自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

定期做檢查

子爵府

回覆:守護女人,「乳」癌同行

上年睇過乳癌資料去做人生第一次乳房檢查。姊妹們,對自己好,等家人好。

水晶宮

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+elysemama+於+14-01-16+發表

原帖由 麟媽媽 於 14-01-16 發表
我朋友都有睇張醫生,政府一開始就叫佢成個切,但張醫生建議先做化療同標靶,而家腫瘤真的細了,雖然辛苦但 ...
伊院檢查出來的結果,說是比較惡性的瘤,所以建議是整個切除,亞嫂說好彩發現得早,可以及早治療!也慶幸遇上好醫生!真的誠心希望她手術及治療順利!

大宅

昨晚的一集, 張醫生話有一種藥食咗可以防止乳癌,要食5年。有無人食過或知道是甚麼藥 ?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我琴晚都一路睇, 一路驚, 我都有錯誤想法以為咪咪愈大, cancer 的風險都會高, 原來吾係架

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:我琴晚都一路睇,+一路驚,+我都有錯誤想法以

原帖由 rolling 於 14-01-16 發表
我琴晚都一路睇, 一路驚, 我都有錯誤想法以為咪咪愈大, cancer 的風險都會高, 原來吾係架 ...
係呀!原來八成患者都係A或B級,唔係大先大機會的。

子爵府

引用:做運動同飲食真係好重要,我之前體檢發現有

原帖由 媽咪面 於 14-01-16 發表
做運動同飲食真係好重要,我之前體檢發現有硬塊,即刻要戒口
甘你而家有冇事?介口吾可以食咩?

伯爵府

熱血勳章

唔做運動, 未生過, 真係超高風險! 我最近check已有纖維瘤了, 幸好是良性, 要定期keep 住check

侯爵府

環保接龍勳章

昨晚我都有睇,
雖然得半小時,
但內容丰富及張醫生講得好詳盡.
獲益良多

我有朋友妻又係患上乳癌,
但佢唔出聲,
又唔去睇醫生.
後尾連D姐妹都避見(因為暴瘦)
最後屋企人迫佢睇醫生,
己經係4期, 1個月就離開咗啦.
唉...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

rolling 發表於 14-1-16 16:08
我琴晚都一路睇, 一路驚, 我都有錯誤想法以為咪咪愈大, cancer 的風險都會高, 原來吾係架 ...
不過胸大嘅人, 淨係搵醫生觸診就唔足夠, 醫生話好多時會有遺留, 要照ultra-sound先準確, 50歲以上仲要做埋做影檢查

大宅

麟媽媽 發表於 14-1-16 16:13
係呀!原來八成患者都係A或B級,唔係大先大機會的。

如果吾係由醫生親自講, 我都吾會相信

大宅

991129 發表於 14-1-16 16:23
不過胸大嘅人, 淨係搵醫生觸診就唔足夠, 醫生話好多時會有遺留, 要照ultra-sound先準確, 50歲以上仲要做埋 ...

我每年都有做婦科檢查, 醫生除左用手觸外, 有提議過我做 mammogram, 但係知道呢種檢查用玻璃夾好痛, 我拒絕, 心想又吾係大, 無咁必要, 好彩醫生都無堅持我一定要做 :pppp:

伯爵府

引用:上年睇過乳癌資料去做人生第一次乳房檢查。

原帖由 bbq2006 於 14-01-16 發表
上年睇過乳癌資料去做人生第一次乳房檢查。姊妹們,對自己好,等家人好。

...
係呀,呢啲錢唔慳得,第一次檢查就原來上下都有瘤,我仲一直以為自己好健康架,好彩係良性,排期等做手術

bbq2006  祝福你  發表於 14-1-16 18:30
bbq2006  照完知道自己有少少水瘤,唔做過唔安心。  發表於 14-1-16 18:30
芭芭拉

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

rolling 發表於 14-1-16 16:36
我每年都有做婦科檢查, 醫生除左用手觸外, 有提議過我做 mammogram, 但係知道呢種檢查用玻璃夾好痛, 我拒 ...
我今年40, 我之前做檢查, 問過醫生, 佢話宜家淨係做ultra-sound就ok, 如果過在50, 就最好做埋做影, 點解過在50先做, 係因為始終做影有幅射, 所以我遲D會先做ultra-sound檢查

伯爵府

引用:Quote:原帖由+媽咪面+於+14-01-16+發表做運

原帖由 mammycat1818 於 14-01-16 發表
甘你而家有冇事?介口吾可以食咩?
毒野一定唔可以食,如牛、牛奶、蝦蟹,仲有雞、鴨、鵝、燒味、奄過嘅食物、燕窩、補品,乳房生瘤有時係因為吃了雌激素嘅食物,雖然人生食少了好多好味嘅食物,但我一發現時就即刻戒口,so far都ok,食多左瓜菜,反而皮膚靚左好多

芭芭拉

男爵府

其實乳房既構造係點架 ?
乳房正中間有粒硬既野係咩黎架 ?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:其實乳房既構造係點架+?乳房正中間有粒硬既

原帖由 core 於 14-01-16 發表
其實乳房既構造係點架 ?
乳房正中間有粒硬既野係咩黎架 ?
乳房正中無硬塊架喎?你最好去檢查下。

伯爵府

回覆:守護女人,「乳」癌同行

首頁

尾頁

跳至