論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 打斧頭

你叫佢日日買送咪得囉..我都係咁ka...晚晚同佢check數, 有時佢計錯數會話返比佢聽, 買貴左既都會同佢講返, 有時我會買一次比佢睇...等佢知道你都知市價, 唔好諗住可以扼到我囉
mtqueenie 寫道:
我果個比我捉到幾次,而家日日要check數,每朝早重要check吓個雪柜有乜先,因為佢夠膽死明明有牛肉剩番,都可以寫落簿當新買!唉!D招數日日新鮮日日咁1aw!早排佢見我日日check,佢咪發晦氣,一連煮咗兩個星期豆角炒牛肉呀! 而家個女剛剛考完試,我咪放工自己買law!

洋房

我工人的打斧頭招數.

1. 雪櫃的肉可以賣返比我, 即係一舊肉自己要比兩次錢買.

2. 每日食三種菜, 其實佢是在街市同其他工人交換, 每人換少少, 咪可以收三種菜錢.

3. 雪魚當新鮮魚賣比我, 通常一條魚都可以打到10元.

4. 家裡的雞蛋可以二日內唔見10隻, 通常都係賣比其他工人, 還有其他野都可以賣.

5. "蔥" 依d唔使錢的野, 通常我都要額外付1-2 元.

6. 大約3元一斤的起"咋"菜, 通常我都要付10元才買到.

7. 大約14-5元的魚腩, 我要付24元.

我個工人做左街市Agent , 每日都是由她買下我要吃的餸, 再轉賣給我, 粗略估計佢每月都可有5-600元額外收入.
我計過條數, 依5-600元都係自己袋返好過, 所以依家巳經唔使工人買餸.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

佢跟本冇可能打到我斧頭, 因我唔駛佢買野, 要買都一定去超市, 唉, 寧願貴D都費事我成日懷疑佢啦

主 賜 平 安

子爵府

畀面勳章

[quote]
GiBo 寫道:
我工人的打斧頭招數.

2. 每日食三種菜, 其實佢是在街市同其他工人交換, 每人換少少, 咪可以收三種菜錢.

4. 家裡的雞蛋可以二日內唔見10隻, 通常都係賣比其他工人, 還有其他野都可以賣.

5. "蔥" 依d唔使錢的野, 通常我都要額外付1-2 元.

6. 大約3元一斤的起"咋"菜, 通常我都要付10元才買到.

我個工人做左街市Agent , 每日都是由她買下我要吃的

珍珠宮

我平時check完數,就俾返本簿工人Keep,如果我專登問佢

洋房

BenBBall 寫道:

真係估佢唔到,聰明成咁,不如叫佢地個女總統

複式洋房

原文章由 GiBo 於 07-6-21 16:19 發表
我工人的打斧頭招數.

3. 雪魚當新鮮魚賣比我, 通常一條魚都可 ...

Wow, so serious. Now, my Yan Yan ask me to get money every two day ($100). It means $250 per week for three people(include her). I think it's expensive because she buy it from market (not supermarket). What can I do? She has come for one month and I have not check receipt before. If I check it now, she will think I am not trust her. My son still on her hand. I don't want her to feel sad and treat my son bad.

複式洋房

打斧頭一定會有嫁喇~睇下多定係少~
如果少少的話可以接受o既,但係太過份我一定會出聲lor~

子爵府

畀面勳章

原文章由 GiBo 於 07-6-21 16:19 發表
我工人的打斧頭招數.

我個工人做左街市Agent , 每日都是由她買下我要吃的餸, 再轉賣給我, 粗略估計佢每月都可有5-600元額外收入.
我計過條數, 依5-600元都係自己袋返好過, 所以依家巳經唔使工人買餸.

