興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我隻狗9歲幾,上星期六突然唔食野又冇精神,夜晚同佢去睇醫生,醫生話佢急性胰臟發炎,要留院三日。本來今日出院,星期日去探佢時精神ok,尋日醫院都話佢穩定。到今朝診所一開,即刻打去問幾時出院,佢話要等三點後,醫生睇左情況先決定。點知過左一陣,就收到電話話狗狗唔得,我老公話我地會趕出嚟見佢,叫佢等埋我地,點知趕到出去,醫生原來已經同佢拔晒喉,我連佢最後一面都見唔到.....我唔想佢以為我地唔要佢,最後得佢自己一個。果晚等報告,我抱左佢去附近公園坐,冇諗過會係最後同佢相處嘅時間,如果我知道佢將會離開,我一定會帶佢返屋企,陪佢到最後。
我知道總有一日要面對佢離開我,但我接受唔到我送唔到佢最後一程,要佢孤單咁走,一諗到呢度我d眼淚就係咁流,我覺得好對佢唔住.....

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:見唔到狗狗最後一面,好唔安樂......

可能到最後係無知覺㗎。公園是緣份的終結,佢可能已知!

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

回覆 mikitten 的帖子

完完全全感受到你果種痛!!!
我隻仔剛走了1年啦..................
接唔到佢回家, 佢一個就係醫院走左, 我今時今日仲好傷心, 想起又哭了!!!!!

子爵府

sfll 發表於 13-8-13 16:56
可能到最後係無知覺㗎。公園是緣份的終結,佢可能已知!
本來我地下個月會一齊搬去新屋,間屋都係為左佢而買,因為搵租好多都唔俾養狗,諗住搬新屋後,可以同佢一齊開開心心過埋佢餘下o既日子,點知......

子爵府

weewaa 發表於 13-8-13 17:40
回覆 mikitten 的帖子

完完全全感受到你果種痛!!!
呢個真係一條刺,諗起又喊諗起又喊,唔知點好.......

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

狗狗在彩虹橋見到你現在唔開心佢亦會唔開心𠺢
記得有朋友講過,狗狗好識性,如果自知自己有事,就嚟走,佢會自己離開主人因為唔想主人傷心。所以既然不能改變這事實,惟有諗這是上天的安排吧,佢唔會怪你的

如果家人唔介意,可以將狗狗骨灰放在家,就等於你可以時常與它在一起,它亦可繼續守護你

祝你早日釋懷
Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

子爵府

唔好咁啦,狗狗都想見到你開心

別墅

睇到好心痛、RIP

子爵府

Sk818 發表於 13-8-13 22:46
狗狗在彩虹橋見到你現在唔開心佢亦會唔開心𠺢
記得有朋友講過,狗狗好識性,如果自知自己有事,就嚟 ...
我都未決定到之後d骨灰點處置好,當然想佢可以陪住我,但聽人講如果將骨灰放屋企,佢會唔捨得走。我尋晚瞓唔到,瞓一陣就醒,好想再見佢一面.....

侯爵府

BK Milk勳章

RIP

大宅

你唔開心,佢會知道的。
別再責怪自己

男爵府

R.I.P.
狗狗係會明白你架..
Cheers,

阿檬

子爵府

尋晚將上年鉤俾佢,但因為唔夠冷而未完成嘅衫,改左做一條頸帶同一個袋,頸帶會陪住佢,而個袋我會用嚟裝住佢個骨灰龕帶返屋企,係我對佢最後嘅心意,希望佢會鍾意。整完之後心情好左d......

