婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:唉,6299一齊住!

複式洋房

我3年前結婚又係好天真咁唸住C6想一齊住就一齊住LA, 反正我唔識煮飯, 加上由拍拖到結婚都識咗10年, 大家都客客氣氣, 唔覺有問題, 點知住埋一齊第2日就知唔work喇, 完全講唔到嘢, 又係佢哋係廳時我返房, 我係廳時佢哋入房, 仲要咁啱婚後嗰排老公好忙成日唔返嚟食飯, 我一個對住佢哋加姑奶 及佢對小魔怪, 真係想死。最後住咗8個月就忍唔住搬走咗......

男爵府

我大住肚係我ma 度食飯等老公收工先返去, 再唔係就係樓下7仔等老公返先上去,
有時老公出去同朋友玩, 我都睇到時間差不多就走先通常都係成10:30, 作為老公見老婆大住肚都咁, 應該都會心軟~

佢媽成日煮魚腩, 油麥菜同燒肉, 無第4樣, 老公知咁樣無營養又唔可以成日出去食, 因為有味精, 所以叫我返娘家食都唔好返99度食

男爵府

引用:Quote:原帖由+cottonballball+於+14-01-17+

原帖由 juicyelaine 於 14-01-17 發表
唉,c6都想搬又唔敢逆阿媽意。我覺得最好就係6299主動提出搬開,不過都幾難

...
有無諗過可能你6299都唔想出聲呢?
不如試下探一探口風?例如話某某朋友點點/佢地對仔女成家後應否搬出去的睇法。。。問佢點睇?

禁止訪問

複式洋房

原來咁多jm都有呢個問題! 大家要支持住呀!

伯爵府

引用:如題,一齊住,好煩!其實經濟上大家都可以

如題,一齊住,好煩!其實經濟上大家都可以afford 到分開住,我唔明點解要堅持一齊住!結左婚一年,大家都 ...
冇點算好, 唯有試下融入人地屋企!

伯爵府

回覆 juicyelaine 的帖子

妳嘅情況同我一樣,結婚頭個年同6299一齊住,痛苦&辛苦! C6見我唔開心佢都好心痛,佢知佢媽係個咩人,唔可以就咁落去所以決定搬走。

伯爵府

我剛結婚幾個月,都係同6299一齊住,我房有電視,不過食完飯我多數會出廳同佢地一齊睇,因唔想一家人,食完飯就返房,果段時間當大家溝通,暫時相處無咩大問題,我負責煮飯,多數係62對我煮既方式有意見,我盡量配合,但反而我c6話頂唔順佢地禁煩,話想搬走,我地可以負擔搬出去,但就無錢儲,當初決定一齊住都係想儲錢買樓,而家我都唔知點

大宅

引用:如題,一齊住,好煩!其實經濟上大家都可以

如題,一齊住,好煩!其實經濟上大家都可以afford 到分開住,我唔明點解要堅持一齊住!結左婚一年,大家都 ...
一開始一齊住,頂唔順先般走。以後好尷尬喎!

複式洋房

引用:我剛結婚幾個月,都係同6299一齊住,我房有

原帖由 py0412 於 14-01-18 發表
我剛結婚幾個月,都係同6299一齊住,我房有電視,不過食完飯我多數會出廳同佢地一齊睇,因唔想一家人,食完 ...
搬喇,一齊住好煩架

複式洋房

引用:Quote:原帖由+juicyelaine+於+14-01-17+發

原帖由 cottonballball 於 14-01-17 發表
有無諗過可能你6299都唔想出聲呢?
不如試下探一探口風?例如話某某朋友點點/佢地對仔女成家後應否搬出去的 ...
佢地唔會架,上次我係咁2提下生完bb想搬出去住,佢塊面黑過包公唔出聲。之後c6放工番黎,99用一把晦氣聲音大聲同c6講: 喂!你老婆話要搬出去住喎!

男爵府

引用:Quote:原帖由+cottonballball+於+14-01-17+

原帖由 juicyelaine 於 14-01-18 發表
佢地唔會架,上次我係咁2提下生完bb想搬出去住,佢塊面黑過包公唔出聲。之後c6放工番黎,99用一把晦氣聲音大 ...
好毒喎!
你c6一定爆了你鑊勁啦。。。。
好慘呀

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:juicyelaine 的帖子

梗係搬開住啦,可以住近d,互相照應,大家生活習慣唔同,何必就嚟就去,分開住關係更加好。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

睇完咁多位jm 既post, 攪到我都好擔心, 因為我又係無能力租屋, 所以黎緊會搬去同99住, 我地係會一齊搬去另一間大d 既屋。 依家新屋鎖匙都未攞, 99 已經叫我地呢邊出錢裝修。 c6 個妹就1蚊都唔洗出, 就可以自己有間房, 所以我都好擔心日後既日子

複式洋房

引用:Quote:原帖由+juicyelaine+於+14-01-18+發

原帖由 cottonballball 於 14-01-18 發表
好毒喎!
你c6一定爆了你鑊勁啦。。。。
好慘呀
C6反應好快,即刻傻仔上身 “吓?哦!我同佢傾下lor …” 好彩c6一直都係企我果邊,入到房就叫我唔洗理99仲氹番我!所以呀,女仔嫁左去人地屋企,好似抗爭,如果連c6都唔幫自己真係好慘架

別墅

回覆:juicyelaine 的帖子

感同身受!但我長時間喺房 我唔會點出廳 生活習慣,模式係唔同就係唔同

複式洋房

引用:睇完咁多位jm+既post,++攪到我都好擔心,+

原帖由 wing2303 於 14-01-18 發表
睇完咁多位jm 既post, 攪到我都好擔心, 因為我又係無能力租屋, 所以黎緊會搬去同99住, 我地係會一齊搬 ...
又唔好咁擔心,香港地d屋咁貴,大把人要婚後一齊住,都好正常。可能你個99唔係咁差呢……

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:睇完咁多位jm+既post,++攪到我都好擔心,+

原帖由 wing2303 於 14-01-18 發表
睇完咁多位jm 既post, 攪到我都好擔心, 因為我又係無能力租屋, 所以黎緊會搬去同99住, 我地係會一齊搬 ...
出錢即係幾錢?如果下下幾十萬,不如出去租屋。

子爵府

我又係係廳 叔仔唔敢出黎 倒轉同樣
但我冇野 冇人會照出去
手快有手慢無 早出早霸

首頁

尾頁

跳至