大宅

正太2011 發表於 13-4-1 23:41
我都係一月小,我食住中藥,經期很正常,血氣比以前好,連m痛都冇埋呢!

...
我都有食住中藥~剛完第2次m了~天數差不多,cycle 依舊29~但量比以前少~吾知有無影響生育呢
請問您幾時再開工??

大宅

引用:各位JM你地好,+見倒呢個標題好想入黎留下言

原帖由 falalala 於 13-03-28 發表
各位JM你地好, 見倒呢個標題好想入黎留下言, 分享下鼓勵下大家, 兩年前, 嗰陣我係返緊一份要成日企既工, 曾 ...
我小x後剛完等2次m了~好無開工呢?下星期又覆診中醫了~~~中醫仲未有表示

珊瑚宮

jeffyen 發表於 13-4-2 23:02
我小x後剛完等2次m了~好無開工呢?下星期又覆診中醫了~~~中醫仲未有表示

...
其實西醫既角度會覺得黎兩次M都正常既話就可以再試架, 但係我問過中醫意見, 就最好等三四個月先好再試, 因為怕身體未完全復完,.. 但我好明你感受, 我嗰陣都成日想快D再試,快D再試., 我唸你不如喺下次中醫師時有咩會幫助盡快復元既方法, 例如.. 可否做運動, 做咩運動,

重有你自己都要注重身體, 要早D訓, 多休息, 唔好飲凍野, .

加油!! 希望好快收到你既好消息

大宅

引用:Quote:jeffyen+發表於+13-4-2+23:02+我小x

原帖由 falalala 於 13-04-03 發表
其實西醫既角度會覺得黎兩次M都正常既話就可以再試架, 但係我問過中醫意見, 就最好等三四個月先好再試, 因 ...
其實我由細到大都無睇過中醫~只因為想生b先睇~上年11月睇e生就開始叫我做功課量体溫~而中葯既成份我都上網check過係針對生b架~2個月成功有左之後就
所以再睇反到而家我都有問中醫我身體有無咩注意~我又不敢單刀直入問睇到幾時~自己都明白小x到而家中醫既步驟~家人有時都見我不停睇係咪ec想賺錢~但我很信用ec不會~當然有時只是把脈都的確吾明佢會知道我身體d咩~我都係靠個信字jar~但小x後2次m應該都可以開聲問下了~不過吾知點問好

珊瑚宮

jeffyen 發表於 13-4-3 19:56
其實我由細到大都無睇過中醫~只因為想生b先睇~上年11月睇e生就開始叫我做功課量体溫~而中葯既成份我都上網c ...

傻豬, 想問咩咪直接問囉, , 一個叻既中醫師係可以話比你知你身體有咩問題架, 咪當傾下計咁同醫師傾下囉, 冇有怕!!!

珊瑚宮

jeffyen 發表於 13-4-2 23:02

...
咪問下醫師, 叫佢睇下你現時身體狀況囉
加油!!

大宅

回覆:1月小x後開始睇中醫~分享

我3月中小x咗(6w早期流產),早幾日睇中醫調理,個中醫執咗2劑藥俾我,仲同我講無特別唔駛再睇。我問再有咗要唔要睇中醫安胎,佢都話無見啡見血、無腰痛就唔駛睇。我覺得個中醫好老實,無拖我症。我有朋友5月生,佢頭3個月見血流到好似M咁,食咗哩個中醫d藥就止咗無流,依家卅幾周喇。

首頁

尾頁

跳至