興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我隻大帝今年十五歲啦 身體還算唔錯 行得食得睇得聽得訓得屙得 仲好吠得 係皮膚反反覆覆成日敏感 後腳開始唔夠力 雖然佢已經好叻仔 但始終佢已經好老 有時我都好怕佢會離開我地 年老既狗生活上有咩要特別留意嫁 交流下丫

送上衰豬大頭一張

複式洋房

回覆:katietam1231 的帖子

我家狗狗都11歲,仲好似個大細路咁,偷嘢食就不擇手段!個過落街就冇以前咁喪跑,跳上床都會失蹄!希望佢地都健康快樂!

子爵府

引用:我家狗狗都11歲,仲好似個大細路咁,偷嘢食

原帖由 doraemi 於 13-10-12 發表
我家狗狗都11歲,仲好似個大細路咁,偷嘢食就不擇手段!個過落街就冇以前咁喪跑,跳上床都會失蹄!希望佢地 ...
我個隻幾年前已經開始唔跑唔跳 因為佢天生腰骨有啲問題所以我地唔俾 條友仔想上就會兩隻前腳搭上床 等我地抱

男爵府

環保接龍勳章

我隻就快十歳, 仲係依然咁百厭。
以前皮膚一向好好,但今年生咗2 粒油脂粒,醫生話無咩可以做

子爵府

引用:我隻就快十歳,+仲係依然咁百厭。+以前皮膚

原帖由 piglet713 於 13-10-12 發表
我隻就快十歳, 仲係依然咁百厭。
以前皮膚一向好好,但今年生咗2 粒油脂粒,醫生話無咩可以做 ...
油脂粒好小事 我個隻生肉粒添

Audrey8226  我隻都生肉粒  發表於 14-1-10 17:53

男爵府

引用:我隻大帝今年十五歲啦+身體還算唔錯+行得食

原帖由 katietam1231 於 13-10-11 發表
我隻大帝今年十五歲啦 身體還算唔錯 行得食得睇得聽得訓得屙得 仲好吠得 係皮膚反反覆覆成日敏感 後腳開始 ...
我家囡囡今年13歲半,兩個月半前因呵血醫生話佢腎衰竭好微機會,跟住入院吊鹽水食藥好好彩好得返,之前又因後腳冇力(過重)要長期食類固醇,而家老左又大病過瘦左好多反而對腳好左! 同埋皮膚好差成日抓,有jm介紹用蘋果醋抹身,用左2個星期到效果好好,又平又易用你都試下啦!

豆豆B媽  岩我喎. 醋使唔使稀釋 ?咁但係抹完醋咪好酸羅.  發表於 14-2-6 15:14

大宅

回覆:katietam1231 的帖子

我果只女8歲跟你果只仔一樣表情,可惜我個女早幾個月變左青光眼,照顧佢好辛苦,現在經常一日喂佢食幾次都吾食野,有時眼球變色眯眼我知佢眼痛,長期要復診配眼藥水滴,一個月差吾多要千幾2千元,錢吾系問題,就系眼藥水用開都系有時痛,果女變得吾開心吾食野,我精神崩潰

大宅

回覆:交流一下養老狗心得

每日保持適量運動,但年紀大運動量同食量最好都係「少食多餐」

另外定期驗血 body check

最重要係... 額外錫佢 :)

男爵府

環保接龍勳章

回覆 tracy668899 的帖子

which apple vinegar do you use?

男爵府

環保接龍勳章

回覆 小比卡超 的帖子

我隻仔都開始眼有退化, 但醫生話係正常喎。。。
你睇邊間獸醫,太平道獸醫有眼專科喎。希望小朋友心情快D 靚番,開心D 啦。你努力呀!

別墅

我家老狗今年11歲,行得食得瞓得,一向唔貪玩,淨係鐘意落街周圍聞鐘意周圍望,宜家聾聾地,屋企有人開門返,唔會知,仲要好好瞓,要拍一拍佢,佢先醒

別墅

心得係,唔好再俾佢行得太多樓梯,因對關節唔好,另外唔好俾佢太肥

大宅

請問大家隔幾耐做一次body check?通常係check咩多?

子爵府

引用:Quote:原帖由+katietam1231+於+13-10-11+發

原帖由 tracy668899 於 13-10-12 發表
我家囡囡今年13歲半,兩個月半前因呵血醫生話佢腎衰竭好微機會,跟住入院吊鹽水食藥好好彩好得返,之前又因 ...
我有用丫!skin嚴重時會用椰子油 依家好番好多就用蘋果醋 真係好好! 天然野用得好放心!

子爵府

引用:我果只女8歲跟你果只仔一樣表情,可惜我個

原帖由 小比卡超 於 13-10-12 發表
我果只女8歲跟你果只仔一樣表情,可惜我個女早幾個月變左青光眼,照顧佢好辛苦,現在經常一日喂佢食幾次都 ...
我明嫁 我隻野之前食左好耐藥 食到我心都痛埋,加油丫!好好照顧佢 陪佢好好過埋佢既晚年 你錫佢佢知嫁!

子爵府

引用:回覆+tracy668899+的帖子which+apple+vineg

回覆 tracy668899 的帖子

which apple vinegar do you use?
我係有機點買 四十幾蚊 我買dragg

子爵府

引用:回覆+小比卡超+的帖子我隻仔都開始眼有退化

回覆 小比卡超 的帖子

我隻仔都開始眼有退化, 但醫生話係正常喎。。。
係正常嫁 狗同人一樣 老左身體機能自然會退化。 隻隻既反應唔同 我個隻狗心臟差小小 會气喘 都要長期食藥

子爵府

引用:我家老狗今年11歲,行得食得瞓得,一向唔貪

原帖由 andymerry 於 13-10-12 發表
我家老狗今年11歲,行得食得瞓得,一向唔貪玩,淨係鐘意落街周圍聞鐘意周圍望,宜家聾聾地,屋企有人開門返 ...
佢好可愛丫!我個隻後生好醒訓 依家日訓夜訓

子爵府

引用:心得係,唔好再俾佢行得太多樓梯,因對關節

原帖由 andymerry 於 13-10-12 發表
心得係,唔好再俾佢行得太多樓梯,因對關節唔好,另外唔好俾佢太肥
佢十歲開始已經無行樓梯啦 佢腰腳天生麻麻 所以樓梯位一定抱 另外佢都唔跳得 所以好多時都會抱 行就由佢慢慢下

大宅

我既公主,眼退化已經睇唔到野,成日四圍撞好心痛屋,企所有角包曬防撞,包括櫃,枱,牆。仲有我每日都會比靈芝佢食,食左3年,宜家16歲。

首頁

尾頁

跳至