夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

嬲到我擺工呀

c6一家都當我係工人......我好唔開心呀...
前果排我dady做手術,c6知道但一句問候都冇
我同佢嘈..話佢點解唔睇下我dady,問候都冇句
如果第時佢屋企人有事,我都會好似佢咁,
呢d叫將心比己,唔通佢對我屋企人唔好我要對你屋企人好呀..無呢個道理囉..跟住佢就問幾時做呀...我話你唔咪下下都要人話你,你先去做呀..我話聽日呀..跟住佢去同佢阿媽講啦..
就話聽日過黎啦...我話你鍾意啦..
我唔咪想佢點做呀...我係想佢知做人既道理咋

就因為我dady要手術..佢叫左我番去...
咁屋企d野我就做唔到啦...(我係同我奶奶一家住既)
好啦我dady做完手術冇事...我住多幾日陪佢..
係星期日我夜晚同c6一齊番屋企..
番到去奶奶就話聽日拖地呀...
我一睇地下,地冇掃咩都冇..
我去左幾日..佢地咩都冇做...等我番黎做囉..
當我係咩呀....工人呀...
已經唔咪第一次啦..
次次都係咁...工人都有$收呀..有假放呀..
我就連工人都不如呀..
大住肚都要用手洗晒一家7口既3呀(洗衣機壞左)
我係嫁過黎唔咪買呀... :-( :-(

哩幾日我決定擺工..我知奶奶好不滿..
但我就黎發火啦..我嫁過黎咁耐呀..
都未試過反駁度過你呀....
容忍都有個限度...我忍係因為我寄人籬下咋..
我可以唔住你屋企嫁...唔咪c6..
我一早小左你啦

依家我仲係無聲擺工.......

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 嬲我已經擺工呀

唔係麻??
大住個肚都要用手洗衫??
冇野呀!!
不過咁, 其他人係咪有工返, 得你同 99 係冇野做架, 如果係咁, 幫手做下野又唔過份既~~

超級版主

超級版主

你同老公既感情,好唔好?有無溝通?

結婚前,你老公既性格,係咪咁?

而家經濟能力,可唔可以支持你自己一家搬出去住?

大宅

Re: 嬲到我擺工呀

finger 寫道:
唔係麻??
大住個肚都要用手洗衫??
冇野呀!!
不過咁, 其他人係咪有工返, 得你同 99 係冇野做架, 如果係咁, 幫手做下野又唔過份既~~

我唔咪話要我做野過份囉..
我番左我媽屋企咁耐..佢d野要等我番黎做先得囉
個個都番工...我係屋企湊女囉..
老公工傷緊........
星期日個個都唔洗番嫁
你估我番到我阿媽度唔洗做呀..
我都有幫我阿媽做嫁...
我唔咪去玩播....
咁多日唔係屋企佢地都唔做啦
係要等我番黎囉...

大宅

你老公錫唔錫你, 佢知唔知你無聲抗議?

大宅

我同佢都幾好..有時有溝通..但話得耐就唔想再講
結婚前,佢唔咪咁嫁....對我同我屋企人好好嫁..
嫁左俾佢就咩都出晒黎囉...
賤性格..咩都唔咪以前咁囉...

bktcc 寫道:
你同老公既感情,好唔好?有無溝通?

結婚前,你老公既性格,係咪咁?

而家經濟能力,可唔可以支持你自己一家搬出去住?

大宅

naomicft 寫道:
你老公錫唔錫你, 佢知唔知你無聲抗議?

錫呀...佢知知地啦...
我唔做哩樣個樣..
就算做都有野講...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小嫚
我之前都係同99一家住,我做法係,我做番自己D嘢,
姑仔/叔仔/99D野我係唔會o你 :tongue:
有次洗衣機壞左成2個月都冇人願意比$買個部
為有個個自己手洗,我唔會幫

如果你c6唔會話你,係我只做番我地一家三口D嘢,
你係嫁比你C6,唔係嫁比99一家,
如果你做家務事有感覺自己係工人(唔開心)
咁未唔好做.
PS.做D咩都好,自己都要開心

但我以經唔洗同99住

複式洋房

你d容忍力都好大woo..比我就開左波9世啦...

