婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

62偏心偏到,我係覺得佢係攞黎賤~

我姑仔今年23歲,黎緊都就24啦! 讀左咁多年書,但又冇見過佢話畢業又剩~最近終於見到佢學校寄左信黎,話咩畢業禮~先知原來佢已經讀完喇! 咁大個人以黎,未試過打份工超過3個月~每次都係做一個月之後就唔做!!!62日日都俾$50~$100佢返工~做完一個月出左糧就係咁買化妝品既野~一蚊都冇攞過返黎屋企!!!

佢間房直頭係可以用垃圾房黎形容!!!好心幫佢折左D衫,佢有本事整到亂晒~衰過未折! 成日攞野飲,食物入房食,但係開左,食/飲到一半都唔執返好~就咁擺係度~有時佢煮果D麵食,食左一半都就咁擺係房入面幾日都唔執!!!

佢D衫就咁放係沖涼房個桶度,堆到成座山咁高佢都唔拎去洗~就算佢拎左去洗,佢都唔晾!!!乜都唔做,等我地做~晚晚返黎就霸住個廁所幾個鐘!!早上又霸個幾兩個鐘!!!

初初嫁入黎果陣我都會幫佢做下~但係,做得多我個人已經好炆!因為原來佢一直唔中意我,覺得我會搶佢地位囉~~~我心諗,你自己做好自己本份,又怕咩其他人搶到你地位啊!!仲有好多事情發生左...成日返唔返黎食飯唔講聲!中意就返,唔中意就唔返!要我同62日日打電話問佢返唔返黎食!仲要成日唔聽電話!唔覆訊息!煮左佢飯,佢就話佢係出面食左,有時冇煮到佢飯,佢就話我地唔煮佢飯...大大聲聲咁話我地冇當佢係屋企人!!!
好啦!到佢係屋企喇!問左佢係會係屋企食飯喇!煮好飯,執好檯叫佢出黎食飯啦!!!叫十幾次都唔出黎食!!!到我地自己食完,連碗都洗好,佢先CC然咁行出黎自己食!食完仲要擺係度~唔執!!!如果我地唔執,佢真係有本事擺到天光等62起身返工果陣先黎執~

點解我話我62自己攞黎架呢~ 咁大個人,有手有腳,正常人都唔會咁樣好意思問屋企人攞錢啦!!自己要去旅行,冇錢去,叫62借~話借姐~咁多年黎都唔知借左幾多冇還過啦!!呀~又吹佢唔漲,62次次都肯喎!!!
借完錢俾姑仔喇~62就係我面前係咁呻喇!我咪答佢囉~"你唔好借呀嘛!",點知62話返我"我唔俾佢,佢又發神經話我唔當佢係女架喇!"~<<<呢D問題唔知發生左幾多次!!!!

好喇~我而家有左BB!本身我身體已經唔多好~有左之後更成日都好容易累!!初頭果2-3個月我都仲有做屋企野!買送煮飯(每日有肉,有菜,有魚,一星期最少煲一次湯)!!!到4個月開始我就真係講明我買唔到送喇!因為街市真係好"善",試過幾次差D仆低!!!叫62放工經過街市果陣買埋返黎啦!佢聽到果陣已經黑晒口面!!!仲日日只係買一條魚,同埋果半斤菜返黎!!!我唔叫煲湯佢都唔會去買野煲!!!

之前~我有好幾次發燒,已經打左電話俾佢,叫佢返黎唔洗叫我起身食飯,因為我好累唔舒服!!!點知佢一返到屋企就拍我房門叫我起身煮飯俾佢食!!!我開門同佢講我唔舒服煮唔到,點知佢就係出面大大聲咁整野!上個月,個肚唔舒服,入左院住左3日,出院果日係佢放假,前一晚我已經叫C6叫62買定豬骨煲粥,我出院食!!!點知,出院果日返到屋企仲要我自己煲粥之餘佢仲要我煮埋飯!!!

而家我地因為要買BB既野已經用左好多錢~62佢為阿B爺爺唔單止冇出過錢,仲要係咁焗我老公俾錢買其他野!(其實,屋企好多野已經係我老公出錢買!)62只係俾幾百蚊管理費,同埋交幾百蚊電費!!!佢仲要搵錢多過我老公!!!

點解我話媳婦不如女兒呢~!!!佢個女好人好姐!有手有腳!!就乜都唔洗做!日日有錢收!同埋淨係識得扮靚,買野!!!62連姑仔既M巾都幫佢執埋!就算乜都幫佢做埋~係有一次半次冇做到岩姑仔心意,就發癲係咁XYZ 62~但係62又冇野喎!

而我依家個肚已經7個幾月就黎8個月喇~自己既野就一定係我自己做!!!而佢既野都焗埋我做!!!我唔做既話佢就黑我面,我避佢入房啦~佢就係廳整野整到大大聲黎嘈我!!!咁算點姐?!