男爵府

睇完你個post令我諗起自己都經歷過……雖然已經發生左好幾年但伊家都覺得好自責!不過相信狗狗吳會嬲我地……而且佢已經比起好多狗幸福,因為有我地全心全意愛佢……

子爵府

bebu_jj 發表於 13-8-16 12:25
睇完你個post令我諗起自己都經歷過……雖然已經發生左好幾年但伊家都覺得好自責!不過相信狗狗吳會嬲我地… ...
我爸話狗狗入院果日,覺得佢好似成日想出去咁。老公都話聽過有貓狗知道自己會離開,怕主人傷心就會籬埋喎,可能佢地想安慰我啦。不過我爸話夢到狗狗沖完涼d毛好鬆,坐返喺佢平時個位度看門口。雖然我自己仲未夢到狗狗,但聽完個心都舒服左d。

大宅

睇到喊左,唔好怪自己啦,狗狗一定感受到你對佢嘅愛架~~wish he rip

子爵府

cccchristyyyy 發表於 13-8-17 07:54
睇到喊左,唔好怪自己啦,狗狗一定感受到你對佢嘅愛架~~wish he rip
Thx!心情已平伏左d,只係仲係自閉中,因為怕聽到d唔想聽嘅說話....

大宅

唔好甘傷心, 我隻狗狗都係星期五走左, 佢得5歲半.

佢係急性腎衰歇, 前個星期睇醫生, 驗左血, 醫生話佢唔留得幾耐, 帶左佢返屋企, 佢開始唔食野, 又成日嘔, 醫生話係甘, 我同醫生講佢肯食雞肉同豬肉, 可唔可以比佢食, 醫生話蛋白質太高, 唔可以, 但佢唔肯食野, 只飲少量水, 我話甘都唔得, 最終用針筒灌佢飲特製奶粉, 但每次只可以飲好少, 同埋好快又嘔番出黎, 到左上星期狗狗已經由25磅, 得番17磅, 睇住佢, 我都唔知可以做咩, 其實由醫生同我講個一刻, 我係公司已經忍唔住喊, 狗狗由出世到而家一直係我家中一份子, 突然間佢既生命好快就結束,
我真係接受唔到 (狗狗媽媽重係屋企, 但身體唔係幾好), 醫生講過, 佢真係好痛苦就比佢走, 但我真係唔捨得, 上星期佢情況一直惡化, 我打算星期六都係帶佢睇醫生, 睇下可以點樣, 令佢無痛苦先, 點知, 可能佢都唔想我哂錢, 星期五自己靜靜地在廁所離世, 工人去完後花園再入番屋, 就見到佢而經走左, 工人即刻喊住打比我, 我都忍唔住, 喊左出黎, 雖然都已經接受左, 佢好快會走, 但就係走得好快, 所以你都唔好傷心, 狗狗都唔想我地傷心.

子爵府

Ponys 發表於 13-8-19 12:37

佢係急性腎衰歇, 前個星期睇醫生, 驗左血, 醫 ...
咁你個醫生都幾好,起碼佢照實同你講病情,唔會叫你做一大堆檢查或留院。我狗狗個醫生,我同老公都決定就算遲d會再養寵物,都唔會再睇呢間

其實送狗狗入院果晚,我都預左佢唔得,因為佢急性胰臟炎仲有皮膚癌。但醫生就話佢皮膚癌情況唔嚴重,話留院三日醫左胰臟炎先。再決定皮膚癌點醫。留院頭兩日醫生都話穩定,但之後又話可能膽有事,到星期二本來出得院又話佢唔得,仲唔等我地就即刻同佢拔喉。我有d懷疑佢地係驚狗狗留唔足3日院,我地會叫佢退返留院費,因為入院時已俾左成5千蚊檢查費,留院費同药費。所以佢地到出院前先話佢惡化.....如果佢入院果晚已經同我講佢情況咁差,我唔會俾佢留院,寧願帶佢返屋企陪住佢,最後反而另佢受左兩日苦,又見唔到我地.....

大宅

引用:唔好甘傷心,+我隻狗狗都係星期五走左,+佢得

原帖由 Ponys 於 13-08-19 發表

佢係急性腎衰歇, 前個星期睇醫生, 驗左血, 醫 ...
一路睇一路想喊。。。

首頁

尾頁

跳至