婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我結婚時阿媽收左禮金都無買金器俾我嫁,到有左阿媽話只會送一千蚊禮物俾bb!唔會幫手座月...
我奶奶就有金器俾我,平日都有送禮物俾我,買樓首期都借俾我地(但從來無要求還)我有左就買好多嘢俾我和bb,仲話過來我家幫手湊bb照顧我,等我好好座月!
你地話,阿媽我都俾左唔少家用孝敬佢,但奶奶我就從來無俾過錢孝敬,只係間中買禮物俾佢!點解阿媽咁對我?

BBJOJO  用$$$$$去衡量?  發表於 13-12-2 20:23

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

緣份

水晶宮

阿媽好D.99得個煩字

水晶宮

回覆 2001911 的帖子

我同你完全相反, 我99度到死, 係就係買左層樓, 但叫我地供寫佢名, 睬佢都有味, 間屋佢LIKE我唔LIKE, 最後自己硬食, 果層樓仲衰過公屋, 山卡啦咁入, 點住......... 成日講錢, 佢地唔係窮, 但食都唔捨得食, 都唔知咩人黎...........我覺得我老公好似唔係佢生囉, 咩都同佢計, 佢個大又唔計喎, 超大細超.
相反, 我媽雖然不算是有錢人, 但食, 住都唔會慳, 一定有飽飯食. 我生B結婚都有買野比我, 但99只比了100比BB, 結婚借對呃比我喎, 笑死我, 真係給我驚喜, 連我媽都話, 我99正一上一代人, 大仔咩都是好, 細的永遠是差的.

wai_wai37  我奶奶都係,但日久見人心,希望佢睇到我同老公既好.亦都希望我地等到呢日.  發表於 13-11-7 11:00

大宅

回覆:阿媽同奶奶邊個對你好d?

我都相信人與人之間相處講緣份!只可惜,無諗過生你出黎嗰個同你會唔夠緣份!唉...

子爵府

我99都好,吾會點計較,我試過俾錢佢,佢吾要,話留返俾我兩個女用!出街飲茶食飯,爭住俾錢!生日會封利事俾我!自從我嫁左之後,我丫媽都冇再封利事俾我,買玩具只會買俾我細佬個仔,可能係佢揍卦,我兩個女,佢冇買過!只會成日要求要我對細佬好,做姑媽嘅要錫個姪仔!我真係想講,細佬兩公婆一件衫,一份玩具,都冇買過俾我D女,點解我就要對佢地好丫

大宅

引用:回覆+2001911+的帖子我同你完全相反,+我99

原帖由 iamlazy 於 13-11-06 發表

我同你完全相反, 我99度到死, 係就係買左層樓, 但叫我地供寫佢名, 睬佢都有味, 間屋 ...
嘩,甘你奶奶又真係有d過份同乞人憎!唯有少見為妙,費事嘈!
我都覺得越有錢d人越乞人憎,又孤寒又尖酸刻薄!所以,嫁個家族有錢的男人,不如嫁個識自己搵錢養家又錫你的男人!因為,要睇男家面色做人一定好辛苦!好似d名星,嫁入豪門,可能係日日以淚洗面,有苦自己知,但偏偏仲有扮到好幸福!

大宅

引用:我99都好,吾會點計較,我試過俾錢佢,佢吾

原帖由 SophieYan 於 13-11-06 發表
我99都好,吾會點計較,我試過俾錢佢,佢吾要,話留返俾我兩個女用!出街飲茶食飯,爭住俾錢!生日會封利事 ...
我奶奶同你奶奶好似!真係當我係自己個女咁錫!自己阿媽就只係識叫我俾家用,俾錢佢去旅行...唉!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我媽, very good!
我99, 無語了.

珍珠宮

完部都講緊錢既???

水晶宮

佢連食餐飯都唔肯食好D, 咩都講錢, 成日話自己有幾多層樓, 又話想買多幾層咁.........但佢地買完賺左錢永遠收埋唔捨得用,我話捐D野比人, 佢又捨得, 又貪心, 以前人地公司送野比我, 我唔要會放係自己公司, 佢會問做咩唔攞返黎, 我話你都有要黎做咩, 佢即黑面. 佢地對工人好衰, 做四間屋, 又唔比長期服務金人, 由6-11, 我係個工人都死, 佢地好命, 有錢又搵到個唔出聲既工人, 比著第二個告左佢地.

水晶宮

雖然我不是什麼有錢人, 但我知道好多人要我幫, 所以我盡量都會用小小錢去扶貧, 但我叫佢地幫下人捐小小錢話唔會, 就算捐都要有收據幫佢退稅, 如果有心幫人就唔應該要收據報稅, 錢是他們必要, 冇野比錢重要, 我同佢地溝通唔到, 所以我做返自己.

子爵府

育兒性格勳章

回覆:2001911 的帖子

我媽一樣,睇開d

水晶宮

回覆 namnamnamlolo 的帖子

就算唔講錢, 佢地都覺得你係嫁入黎, 唔係自己人, 好聽話當你女一樣, 但點解你個女可以繞埋雙手唔洗做, 媳婦就要? 點解熄婦做咩都唔好, 個女咩都係好? 雖然唔洗你好似當我女一樣對待, 但我都有阿媽生, 唔係你隻狗咩都要你管

伯爵府

自己阿媽對我令我感到我在天堂
奶奶對我令我感覺到我在地獄

BeKe1012     me2  發表於 13-12-5 17:08

男爵府

算啦, 可能你欠左你媽媽呢~ 99 好, 你咪過時過節俾鉉佢飲下茶, 父母冇得選擇 , 但邊個對你好 , 你有眼睇~

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我99 暫時對我ok, 但一定唔會當我如佢親女咁錫
不過我冇所謂, 保持距離仲好

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:阿媽好D.99得個煩字

原帖由 貧窮媽媽 於 13-11-06 發表
阿媽好D.99得個煩字
x2

男爵府

當然是媽媽對我好D......
雖然佢病幫唔到手湊孫,但我知佢內心好想湊的,媽媽對我既好,我一世都記得!!!
至於99,我覺得佢好扮野,由其是係我c6面前扮好人,我好佩服佢既演藝細胞....

大宅

樓主有個甘好的99係好好采!有個甘既媽咪又吾係甘好采!但對於99.99%的人來說,多數係生自己出來那個先係對自己最好的。一切都是命運決定的。

首頁

尾頁

跳至