少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

原文章由 catmiecatmie 於 07-11-6 12:05 發表
Mrs. Blog, 我訂閱你個blog, 大家多多指教啊 !!

歡迎你啊﹗多謝你訂閱呢﹗
我們多多交流,傾下、講下咁啦﹗
你有沒有事情需要代禱呀?有的話留言俾我呀﹗願意為你守望。加油呀﹗

男爵府

我今個星期五做心靈治療, 願聖靈感動, 因而能夠開啟心門 !!

原文章由 mr.blog 於 07-11-6 12:39 發表

歡迎你啊﹗多謝你訂閱呢﹗
我們多多交流,傾下、講下咁啦﹗
你有沒有事情需要代禱呀?有的話留言俾我呀﹗願意為你守望。加油呀﹗

洋房

原文章由 catmiecatmie 於 07-11-6 12:59 發表
我今個星期五做心靈治療, 願聖靈感動, 因而能夠開啟心門 !!

神定必看顧你。願你得著安慰。:)

大宅

虎到金來勳章

Thank you, Mrsblog, I love to read your blog.

洋房

原文章由 mrsanthony 於 07-11-6 16:45 發表
Thank you, Mrsblog, I love to read your blog.

Thanks for your support,mrsanthony. I'm really happy that you love it.

You're welcomed to share with us too. :-P

http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog

洋房

原文章由 katymamama 於 07-10-26 11:10 發表
心痛 ~ 請幫忙

請幫忙 我囡囡現在8years就讀3年級, 每到放假後(星期一)就不願上課(在學校門口哭)。 已經為持左一個月啦 !! 另她好多時候在回校前(肚子痛)要去厠所,但真的有大使。 是否緊張???

1. 我自己在 ...

Katymamama,

已有回覆,請你到這兒瀏覽:

http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog/article?mid=855&new=1

[ 本文章最後由 mr.blog 於 07-11-12 16:40 編輯 ]

別墅

回覆 #1 mr.blog 的文章

多謝妳意見。

因學校上星期四至星期天共放了4假, 昨天有發作, 不上課。昨晚我回與她說, 她態度怕我嬲, 但我說話大小小, 她就說覺得自己不孝順。
近期她經常說不孝順, 可以怎樣回應她??? 請給我意見????:-( :-(

洋房

原文章由 katymamama 於 07-11-13 13:33 發表
多謝妳意見。

因學校上星期四至星期天共放了4假, 昨天有發作, 不上課。昨晚我回與她說, 她態度怕我嬲, 但我說話大小小, 她就說覺得自己不孝順。
近期她經常說不孝順, 可以怎樣回應她??? 請給我意見 ...

看來你的女兒也很關顧你的感受,是好事呢﹗我鼓勵你找個舒服的環境,和她坐下好好傾談,將你的感受、看法和要求,以溫柔的語氣表達給她知道。你又嘗試給她一大段時間,鼓勵她說出心中話,你就聽她說,任她說。說話大聲會嚇怕孩子,盡量用溫和的語氣,和女兒好好溝通吧﹗努力啊﹗

別墅

多謝妳意見 多謝你的鼓勵 ~~ 我繼續努力。

原文章由 mr.blog 於 07-11-14 11:02 發表

看來你的女兒也很關顧你的感受,是好事呢﹗我鼓勵你找個舒服的環境,和她坐下好好傾談,將你的感受、看法和要求,以溫柔的語氣表達給她知道。你又嘗試給她一大段時間,鼓勵她說出心中話,你就聽她說,任她說。說話大聲會嚇怕孩子,盡 ...

