在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人完全唔掂,阿仔八個月時黎,見佢成日掛住玩電腦(請佢時講明唔准,佢又話自己唔識用電腦),唔理阿仔,一歲時育嬰園有位寧願比阿仔讀,佢好開心。
我地揍返學,婆婆4點揍放學帶佢返屋企就走,工人只係家務同睇住佢兩三個鐘,
9月阿仔全日班放6點半,學費成6千,工人更加冇用,好冇炒左佢用鐘點?

Thelittlepingu  炒  發表於 13-8-5 15:13

子爵府

阿仔如果病果時,家裡有backup嗎?
如有的話,就可以炒工人。

stepchk    發表於 13-8-7 17:21
vickymok717  agree  發表於 13-8-5 10:24

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係要炒, 不過要考慮請另一個
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得你可以試下炒左佢先, 如果有需要先再請工人.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kabinlau 發表於 13-8-2 11:19
工人完全唔掂,阿仔八個月時黎,見佢成日掛住玩電腦(請佢時講明唔准,佢又話自己唔識用電腦),唔理阿仔,一 ...
啱啱返n班小朋友抵抗力弱, 如果小朋友病左/學校放假, 有人幫你睇住, 可以炒左個工人, 即使唔得, 最多請多個, 你個工人又真係

複式洋房

回覆:shirleyying 的帖子

為左有人睇住下,舊年已搬去阿媽個屋苑,有咩事有人睇住放心啲。幾次發燒都係阿媽過黎時發現,工人完全冇發覺………

別墅

引用:為左有人睇住下,舊年已搬去阿媽個屋苑,有

原帖由 kabinlau 於 13-08-04 發表
為左有人睇住下,舊年已搬去阿媽個屋苑,有咩事有人睇住放心啲。幾次發燒都係阿媽過黎時發現,工人完全冇發 ...
其實你心中已有答案。你想炒佢好耐

大宅

回覆:9月阿仔返全日n 班,諗緊炒工人好冇

咁又係啊!如果有突發事婆婆可以幫到手就真係可以炒了

珍珠宮

掛住玩電腦,哩樣應該要即炒

子爵府

這個工人應該炒咗佢, 如果有需要可以請過第2個

大宅

阿媽可以隨時幫手睇住, 可以唔要工人啦~

大宅

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

其實我都想唔要工人,可惜無老人家睇頭睇尾,況且你個工人又成日玩電腦,係我就一早炒咗

男爵府

我又係想炒工人自己湊,
但我工人做咗over 24個月,好似要比遣散費

子爵府

小朋友病左如果阿MA 可以來BACK UP,
小朋友又夠獨立既話, 我會抄左個工人....
我而家都PLAN 緊如果工人唔LO, 我來緊請唔請好,
BUT我小朋友9月先K1返半天~
有99 SUPPORT 既, 但佢年紀大只可負責睇住個仔~

大宅

婆婆而家幫我湊日頭+工人去婆婆家, 我個如意算盤又係諗住仔仔返全日N班後可以炒工人, 但我老公話唔係好掂, 無人做家務自己做番好辛苦, 所以好可能都係要用工人用到仔仔四歲 (即用佢兩張約), 然後到時請鐘點做清潔

大宅

明顯已有答案

水晶宮

ckykwan 發表於 13-8-5 09:41
阿媽可以隨時幫手睇住, 可以唔要工人啦~

yes, agree
no need la

she is not good

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 kabinlau 的帖子

個姐姐咁做嘢,炒得啦!你又有媽媽做後援,自己媽媽點都放心啲。我都係小朋友返全日幼稚園後,就唔用姐姐。

別墅

複式洋房

回覆:cclin2011 的帖子

其實我都怕唔掂,不過呢個工人又唔好,等阿仔開學定左應該炒左先,試下用鐘點,如真係唔掂先再請個印尼姐妹。(之前2個都係菲,第一個日日facebk.上網彩劇,炒左)

首頁

尾頁

跳至