婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

你話當係為你屈就下,但她說話當武器傷人,又話佢無讀書吾好怪佢,一次又一次我係當時人究竟我可以忍受到幾時,又話又咩吾開心講出來,有問題要早解決,但你每句說話都係幫佢叫我大人有大諒,禁叫解決,我屋企人有腦都吾會亂講野!你仲為左佢話我地無將來,既然你禁愛你阿媽,你同佢做人世啦!我真係好痛心!

禁止訪問

回覆:你愛你阿媽還是愛與你做人世既老婆!

珍珠宮

有時真係好嬲嘅~~
我都試過俾99激到,同老公講,我好辛苦,想攞脫99,不如你都係番99身邊,
同99組織家庭啦~~咁樣三個人都舒服……

你要諗清楚呀~~男人太愚孝,真係會激死老婆!
所以嫁人真係要搵個有思想嘅男人,唔駛聰明,起碼會用腦諗野先!

BBJOJO  坦白講……揾一个冇阿媽既c6会好幸福  發表於 14-1-3 21:36

禁止訪問

引用:有時真係好嬲嘅~~我都試過俾99激到,同老

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+做個靚太+於+13-12-27+發表有

珍珠宮

ky0416 發表於 13-12-27 07:43
你同你老公咁樣講完
個情況有冇改善到?
其實我平時都幾開朗,又成日笑,但為左99啲野,我成日唔開心,又發脾氣,
我講戈句說話嘅當時,係非常無奈,有氣無力咁,我諗老公自己都感覺到99嘅戈份壓力~
不過聽老公完話我痴左線,佢話佢係我地頭家嘅一家之主,99係99頭家嘅一家之主,所以老公話邊度都唔會去~~99係控制唔到我地!

而且到依加,都會時不時好努力強調,將來生左bb....仔女會兩公婆自己或者我媽湊,
唔會要99辛苦,等99無得周圍作啲野出尼唱我同我外家,控制我地兩公婆,
亦眼見老公都好主動同99講道理,係99聽唔入耳,發脾氣je~~

不過咁,生左之後係點始終係未知之數!

wcpcelia    發表於 13-12-29 18:25

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

冇得叫佢淨係揀一個...
手背係肉, 手心都係肉...
如果c6叫你揀佢或者揀你呀媽, 你會點揀??

好似我c6 咁識做人, 識氹我, 識氹佢呀媽, 識氹我呀媽, 當然佢最愛係我!

不過冇人做得到十完十美, 如果你係因為99 ge 說話唔開心, 咁不如少d 見面, 大家只係寒暄兩句就算...

有時我呀爸講野都激親我老公, 但係諗返轉頭, 大家因為一句說話就嘈交,傷感情幾無謂...

我老爺講野都會傷人, 佢自己仲覺得自己大條道理,但係聽完就算, 唔好放係心上面!

天生女人購物狂

公爵府

引用:你話當係為你屈就下,但她說話當武器傷人,

原帖由 LukSinMan 於 13-12-27 發表
你話當係為你屈就下,但她說話當武器傷人,又話佢無讀書吾好怪佢,一次又一次我係當時人究竟我可以忍受到幾 ...
叫娘家同相同方式對待你c6問佢能否包容

吃黃蓮    發表於 13-12-29 16:50

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

c6冇叫我屈就, 因為佢覺得係應分
佢d 愚孝, 真係可以比 99 同姑 9 "咁" 住黎打
最慘係, c6 覺得佢係咁, 我都應該同佢一樣

我就彩佢都有味, 佢鐘意做奴隸獸係佢既事, 唔好要我同佢一齊癲

男爵府

你話當係為你屈就下,但她說話當武器傷人,又話佢無讀書吾好怪佢,一次又一次我係當時人究竟我可以忍受到幾 ...
聰明的女人係唔會問呢個問題,亞媽係無得選擇,而且係一生一世的。如果相處唔到,保持距離得唔得?如果個男人又唔做嘢改善婆媳關係,又唔俾你們保持距離,你就真是要想想他嫁得過嗎?

