興趣嗜好

跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

認識抑鬱症~
抑鬱症是一種非常普遍的精神病,任何人士無論男性或女性,都有可能患上抑鬱症。患者不但會感到情緒低落,他的日常生活也會因抑鬱的情緒而受到持續影響。抑鬱症的成因至於可誘發抑鬱症的因素包括:失業失去至愛親人或朋友受壓或患病濫用藥物或酗酒某些治療藥物,如類固醇及降血壓藥等治療此外,抑鬱病亦可在沒有明顯因素下形成。

kAthykAtwAiwAi  不如大家組一個whatsapp group一齊打下氣傾下偈。。  發表於 14-6-23 19:17

男爵府

回覆:抑鬱症~互相支持區

抑鬱症的症狀
抑鬱症患者會出現多種生理及心理病徵。倘若你連續2星期出現下列5項或以上症狀,便有可能患上抑鬱症:
情緒低落對事物失去興趣,
食慾不振,
失眠,
激動不安,
缺乏動力,
覺得自己一事無成,
精神難以集中,
想到自殺

kAthykAtwAiwAi  我。。。。系甘  發表於 14-6-23 19:16
月光兔  中哂, 真係怕有一日係屋企跳落街  發表於 13-8-30 12:14

男爵府

回覆:bebu_jj 的帖子

食薬中

大宅

加油

男爵府

我係由2011年開始証實患上抑鬱症,開始左漫長既藥物治療,直至今曰仍然要服藥~
呢個病真係好可怕,佢會令人完全失去靈魂,每曰淨返個軀殼……曾經我甚至以為自已鬼上身…諗返都覺得自己好傻
初初未意識到自已有病,初期~只係覺得成日都好累,冇哂動力……慢慢開始做事冇信心,諗既嘢全部係負面……經常覺得其他人吳中意自己,好在意人地點睇自已!
中期~開始冇謂囗食嘢,瘦到得返93lb(我不嬲都偏瘦,163cm,103lb),當時身邊既人成曰話我太瘦,聽到好反感!覺得人地針對我(伊家諗返其實人地都係出於關心)仲開始集中吳到精神,明明5分鐘可以做完既嘢,2個鐘都完成吳到……完全失去信心,連車都敢揸!甚至出街都開始驚……
後期~瞓吳到覺,當時我手上有一單生意,如果做得成,我會有6位數既bonus~喺最重要嗰幾曰,差吴多完全瞓吳到……好彩最後都成功,但當時既我竟然吳係開心,而係更加抑鬱……可能我抑壓得太耐,終於爆發……
之後既日子,如常每日起身沖涼洗頭化妝返工……但每當我準備出門囗,心理上總係叫自已吳好出,吳知點解,我甚至坐喺地下喊……完全行吳出個門囗!我望住個天,明明有太陽,但我望所有嘢都係灰色既……

mmmo  每日正常返工, 架車去到差唔多到公司就會自然  發表於 13-6-24 13:40
chigiwing  我都係有尼d感覺..出到街有時想哭...而家屋企要裝修都冇心機去諗..  發表於 13-4-21 01:07

男爵府

當時好傻,我求個天~不如你比我大病一場,起碼我可以好好瞓一覺,可以逃避現實……

侯爵府

畀面勳章

報到

男爵府

抑鬱病最惨既係身邊既人吳會明白自己……就算每晚同床共枕既人都理解吳到自己……有苦自己知!其他人只會覺得係你自己諗埋一邊,叫你睇開D……其實道理我係明、但偏偏自己真係控制吳到……

MiuMiuK  agree:  發表於 14-9-14 15:26
Iduncare  完全同意  發表於 14-7-15 16:16
Wahee  同意,我都係  發表於 13-12-9 02:17
808280  同意,我都係甘  發表於 13-4-3 12:22

男爵府

回覆 bebu_jj 的帖子

其實我姐姐有類此的病徵, 諗野好負面, 成日都覺得屋企人對佢唔好, 其實我又唔知點開口叫佢睇心理醫生~~

男爵府

當我發覺其他人誤解自己,我更加收埋自已!吳出街,曰頭飲酒,夜晚飲酒,只求醉……醉左就瞓……試過成個禮拜冇沖涼,好似個 廢人咁……亦想過死……

男爵府

好彩當時既同居男友(伊家既c6)冇放棄我……最終去左睇醫生,食左藥一排已經好左好多……所以我相信藥物係對呢個病有幫助!初初開始食,成個人係完全冇情緒,冇喜怒哀樂,不過總好過成曰自己胡思亂想……由最高峰每曰食6-8粒藥,伊家減到2粒……但仲未可以停藥,其實我好想停,但冇信心!醫生都吳建議……