翡翠宮

咁我都覺得你99覺實有佢唔著既地方, 一家人係好應該分擔下工作, 仲要你大住個肚 比著我都火都黎 點解要用寄人籬下個字眼呀 間屋企係佢既又如何, 家陣你同佢住都叫做照顧佢呀 :cry: 一家人係應該互相照應唔應該有說話聽, 你識做時我識做, 我份人都無咩, 做野都會自動自覺, 但硬係開到聲叫我條氣都會唔順

大宅

我喺支持你擺工, 只做自己嘢. 如洗自己衣服, 煮比自己同隻佬食. 洗自己碗.
一家人應該分工合作, 唔喺一個人做晒. 除非比番人工. 依加咩年代. 一於擺工.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

民房

比我都擺左工9世啦,冇嘢呀,要個大肚婆做咁多嘢,一於擺工&扮肚痛,睇吓佢地會點,最多咪鬥唔做,洗死咩,睇吓你個c6會點,睇吓佢幫你定幫99,再唔係咁咪自己顧自己囉,睇吓你99會點,d 99又係既,always點人唔洗本咁,咁你都要同你個c6商量一吓,都要解決問題的, ?-(

大宅

我都覺點解要用寄人離下呢個字眼?你嫁得俾佢,就跟左佢,咁同佢屋企人住,就即係你都係1家人啦,如果手洗既野一定會各有各洗,我俾人洗我D衫都會唔好意思,話晒自己著,自己洗番會好D,講真,呢個世界除左亞媽/老婆會咁偉大同自己親人洗衫外,冇第二個女人會咁做,何況係人地細佬/亞哥,咁鐘意俾人洗,咪搵番自已女友上黎洗囉

大宅

搞錯呀!!大住個肚還有幫7個人洗衫, 我睇了都 比我睬佢都傻, 自己洗自己的, 你不仁我不義.
以前我都係同6299住的, d家務全部都係99做, 我回家都不用再做家務的.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

比我都會扮唔舒服, 第一唔洗做乘機休息吓, 第二比佢地知道, 冇咗我做家務, 頭家會變成點

子爵府

好媽媽勳章

其實點解大肚個陣時用手洗衫...唔拎出街洗...佢地叫你做家務...咁你可以分開做...覺得辛苦就唔好做住...自己分配...如果你同你老公關係好...試下同佢傾下...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

我真係可以做番自己既野咩...
如果我只做自己既野...
佢地會話我播,...人地又俾面色我睇...
左右做人難呀.........
我可以點.....

我真係好辛苦呀...
我好想番我阿媽度呀...
佢地又會話我.........
唉~~~都唔知點...

大宅

onon1022 寫道:
其實點解大肚個陣時用手洗衫...唔拎出街洗...佢地叫你做家務...咁你可以分開做...覺得辛苦就唔好做住...自己分配...如果你同你老公關係好...試下同佢傾下...

佢地唔俾錢,,,,點出去洗呀...唔通我俾呀..
分開做又話你咁慢...
辛苦唔做又話有咩咁辛苦呀...
同老公講...佢話番佢阿媽...但又家嘈屋閑呀..
佢阿媽又係度話..得啦...你地個個都唔洗做..我做晒佢啦..
做死我啦.........你地咁本事...就唔好係度住啦....

我可以點做呀.........其實咁唔未叫寄人離下咩....

子爵府

比我實唔做!!佢哋嘈我咪話,一做個肚就痛痛哋!(大肚大哂..呵..呵)

大宅

我依家生左啦..bb都7個月啦...
lo8189 寫道:
比我實唔做!!佢哋嘈我咪話,一做個肚就痛痛哋!(大肚大哂..呵..呵)

首頁

尾頁

跳至