我真係驚再咁落去我會有產前抑鬱囉!!!

呻完~

babymama07  搬.  發表於 14-5-29 15:08

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都係一個字.......
做人有骨氣D......

oldmongtung    發表於 14-1-7 13:30
minlok    發表於 13-11-12 12:06
lolmum    發表於 13-11-12 06:34

大宅

回覆:媳婦不如女係真架!(長篇)

女同媳婦始終有分別架啦,唔好咁勞氣,第時生完搬出去住咪唔駛服侍埋個公主姑仔囉

但冇錢搬既話,都冇計,要忍落去

公爵府

點解叫62做,唔叫你C6做?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實5好奢望嫁到去人地屋企會好容易融入,如果人地對你好就當bonus會舒服d,返娘嫁度得5得,始終有mami會好d

複式洋房

香港地每個人都存在一個問題,就係地方少,相見好同住難,唉 真係慘,好明白你心情,因為屋企有個姑仔女人之家咩家務都唔做,被6299縱。。。

大宅

同我62一樣。媳婦之苦只有自己知。唉。

禁止訪問

男爵府

引用:點解叫62做,唔叫你C6做? +

原帖由 koko2000 於 13-11-12 發表
點解叫62做,唔叫你C6做?
x2 我都唔好意思成日叫62做呢樣果樣 我都係叫c6做

水晶宮

回覆:伊莉C 的帖子

新抱梗係唔同女啦,不過點解你覺得做爺爺要俾錢呢,同埋叫老公叫老爺做,不如直接叫你老公做啦。
一齊住住屋開支好難計,你角度係佢駛你老公錢,而佢角度係果個係佢個仔既錢喎,你又冇99,佢又有返工唔駛你養已經好好多架啦……

Charlottechuchu    發表於 13-11-12 16:01

公爵府

引用:62偏心偏到,我係覺得佢係攞黎賤~我姑仔今年

原帖由 伊莉C 於 13-11-12 發表

62偏心偏到,我係覺得佢係攞黎賤~
何需忍?搬返娘家待產啦

oldmongtung    發表於 14-1-7 13:31

大宅

咁你真係唔係佢個女嘛!人地兩父女點相處關你咩事?阿爸縱女係人之常情,阿姑仔唔做家務咪由佢阿爸幫佢執手尾,你無謂又要幫又要嘈。佢啲衫唔洗你咪揾個大膠袋入好放埋一邊,佢冇衫著就自己會洗,最多咪嘈佢阿爸,咁咪由佢兩父女囉。

至於煮飯,你應該揾你老公幫手,如果老公忙咪一次過買定一星期嘅餸囉,洗幾粒米烚幾條菜蒸幾舊肉食有幾難?

其實我睇完你篇嘢以為62=你老公....頭家好似只得62同你去維持咁。有骨氣就搬,冇錢就要抵得諗,生活先易過啲。

最緊要大小平安,好好培養良好情緒,第時小朋友都會活潑開朗啲,加油吧!

180    發表於 14-1-7 13:33

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 伊莉C 的帖子

唉,呢啲就係怪獸家長既下場〔你6299〕…
阿女可能要做四眼妹…

侯爵府

父母錫自己仔女係正常,你係佢個仔既老婆又無返工,家務煮飯由你做都好正常.
既然住得咁唔開心就搬走啦.

大宅

CatCatBB66 發表於 13-11-12 09:20
咁你真係唔係佢個女嘛!人地兩父女點相處關你咩事?阿爸縱女係人之常情,阿姑仔唔做家務咪由佢阿爸幫佢執手 ...
係囉, 點解你要叫返你62轉頭幫你手呢? 佢已經要服侍一個大帝, 仲要幫埋你, 佢咪好唔得閒? 你老公去左邊呀?

bu-b  其實我唔會開口叫62做嘢(間接都唔會)  發表於 14-5-30 16:30

伯爵府

好媽媽勳章

搬!一係叫你老公做晒佢!

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

男爵府

女始終都係女。。點同

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+koko2000+於+13-11-12+發表點

原帖由 yatmanchris 於 13-11-12 發表
x2 我都唔好意思成日叫62做呢樣果樣 我都係叫c6做
根本就應該叫c6做

珍珠宮

畀面勳章

我唔叫煲湯佢都唔會去買野煲

你住喺佢地度, 人地房亂唔係一朝一日嘅事啦
同埋62有乜義務買野比你呢
唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

其實,你應該要同老公商量下。。
再者,62係長輩,點都係叫自己老公去做。。

有時,有D野好似好唔公平咁,你對人好,未必人地都對你好,但5緊要啦。。。對得幾耐?做到咪做囉。。。當身教!培養下一代!

希望,你睇得透D。。。開心D!

首頁
12345...8

尾頁

跳至