男爵府

有冇過來人可以分享下點樣先可以完全康復?睇心理醫生有用嗎?我冇睇過,因為始終覺得淨係傾計係幫吳到我……

男爵府

引用:食薬中 +

原帖由 Samforgetme 於 13-04-02 發表
食薬中
hi~不如分享多D吖

男爵府

引用:報到 +

原帖由 KitAuYeung 於 13-04-02 發表
報到
你黎喇大家互相支持呀!

男爵府

引用:回覆+bebu_jj+的帖子 其實我姐姐有類此的

原帖由 1234ching 於 13-04-02 發表

其實我姐姐有類此的病徵, 諗野好負面, 成日都覺得屋企人對佢唔好, 其實我又唔知點開 ...
有冇多D例子呀?一齊分析下係咪真係需要睇醫生先決定吖……

侯爵府

畀面勳章

引用:好彩當時既同居男友(伊家既c6)冇放棄我…

原帖由 bebu_jj 於 13-04-02 發表
好彩當時既同居男友(伊家既c6)冇放棄我……最終去左睇醫生,食左藥一排已經好左好多……所以我相信藥物係 ...
我食兩粒咋,仲要一粒係瞓覺葯。食左葯真係好好多!我09年停左葯到依家,touchwood都無返發 我諗當時最幫到我病情既係我同老公(當時男朋友)08年時一齊轉左新工,一齊長駐珠海。因為新廠當時起步階段無錦忙,收工就搵地方食野之後就返宿舍睇碟,過左一段好開心既日子

男爵府

我想講下西藥既負作用……但我並吳係叫人吳去睇醫生!始終病向淺中醫,大家自己衡量吓,抑鬱病嚴重會自殘,相比西藥既負作用其實好少事……所以如果去到一個地步,自己都控制吳到自已,一定一定要睇醫生!

其實醫生冇講過藥物既負作用,所以以下只係我自已既感覺,比大家參考吓!當然,服藥中既朋友可以一齊分享下……
(1)經常好累
(2)冇記性
(3)蠢左
(4)反應慢
(5)肥胖(呢個100%真,因為我初初肥左20磅,醫生先同我講其中一隻藥係會令人增磅,因為胃囗好左)
(6)未諗到……等其他jm講下……

kAthykAtwAiwAi  我反而瘦左食左藥之後仲會反胃同無胃口  發表於 14-6-23 19:20
waiyuktsoi  我除左無肥.其它全部中晒.  發表於 13-4-3 13:01

男爵府

引用:Quote:原帖由+bebu_jj+於+13-04-02+發表好

原帖由 KitAuYeung 於 13-04-02 發表
我食兩粒咋,仲要一粒係瞓覺葯。食左葯真係好好多!我09年停左葯到依家,touchwood都無返發 我諗 ...
我由開始到伊家都有食安眠藥,仲越食越多……以前食一粒,伊家正常兩粒……但試過最多一晚食8粒……我覺得自己上左引好想介,但吳食真係瞓吳到……所以我D安眠藥會比其他藥快食完(醫生開每晚兩粒安眠藥+兩粒情緒藥)我D安眠藥就黎食哂我就第一時間去配……因為冇安眠藥我會好冇安全感

Wahee  我都係咁  發表於 13-12-9 02:20

侯爵府

畀面勳章

引用:我想講下西藥既負作用……但我並吳係叫人吳

原帖由 bebu_jj 於 13-04-02 發表
我想講下西藥既負作用……但我並吳係叫人吳去睇醫生!始終病向淺中醫,大家自己衡量吓,抑鬱病嚴重會自殘, ...
我好彩無你講既負作用,但我既負作用係手震

男爵府

好簡單咁
上星期一佢因發燒, 咳入咗院, 27號先出院, 出院後要食1星期抗生素
29號去bbq(係好早之前同屋企人約定)
之前一晚whatsapp佢冇反應, 29號個日佢個仔打嚟問幾點bbq
我同姐姐講, 你唔舒服, 不如係屋企休息下, 因為bbq有烟, 又唔知會唔會落兩, 所以叫佢休息下
佢的反應係話我地怕咗佢, 怕佢傳染我地, 所以叫佢唔好去~

首頁
12345...23

尾頁

跳至