母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

星期六晚在babycare room餵bb...5分鐘左右有人拍門,我同佢講剛剛開始,佢等左一陣,再問我用幾耐,耐就唔等,我話大約30min...跟住个媽媽好不滿,话我唔早講,佢个朋友仲话餵奶使唔使咁耐咁誇張!大家都係女人同媽媽,点解咁?!

伯爵府

回覆:俾人話用咁耐。。。

沒辦法,香港空間太少,成日都有依啲磨擦。

我有次都試過排左好耐,結果忍唔住用餵奶巾企埋一邊餵(因為真係等唔切)

大宅

回覆 Chowandwoo 的帖子

i usually only use feeding rooms to give a quick feed...it's public resource, so be considerate...if you were the one who needs to wait for 40 minutes to get your baby fed, would you be happy? and would your baby be happy?
plus if i were you, i'd ask that mother to come in and share the room together.

大宅

引用:星期六晚在babycare+room餵bb...5分鐘左右

原帖由 Chowandwoo 於 13-11-18 發表
星期六晚在babycare room餵bb...5分鐘左右有人拍門,我同佢講剛剛開始,佢等左一陣,再問我用幾耐,耐就唔 ...
其實大家都有難處,何不考慮share?

別墅

Yes! Share!

我試過去elements, 排我前面一個,排我後面仲有一個。我都有主動邀請排我後面既媽媽一齊,但房入面得一張櫈,大家都你推我讓,果時我仲係新手,佢就話讓我坐,佢話因為佢已經好純熟,咩姿勢都餵到。結果大家一邊餵一邊有傾有講不知幾愉快。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

題外話, 我試過同一位媽媽 share 房餵 bb

但因為佢 bb 好大聲 cry

我 bb 嚇一嚇, 跟住一齊喊

唔肯埋身食奶

別墅

我梗係有叫佢share,不過佢話唔方便。。。咁我又真係無諗過俾佢用先,俾你哋会点做?

男爵府

回覆 dididaisy 的帖子

SHARE房真係幾開心我都試過喺HYSAN PLACE SHARE 房, 一路餵一路傾

男爵府

回覆 Chowandwoo 的帖子

咁佢唔肯SHARE就冇計..你黎先..梗係唔使俾佢用先啦.
最多盡快囉...

洋房

唉係咁架啦
個個都係諗自己架啦

侯爵府

親子王國15週年勳章

我都係因為BB埋身食好耐所以出街用樽餵...

不過其實佢出世咁耐我都無咩同佢出過遠門

大宅

多d媽媽肯share就好, 我試過一次, 大家有傾有講交流下心得, 好開心

大宅

引用:多d媽媽肯share就好,+我試過一次,+大家有傾

原帖由 viffy 於 13-11-19 發表
多d媽媽肯share就好, 我試過一次, 大家有傾有講交流下心得, 好開心
我都試過好幾次叫我c6出去俾另一個媽媽入嚟一齊餵, 點知大多數都係餵粉....我覺得大家都係女人, 冇咩所謂, 一齊用唔洗要bb餓住咁慘, 更可況我已餵到13個月咩都化....只係唔鐘意唔係媽媽嘅人霸住間唔係餵奶, 我同c6都會出聲

別墅

引用:我梗係有叫佢share,不過佢話唔方便。。。咁

原帖由 Chowandwoo 於 13-11-19 發表
我梗係有叫佢share,不過佢話唔方便。。。咁我又真係無諗過俾佢用先,俾你哋会点做?

...
哦,原來係咁,怪錯左你添sorry

咁係佢唔啱。照計餵得人奶既都唔會介意喎,懷疑佢其實係想入黎餵粉卦。

別墅

引用:回覆+dididaisy+的帖子SHARE房真係幾開心我

原帖由 sue_ki 於 13-11-19 發表

SHARE房真係幾開心我都試過喺HYSAN PLACE SHARE 房, 一路餵一路傾
0乜希慎有餵房奶架?

男爵府

有呀.有兩層樓有..
一間係FOODCOURT上一層.
另一間唔記得幾樓...廁所姐姐話我知架

水晶宮

大家都係媽媽,都明白餵奶既野唔係你想快就快,你估換片咩,唔係手快D就會快D.有D BB係會食得耐D,都冇計架.我都試過喺門口等幾個字,但唔會咁話人,我個仔都試過食奶食45分鐘.

別墅

引用:回覆+dididaisy+的帖子有呀.有兩層樓有..一

有呀.有兩層樓有..
噢,有機會去幫襯下先。

我check返原來你就係幫我問ftg保養果個“朋友”呀!

男爵府

hahaha..HI 朋友.
你換左未?
我打完去, 佢第二朝已送左個新既黎公司俾我

別墅

引用:回覆+dididaisy+的帖子hahaha..HI+朋友.你

hahaha..HI 朋友.
換左啦,我又係第二日收到。多謝你。咁有緣我地交個朋友啦,pm再傾,我地離晒題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