大宅

引用:Quote:ky0416+發表於+13-12-27+07:43+你同

原帖由 做個靚太 於 13-12-27 發表
其實我平時都幾開朗,又成日笑,但為左99啲野,我成日唔開心,又發脾氣,
我講戈句說話嘅當時,係非常無奈 ...
記得講明唔比奶奶湊先好生,費事奶奶爭湊,老公又幫佢!

伯爵府

有d人就係甘, 唔識做人老公, 淨係識做人個囝!

吃黃蓮  鬼叫C6做左阿仔廿幾三十年, 學做老公先得個幾年.......  發表於 13-12-29 17:01

大宅

kyria 發表於 13-12-29 10:36
聰明的女人係唔會問呢個問題,亞媽係無得選擇,而且係一生一世的。如果相處唔到,保持距離得唔得?如果個男 ...

呢句真係問得好對!!

話晒個阿媽都係辛苦養大C6的一位偉大媽媽,
雖然佢唔識做人做大方既99, 但唔等於妳要叫C6指責她做99做得唔好WOO~

妳自己有權力去選擇唔見面/最多禮貌地Hi Bye各有各家庭去生活囉~
唔好將自己難受放大 自己選擇做個被害者先得!
咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

別墅

引用:Quote:kyria+發表於+13-12-29+10:36+聰明的

原帖由 吃黃蓮 於 13-12-29 發表
呢句真係問得好對!!

話晒個阿媽都係辛苦養大C6的一位偉大媽媽,
已經只係say hi and bye但点都要一個星期飲一次茶,最離譜就係將D說話明明自己講就話係我阿媽講超級過份

吃黃蓮  妳真係冇必要去拜會得來又受她氣! 都分開家庭住喇?!  發表於 13-12-29 18:01
吃黃蓮  甘你未俾個仔一個人返去陪人哋飲下茶囉!難受未唔好見面甘未聲唔到喇!  發表於 13-12-29 17:58

別墅

引用:Quote:原帖由+吃黃蓮+於+13-12-29+發表呢句

原帖由 LukSinMan 於 13-12-29 發表
已經只係say hi and bye但点都要一個星期飲一次茶,最離譜就係將D說話明明自己講就話係我阿媽講超級過份:an ...
可以的話我都想吾飲,但無得揀呢!

大宅

引用:有時真係好嬲嘅~~我都試過俾99激到,同老

原帖由 做個靚太 於 13-12-27 發表
有時真係好嬲嘅~~
我都試過俾99激到,同老公講,我好辛苦,想攞脫99,不如你都係番99身邊,
同99組織家庭 ...
這句說話我也講過!下是老公愚孝,而是99太過喜歡三人行!什麼小事也搵個仔!電話一曰數次!好有無形壓力!

BBJOJO  Me too  發表於 14-1-3 21:39

男爵府

LukSinMan 發表於 13-12-29 18:20

你已經算好好唔駛同住, O個一星期既飲茶幾個鐘頭就當係番工咁笑笑應酬啦.
改變唔到成件事時就只可以改變自己心態去面對件事.

男爵府

係甘架,當初我老公氹我
話佢阿媽又開通又好相處仲唔會點理我地
仲開到口話好過我媽
事實佢阿媽咩都要理,咩都要彈
仲好唔識人情世故,
係做好多好令人難以接受既事
話返我老公,佢話佢知佢阿媽難頂
原本諗住可以新抱99好好相處好親甘
去呃我接受佢媽,搞到我產後抑鬱甘滯

到最後吵大獲,佢都對我媽講
老婆重要,阿媽都好重要
所以佢阿媽過份我就要忍
怪只怪我唔敢對長輩不敬而死忍
我都對我段婚姻無咩希望
只望捱過呢2年,否則離婚都係指日可待

大宅

畀面勳章

ky0416 發表於 13-12-27 07:43
你同你老公咁樣講完
個情況有冇改善到?
好難的!
好似我C6咁, 好似覺得佢屋企大晒咁...乜都要就晒佢地...
跟本唔會比你唔返去, 唔返去, 又係六國大封相

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+LukSinMan+於+13-12-29+發表

原帖由 LukSinMan 於 13-12-29 發表
真係唔去飲茶會有咩後果?

首頁

尾頁

跳至