懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕14週,少少淡粉紅!

醫生check咗話我胎盤前置,所以容易有出血情況,仲有機會早產

不過醫生話冇嘢可以做,點算呀?

子爵府

引用:懷孕14週,少少淡粉紅!醫生check咗話我胎

原帖由 lemonmintsugar 於 13-12-05 發表

醫生check咗話我胎盤前置,所以容易有出血情況,仲有機會早產
唔驚,我果陣都係,但多數之後會升返,我依家34wk,醫生話升返啦

複式洋房

回覆:胎盤前置問題,需要很擔心嗎?

我17週,醫生都check 到胎盤低,子宮頸短!只叫我唔好行咁多!我份工要行!擔心BB早出來!

別墅

引用:我17週,醫生都check+到胎盤低,子宮頸短!

原帖由 choy3010 於 13-12-05 發表
我17週,醫生都check 到胎盤低,子宮頸短!只叫我唔好行咁多!我份工要行!擔心BB早出來!

...
咁可唔可以同公司講,等你唔駛行咁多?

別墅

引用:Quote:原帖由+lemonmintsugar+於+13-12-05+

原帖由 Dado康 於 13-12-05 發表
唔驚,我果陣都係,但多數之後會升返,我依家34wk,醫生話升返啦
真係嘅?

希望我都有你咁好彩啦

大宅

我就係前置,34weeks大量留血,開刀bb出世

複式洋房

回覆:lemonmintsugar 的帖子

已經講左俾公司知,望能另作安排!

別墅

引用:我就係前置,34weeks大量留血,開刀bb出世

原帖由 mrswongyan 於 13-12-05 發表
我就係前置,34weeks大量留血,開刀bb出世
咁緊急?咁你本身安排喺政府定私家生㗎?

我本來安排私家開刀,但噚日醫生叫我如果大量出血,去政府生好啲

大宅

引用:Quote:原帖由+mrswongyan+於+13-12-05+發表

原帖由 lemonmintsugar 於 13-12-06 發表
咁緊急?咁你本身安排喺政府定私家生㗎?

我本來安排私家開刀,但噚日醫生叫我如果大量出血,去政府生好啲 ...
係呀,因為開刀最差情況係大量出血,切子宮保命,私家血庫唔夠政府多,政府血庫係紅十字嘛!我係瑪麗醫院開刀。

男爵府

回覆 lemonmintsugar 的帖子

你最後去左私家開刀? 要兩個醫生?

大宅

胎盤前置第幾期?可以好嚴重,但醫生話多數會升反。我自已就係第三期。生到入左icu差d死。bb冇事。多數會早產。最後原因因為胎盤痴住子宮升唔返上去。你要小心d。唔好拎重物。

大宅

引用:Quote:原帖由+lemonmintsugar+於+13-12-06+

原帖由 mrswongyan 於 13-12-06 發表
係呀,因為開刀最差情況係大量出血,切子宮保命,私家血庫唔夠政府多,政府血庫係紅十字嘛!我係瑪麗醫院開 ...
我都係大出血。流左7公升血入埋icu差d冇命

大宅

引用:Quote:原帖由+mrswongyan+於+13-12-06+發表

原帖由 SHANSHAN307 於 14-03-01 發表
我都係大出血。流左7公升血入埋icu差d冇命
咁我就無入icu咁嚴重,但係留血入院果晚得我自己係家,咁大個女第一次留住血咁打999,仲要留住血咁執走佬袋,生左之後都有發夢果晚情況,妳都要勇敢d呀!

侯爵府

我12wk已胎盤低,多啲瞓床,唔好有性行為住,我而家16wk升番上去

男爵府

大多數人會升返上去既,唔好太擔心!不過呢段期間唔好同老公行埋,多點休息

大宅

引用:懷孕14週,少少淡粉紅!醫生check咗話我胎

原帖由 lemonmintsugar 於 13-12-05 發表

建議你係政府生
我都係胎盤前置,曾經都好擔心,政府會安排你34週照一次超聲波或陰超確定你屬第幾期,決定開刀定順產
當我34週時,醫生話我不是嚴重,只係最輕微,可試順產。
但到37週再check,又話開刀安全d,最後約左38週2開刀生b!

伯爵府

要睇緊D呀,前置可以好危險架

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+lemonmintsugar+於+13-12-05+

大宅

14週尚早,可能會升返上去的,不要太擔心,但要小心。

大宅

我之前都胎盤前置,可能因為咁都有一排流啡,但20w照結構時已升番上去。好多人都會升番上去,唔好太擔心,keep住check睇緊啲,冇事嘅

首頁

尾頁

跳至