跳至

首頁

尾頁

大宅

10 weeks 無心跳!之後點做好?

今日老公陪我去照超聲波,點知個胎無心跳,我係10 weeks 2 days,個胎細到得好似 7 weeks 咁(1.14cm),e生叫我下星期再去照,我自己同老公講九成九都無o左! :-(
返到黎上網 search 至知係 7 weeks 毫無跡像咁無o左都常見!
之後要做o既o野都未知係點?刮宮?食藥?去政府醫院做或C+做?手術約幾錢?邊度做好?未有頭緒!請給意見?

祝你地順順利利啦!

大宅

Re: 10 weeks 無心跳!之後點做好?

好唔開心聽到衣個消息.你嘅情形如果真係要做,應該係刮宮.如在c+做,$5000-7000不等,因我同事岩岩做完.唔駛灰心,如果真係有事,下次再黎過啦.我上次冇左,亞b成18週喇,好傷心.而家再黎咪冇事.

大宅

Concat你而家睇緊C+定公立醫生呀

大宅

我係九週時bb冇左心跳 六週時有心跳的
跟住做左吸宮手術 係荃灣港安做
因為我婦科醫生係港安掛牌
即日出院 收左七千左右
其實醫生收左我三千五咋 其他係麻師同醫院費用
做完冇唔舒服 今個月開始再努力做人
我係十二月頭做左手術
中醫調理左三個月 來了三次經期 又再努力啦
不要太難過 因為多數都係個胎有問題

concat 寫道:
今日老公陪我去照超聲波,點知個胎無心跳,我係10 weeks 2 days,個胎細到得好似 7 weeks 咁(1.14cm),e生叫我下星期再去照,我自己同老公講九成九都無o左! :-(
返到黎上網 search 至知係 7 weeks 毫無跡像咁無o左都常見!
之後要做o既o野都未知係點?刮宮?食藥?去政府醫院做或C+做?手術約幾錢?邊度做好?未有頭緒!請給意見?

祝你地順順利利啦!

水晶宮

concat
你要儘快入院再check下, 因為如果係真係有事, 個壞胎留係身體度仲危險架

大宅

真係好多謝大家關心!

nancy0411,
我原本係廣華登記o左,要4月12日至有初檢,今日係第一次去o左C+照,估唔到有咁o既結果!

ksorange,
多謝你鼓勵,我相信調理好身體後,都會係今年內嘗試有無仔女,若果無就算lu,因為我十分高齡,年過40。

sammifanlp,
都有諗過係咪應該去番廣華問呢?

水晶宮

如果你打算去政府,
1) 由私家寫refer letter俾你入院
2) 你直頭入a & e, 話你有左, 但覺得個肚好痛

民房

我數年前都試過一次, 我的家庭醫生recommend 我去急症室 (佢話qe好d), 然後話肚痛, 咁佢就安排我入院.

有兩種方法, 一係食藥, 一係全身麻醉刮宮. 我當時揀咗食藥, 唸住無咁傷身, 點知個胎清唔到, 最後要入多一次醫院做刮宮. 所以記得問清楚醫生

祝 身體健康

大宅

週數少的可以食藥或刮宮,但如食藥唔清最後都要刮; 不過食藥(即催生)反而會肚痛,刮宮就唔會痛(因全身麻醉)

我都贊成去政府做好d,因為反正不會住太久,亦不會有什麼手勢的差別,政府平得多,而且touch wood 有意外,各樣設施都齊備,又不會逐様計,條數好計d

不要難過,處理完後再戰江湖

別墅

聽到喉呢個消息好難過,調理好身體再努力過啦!

但想問下,乜原來個胎咁大都有機會無架?我e家應該14weeks左右,之前我好大食架,但呢排細食左,好驚呀!前兩晚仲發惡夢呀,發到阿b無左,好擔心呢!請問有乜野跡象架!會唔會肚痛或之類的感覺?

大宅

多謝各位意見!
??打o左去廣華問,講晒個情況比個姑娘聽,佢好好人問得好詳細,佢話C+要確定係壞胎至會寫紙比我入院,所以要我下星期照多次,如果我唔想等咁耐都可以去急症!所以同老公決定o左晏d去廣華or QE!

