自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

那麼多雙非來香港讀書,他們的解釋是大陸沒有戶籍!?是否代表他們在大陸,除了國際學校外,不能讀書所以一定要來香港?

子爵府

香港正苦要包佢全家生養死葬

男爵府

引用:那麼多雙非來香港讀書,他們的解釋是大陸沒

原帖由 Cat108 於 13-10-05 發表
那麼多雙非來香港讀書,他們的解釋是大陸沒有戶籍!?是否代表他們在大陸,除了國際學校外,不能讀書所以一 ...
大致係

M@ggie :-D

男爵府

原帖由 Cat108 於 13-10-05 發表
那麼多雙非來香港讀書,他們的解釋是大陸沒有戶籍!?是否代表他們在大陸,除了國際學校外,不能讀書所以一 ...
佢地係大陸冇戶籍,就算有得讀,都係超高價。多數要返私校~有錢又點會恨黎香港生仔,窮就梗係讀唔起私校,仲唔黎香港攞盡著數。

男爵府

回覆:金瑪姬 的帖子

佢地落嚟生之前,唔係諗清楚嗎?明知喺大6無戶籍都死落嚟生!

侯爵府

畀面勳章

回覆:雙非是否沒戶籍,一定要來香港讀書?

因為大陸冇戶籍,在大陸只能讀好貴既私校,而因為雙非兒在香港出世,係香港可以讀有學卷支助學費減免的幼稚園!!!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Cat108+於+13-10-05+發表那麼

原帖由 yuko0421 於 13-10-05 發表
佢地係大陸冇戶籍,就算有得讀,都係超高價。多數要返私校~有錢又點會恨黎香港生仔,窮就梗係讀唔起私校, ...
有有錢既為左香港護照架~方便出國讀書~

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

系,如果要讀只有貴價私校其實攪到咁除左香港政府,最衰系內地啲省政府,完全唔理唔幫唔關佢事咁

重新起步,為未來努力

侯爵府

畀面勳章

引用:佢地落嚟生之前,唔係諗清楚嗎?明知喺大6

原帖由 yomin0718 於 13-10-05 發表

...
因為香港政府照佢地,乜野都為佢地着想……

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 Cat108 的帖子

既然條蟲仔冇B6戶籍,咁點解可以喺大陸居留,咁算唔算非法居留

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

yomin0718 發表於 13-10-5 21:07

...
佢地當然有諗清楚..先走數...FREE生仔...
再FREE幼稚園,小學同中學...
小朋友在港讀書...搵人係HK湊..申請綜援..
小小年紀已經搵夠一家人洗...重有書讀,有遊學...

點計都好過係大陸生...係大陸生活...
個小朋友係大陸生活唔識變錢..係HK生活就識變錢丫

男爵府

引用:因為大陸冇戶籍,在大陸只能讀好貴既私校,

原帖由 beiette 於 13-10-05 發表
因為大陸冇戶籍,在大陸只能讀好貴既私校,而因為雙非兒在香港出世,係香港可以讀有學卷支助學費減免的幼稚 ...
仲有好多都係攞埋兒童綜援金,跟本唔駛比學費!

珍珠宮

Cat108 發表於 13-10-5 20:57

抵佢死!佢咁大個人唔係諗清楚至來生架咩?我唔會同情佢
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yuko0421 發表於 13-10-5 21:07
佢地係大陸冇戶籍,就算有得讀,都係超高價。多數要返私校~有錢又點會恨黎香港生仔,窮就梗係讀唔起私校, ...
AGREE

最衰貪曾,歡迎大陸人黎生仔,話咩HK人口老化,大陸黎生既大部分小蝗蟲唔會黎HK讀書,只會大左黎HK做野,是HK未來新血,生力軍....

珍珠宮

香港有免費書讀,唔讀咪執輸北區既小朋友真係比佢地搞到有排煩!!!
我覺得至賤係中介人,幫佢地鋪哂路黎香港攞著數正poor gay

大宅

係,要貴!所以有錢既會黎讀私幼,落香港係因為個id 方便第日出國!冇錢既冇計!
不過我有唔明,之前搞落來生都俾唔少錢,'點解而家會搶啲唔係大熱既!唔通又俾人點?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

大陸一孩政策,

如果是第二胎要比錢買戶籍,
如果是公職人員 有可能因為生第二胎,連職業也失守,

非婚生的子女(私生子)又是沒有戶籍。

所以有部份來香港逃避責任。

大陸無戶籍人,即係無身份,無任何社會保障,
大陸大部份學校也是國立,想讀書只有私立學校 或者 讀交學費的國立學校,

禁止訪問

大宅

不知所謂

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+Cat108+的帖子既然條蟲仔冇B6戶籍,咁

原帖由 iriswook 於 13-10-05 發表
回覆 Cat108 的帖子

既然條蟲仔冇B6戶籍,咁點解可以喺大陸居留,咁算唔算非法居留
用回鄉咭返大陸,其實冇人會理你留幾耐。如揸正做,要申請暫住證。不過唔係要申請工作證的話,都唔會特別去攪

首頁

尾頁

跳至