洋房

原文章由 katymamama 於 07-11-14 12:32 發表
多謝妳意見 多謝你的鼓勵 ~~ 我繼續努力。

一齊加油啊~~~

大宅

mr.blog,由昨午開始到現在我嘅心情都好失落,突然間我好似迷失咗方向,好想搵人傾下幫忙下呀~thnak you~
我本身係全職mami仔仔都十八個月,但我發覺佢完全唔識同人相處,再細時一見到小朋友就扯人哋啲衫大叫,到而家扯衫不突止仲開始咬人,身邊啲人叫我帶佢多啲接觸小朋友,所以每日我都帶佢去公園,一星期返一次playgroup,但情況好似越嚟越嚴重,我鬧又鬧過,打嘴仔都打過,同佢講導理佢就呆呆咁望住我,由於到而家佢仲未識講嘢,所以我根本唔知佢明唔明我講乜(似懂非懂咁).呢啲情況多數都係當佢感到興奮時,爭玩具時,或者人哋阻住佢時都會發生,甚至間唔中我哋阻止佢做某啲嘢時,佢同樣都會咬我哋,所以我真係唔知如何是好?搞到我不斷自責係咪我唔識教?初時唸住講下啲故事書話佢知呢啲行為唔啱,但佢對書本就從來唔起勁,就算得返書一樣嘢俾佢,佢都寧願瞓喺地發呆,唉~mr.blog,我真係好煩惱呀~你可唔可以幫到我呀?:-( :-(

洋房

原文章由 gg2000 於 07-11-22 11:19 發表
mr.blog,由昨午開始到現在我嘅心情都好失落,突然間我好似迷失咗方向,好想搵人傾下幫忙下呀~thnak you~
我本身係全職mami仔仔都十八個月,但我發覺佢完全唔識同人相處,再細時一見到小朋友就扯人哋啲衫 ...

gg2000, 多謝你願意讓我和你分擔問題,我會替你詢問一些專業意見,再回覆你,請你耐心等候。

大宅

原文章由 mr.blog 於 07-11-23 10:36 發表

gg2000, 多謝你願意讓我和你分擔問題,我會替你詢問一些專業意見,再回覆你,請你耐心等候。

點都好謝謝你嘅幫忙

洋房

原文章由 gg2000 於 07-11-23 22:46 發表

點都好謝謝你嘅幫忙

大家都是媽媽,能互相扶持,實在美好﹗唔好客氣啊﹗ :D

複式洋房

Mr. Blog,

您的故事令我很感動, 看完流了一面的淚, 因我的兒子也有自閉傾向. 我真要好好向您學習.

洋房

原文章由 Tigermamy 於 07-11-26 13:28 發表
Mr. Blog,

您的故事令我很感動, 看完流了一面的淚, 因我的兒子也有自閉傾向. 我真要好好向您學習.

Tigermamy, 故事的主角是李女士呢﹗只要你不放棄,相信你的兒子一樣會進步的﹗加油啊~~~

洋房

原文章由 gg2000 於 07-11-23 22:46 發表

點都好謝謝你嘅幫忙

gg2000,
請你到這兒看看網友和專家給你的回應,http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog/article?mid=1084

希望可以給你一些啟發,祝福你和孩子啊﹗繼續努力,加油~~~

[ 本文章最後由 mr.blog 於 07-12-7 17:34 編輯 ]

大宅

原文章由 mr.blog 於 07-7-18 13:35 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog

我是初來報到的新丁,我有一個BLOG。 希望大家入來參觀,互相交流親子心得,呻呻湊仔的苦,分享湊仔樂啦﹗

我契仔女都有blog,我都有份幫手架! 交流下!
http://hk.myblog.yahoo.com/the_hayz/

洋房

原文章由 madmaclau 於 07-12-7 12:00 發表

我契仔女都有blog,我都有份幫手架! 交流下!
http://hk.myblog.yahoo.com/the_hayz/

果真是一個很可愛的blog呢﹗:-P

大宅

原文章由 mr.blog 於 07-12-7 10:54 發表

gg2000,
請你到這兒看看網友和專家給你的回應,http://hk.myblog.yahoo.com/parentblog/article?mid=1084

希望可以給你一些啟發,祝福你和孩子啊﹗繼續努力,加油~~~ ...

謝謝你嘅回覆, 首先我會好好努力控制自己嘅情緒,再而改善教佢嘅方法,可能我同佢講道理時太長篇佢未必聽得明,簡而精先係最實際,我會努力~唔會放棄嘅,多謝你呀

首頁

尾頁

跳至