大宅

concat :

聽到呢個消息真係唔知講咩好。

如果九成九真係無咗,點解醫生會叫你隔一星期再照 ,有機會你年紀大,bb成長得比較慢
不如試吓其他準媽媽的意見,去急症室話肚痛,醫院的設備好d,睇吓bb的實際情況,如果真係無咗,快點調理好身體。

24/3﹙星期六﹚我剛滿三個月時候,突然無嘔無頭痛,曾於書上睇到如果早期懷孕症狀突然停止,bb有機會停止心跳,因為c家醫生要做手術,停電話的姑娘叫我去睇急症,在急症室時唔識話肚痛,反而話自己因為無嘔無頭痛,膽心bb有事,點知分流姑娘認為我小提大做,所以係急症室等好耐至有得見醫生,等的時候的心情真係好復雜,諗起有相士曾經話過我只有一個女,驚bb真係無咗,等吓等吓就哭咗出來,又周圍打電話問人點算。

水晶宮

concat
希望早d知道你情況啦

大宅

fafa_yim,
相信個胎周數唔算大,係我遲發現o者,因為尋日係我第一次做u/s,原本係10 weeks,但個胎size只得 7 weeks,我懷疑都係7、8 weeks 停止發育,因為之後上網見到好多都係7、8 weeks 小產o左!

我無任何蹟象,無流血,無排啡,依然有時會作嘔,仲以為駝得好穩,好健康!聽講叫靜態流產,多數係個胎本身有問題,所以無任何提示!

你14 weeks應該唔洗擔心太多,若果最近有照過u/s更加唔洗驚,因為13、4weeks已踏入穩定期。

tingting媽媽:
我自從有o左都無嘔同頭痛,唔通真係個胎反應少就有機會唔健康?
只係有作嘔作悶。你e+無事就得law,唔好信相士講呀,我夠有相士話我有兩女一子,我只係今年開始嘗試懷孕,年過40,邊有機會生3個呀多呀!

不過你都做得?,發現有乜e郁都要搵醫生睇!我有個fd仲慘,放緊產假無o左,原來個B係因為?帶纏頸斷氣,個fd有勁肚痛,但係佢諗住第二日要做檢查,所以無理到,真係估唔到!

所以大家都要 take care!不過我今次真係防不勝防,無計! :-(

別墅

concat

唔該晒你呀!我只係睇到你的case,自已開始擔心者,我12日先去覆診,不過個肚好似唔係好大,驚bb唔識大囉。唉!做媽媽真係唔易,又驚呢樣,又驚個樣,有排都未驚到出世呀!原來有靜態流產呢樣野架?真係唔識呢!

祝你快D康復!

大宅

concat :
胎反應少又唔會話唔健康,我識好多過個食得瞓得都無事。

相士講的野,我真係好想唔記得,但全部入晒腦
:-( :-( 有時會不知不覺諗返起,胡思亂想。

我反應快,係因為上得bk多,聽聽埋,好多事都比較敏感。

你朋友真係唔好彩,而家有無再追呀?

你懷疑自己靜態流產?希望你睇完醫生,會係誤會。

水晶宮

concat
我上一胎都食得無嘔架, 所以係胎胎唔同

民房

我同先生在上海做野,2月验出有左,我之前都没什么反应,以为驼得好好,在第十周照左B超才发现原来个胎没有发育到,(只有孕囊,不见胚芽),当时医生就话可能个胎没有发育,随时可能流产,一周后复查发现胎可见,但比一般小,更没有心跳,跟住我就见红,医生抽血查了我的激素水平发现正常,所以建议打一周保胎针,但是一周后还是没有止血,再照B超发现胎已经没有了,只剩孕囊,后来只好又做了清宫手术,医生说医学上这叫做难免流产,就是说胎发育得不好,迟早是要流产的.正常的胎十周应该见到.衣家觉得伤心之余都好惊,原来BB是不容易驼的.半年后我还打算生,但是现在好没有信心.
建议你一周后再照B超,如个胎没有发育到,还是刮宫好(食药适合40天左右的胎)

水晶宮

yy_1997
唔好咁傷心
你心情好明白
現在最緊要係調理好身體
我係 03年02月都係係8weeks就無心跳, 但都想等多1week, 點知未到1week就不停流血, 結果都係要做刮宮手術. 到04年09月就有左, 05年05月就生左囡囡

大宅

各位準媽咪...

大家唔好咁擔心啦...
陀BB唔好影響自己情緒呀...
大家一齊努力啦!

首頁

尾頁

跳至