橫睇掂睇,我都覺得 GiBo 個 post 好值得我地學習

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

好彩我个工人無打斧頭!好多時我都同佢去買餸,若果好忙就俾$佢去買,事後就話返俾我聽買幾$買咗d乜!其實我个工人做咗六年,我不会太過依賴佢去買餸,因到街市就会群埋一齐傾計!我成日同佢講我好'橙'亦好'窮',叫佢慳d,佢係印尼有田有屋有地,我就爭银行幾十万(層樓未供完):-( :-( :-( 你可憐姐姐慳d駛!!!!(講笑咋!)其實我个工人好乖唔駛煩!!

yuk hei mun

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

一定要check數,如果佢唔明,叫agent同佢講,縱坏咗好難收返!我以前新請工人,放了一星期大假,我係屋企做足七日工人俾佢睇(那時屋企新入伙好多嘢未執),佢覺得我好乾淨,所以日後我個屋企都
keep住好乾淨even已做了六年(個工人),當然亦有些地方会污糟,我会叫佢自己睇睇,ask her 有冇問題,佢就会自動波搞!記住如果你公司有petty cash, 你每月会否同公司解釋d$點用??你而家嘅程況亦一樣!!唔好俾机会你去懷疑佢,將來你会好辛苦的!下次你放孖day,陪佢去買餸睇吓佢two days駛你几多$$$$$$$!

yuk hei mun

原文章由 rayrayBB 於 07-7-11 17:41 發表

Wow, so serious. Now, my Yan Yan ask me to get money every two day ($100). It means $250 per week for three people(include her). I think it's expensive because she buy it from market (no ...

洋房

依家自己一星期買餸約兩次, 都慳返唔少錢, 仲可以吃到靓菜, 起碼唔駛起"咋". 可能工人知道自己打斧頭打得太狼死, 搞到而家一個仙都無得袋, 都有d後悔, 所以間唔中叫佢買魚都唔敢收貴我.

昨晚因收工較早, 可以去街市逛逛, 買到收市前$5 一份瓜菜, 5元三條聖瓜, 5元7個番茄, 10元五扎小菜心, 買多30元豬肉, 又可以吃兩日.

大宅

我個工人, 如果我比$50蚊佢, 佢就用足$50, 比$40佢, 佢就用足$40, 幾次都係咁, 有冇咁準呀, 1蚊都冇得找, 唉, 我諗我下次都係叫佢去超市, 費事自己唔開心!

大宅

我只係比咗幾次錢工人買餸我就投降啦
佢地唔同腦架, 當僱主個個係李嘉誠大把錢唔志在, 有乜可能一嚿飯碗咁大豬骨要$43......, 比$300佢買得2日餸, 我自己一星期買足5日午晚餐先係$3-400, 仲有3-4款生果, 雖然搞到對手"嚡"晒, 但總好過"監"生激死!!

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

原文章由 GiBo 於 07-7-12 11:21 發表
依家自己一星期買餸約兩次, 都慳返唔少錢, 仲可以吃到靓菜, 起碼唔駛起"咋". 可能工人知道自己打斧頭打得太狼死, 搞到而家一個仙都無得袋, 都有d後悔, 所以間唔中叫佢買魚都唔敢收貴我.

昨晚因 ...

我記得佢第一日嚟,我俾佢 $100 叫佢用 $50 買一日餸同時想試吓佢會煮 d 乜餸,點知佢用咗 $80 買大眼雞、雞翼 、 菜 & 唔記得係乜,好似係薑葱之類,佢仲識話個冷氣街市 d 好貴,雖然佢有應我要求 list 出佢買乜 & 幾多$,佢真係當我幪架,至於 bal $20.- 佢話冇錢所以用咗喺去菲領事館嘅車費 (同日發生),就係咁,呢 3 個月我自己放工買餸,好熱呀

大宅

要工人買餸,即使佢唔打斧頭都冇我哋自己咁精明啦,我哋知咩係時令菜,點樣揀正菜,點樣格價,我肯定我自己買平過佢買一半。

複式洋房

Gibo,
I think your maid should be fire if under me.

Besides, I would go with her to market and her job is pcik up only.

洋房

原文章由 ernestfu 於 07-7-13 01:33 發表
Gibo,
I think your maid should be fire if under me.

Besides, I would go with her to market and her job is pcik up only.

如果可以, 我寧願唔用工人添, 炒一個工人都唔係咁易, 要補錢補機票是其次, 搵新工人, 再教新人, 好彩請到好的都叫值得, 否則, 咪又係重覆之前工人的錯誤, 請唔到好工人, 仲要連自己的返工時間都賠落去, 分分鐘應響埋自己份工.
總之, 我地依d 要返工的媽咪, 決定炒一個工人都唔係憑工人一兩件事就會決定炒佢. (當然, 嚴重事故例外). 好無奈.:cry: :cry:

首頁

尾頁

跳至