懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日番左c+度檢查,而家21w3d,但琴日照到阿b已經有0.62kg~醫生話應該要23w 先0.6kg!而照大細都照到接近23w啦!醫生睇番記錄,相信排卵無早到!佢話可能有機會糖尿,所以阿b大左咁多!
但我都只係重左8磅,有之前116磅而家124磅!會可能係糖尿嗎?
有無媽媽可以分享下經驗呀?如果糖尿會有咩徵狀咖?擔心ing……

男爵府

回覆:有機會妊娠糖尿嗎?

醫生有叫你去飲糖水test嗎?

大宅

佢話等政府果面睇下會唔會安排我做呀!

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

妊娠糖尿係無病徵,我現在第16week,前星期test 就fail左,之前沒有糖尿,家族都無,因為高0,醫生安排我test,我有左反而仲輕左,因為食唔到野。

醫生說因可能高0 or 遺傳,唔關飲食事,不過當然中左就要注意飲食啦。

子爵府

我都中左

男爵府

我24W 重左10磅...
我都驚我唔PASS糖尿

侯爵府

畀面勳章

佢有冇話你胎水多?如有妊娠糖尿多數胎水會較多

侯爵府

畀面勳章

大宅

乜 BB 大隻同糖尿有關係既咩~~~~
我16W4既時候BB頭仔肚仔都大過18W, 估出黎有200G, 我自己就重左2磅~
我睇返有個網講BB重量...18W+先有200G...
醫生又冇講咩, 我以為係遺傳所以冇再問~(我頭大,老公6尺)

健康院安排左27W3先飲糖水.......突然間我都好擔心添

珍珠宮

c+驗啦,仁安都係比多二百幾蚊

男爵府

我而家 29 weeks ...
23 weeks 去照既時候 bb 有 0.69kg ...
醫生話比 average 重左 2 weeks (means 應該係 25 weeks) ...
我自己本身係超肥媽 ...
由 pregnant 前 20x lbs 到而家 23x lbs ...
Total 重左 25 磅 ...
不過我係前期重 ... 我中期 5 - 7 個月都無重過 ...
本身無特別戒甜 ... 不過唔好澱粉質 ...
夜晚餐食菜同肉就飽 ...

Week 26 政府飲糖水 ...
我覺得自己中緊 ... (因為肥底加忍唔到甜)
點知 result 係 ...
糖水前 3.4 ... 糖水後 5.8 ...
我自己都好 surprise ...

所以唔使驚 ...
我私家話中糖尿 ... BB 頭圍會大o的 ...
你留意下 ...

大宅

想問下妊娠糖尿係要幾時驗呢?

男爵府

我未夠 22w 已經重咗廿幾磅,醫生話我阿 b 啱啱重 1lbs,正常。 佢有咁我健康院有冇話安排我做糖尿,我話咩都未講,其實健康院係咪個個都會幫你做? 同埋幾多 weeks 先做架?

子爵府

我8.1

大宅

海獅媽媽 發表於 13-5-14 12:26
我24W 重左10磅...
我都驚我唔PASS糖尿
24w重10磅應該係正常數字喎!

大宅

o_____o 發表於 13-5-14 12:30
無話多呀!話係正常~佢有檢查過我對腳,無水腫!

大宅

Klaire 發表於 13-5-14 12:46
乜 BB 大隻同糖尿有關係既咩~~~~
我16W4既時候BB頭仔肚仔都大過18W, ...
我係1xw果陣阿b已經大左大概1w咖啦!我老公都係頭大,都有5尺11呀!所以我都以為似老公大隻仔啦!點知琴日一問佢就話可能會糖尿啦!

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:o_____o+發表於+13-5-14+12:30+佢有

原帖由 rubyjack 於 13-05-14 發表
無話多呀!話係正常~佢有檢查過我對腳,無水腫!
咁可能係BB大隻姐,唔好擔心,飲完糖水真係中最多介口,跟餐單食,放心,冇事的,我之前24w醫生話我胎水有D多,都叫我飲糖水check下,我上星期五飲了,希望冇電話來啦

大宅

c9ha 發表於 13-5-14 13:50
我而家 29 weeks ...
23 weeks 去照既時候 bb 有 0.69kg ...
醫生話比 average 重左 2 weeks (means 應該 ...
佢頭圍同手腳度出黎size都係近23周或者23周,

又唔會只係大左個頭喎!

侯爵府

畀面勳章

引用:我未夠+22w+已經重咗廿幾磅,醫生話我阿+b+

原帖由 tys 於 13-05-14 發表
我未夠 22w 已經重咗廿幾磅,醫生話我阿 b 啱啱重 1lbs,正常。 佢有咁我健康院有冇話安排我做糖尿,我話 ...
唔係個個有得做架,孕婦太重或者家族有糖尿病先要做,如果睇完私家有懷疑,可問健康院或醫院有冇得做,我同期飲糖水的都係27至28周飲

首頁

尾頁

跳至