少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

.

男爵府

.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Selinaomcheung 發表於 14-3-5 13:55
呀仔由小一至小五上學期,次次都係全級三十名之內,但一到小五第二個學期就跌到全級七十幾,但平均分無大跌 ...
我想問..學校有出名次比學生睇?
我仔學校冇..重要成績表得A,B,C...卷又唔係全部派晒...
根本唔知小朋友排名...
我仔到小四都係好似你仔咁...10幾至30左右...
我都好驚佢跌得勁...
但係小五第一段考後..老師都係話佢係OK...雞精班既中上游...

大宅

回覆:gdmice 的帖子

如果未教又考,又唔比問真系要想法子(例如補習)。
懶的意思是小一至小四都懶嗎?如果是,那麼佢都好叻,懶都可以考級頭十,之前应该系小心的人嗎?照看頭十应該是!我覺得你們别勞氣,好好傾,問下佢自己想点樣,自己满意自己的成績嗎?(平心静气的傾)。下次才是呈分試,不如搅好大家心情先,唔好你老公勞气,你又勞气;你嘗試企在她立場傾,单獨傾,去行衔食飯傾。可能开始青春期,佢自己亂都5想嘅!
我自己個個小四,每次勞气過後我会話佢知我自己的感受,或者爸爸同佢傾(我們不會兩個咁激去勞气),總有一個会去解釋!

大宅

引用:如果未教又考,又唔比問真系要想法子(例如

原帖由 JJDBB 於 14-03-05 發表
如果未教又考,又唔比問真系要想法子(例如補習)。
懶的意思是小一至小四都懶嗎?如果是,那麼佢都好叻,懶 ...
点樣都好,調節下大家心情再努力吧!加油!

侯爵府

畀面勳章

回覆 月希 的帖子

成績表冇寫名次,但老師會講比家長知,因為要有心理準備報邊d 中學,可在原校升中的機會是多大。
我的經驗話比我知,比人教好過自己教,起碼對佢發脾氣的次數都少d。

願各家長努力,共勉之。

禁止訪問

引用:回覆+月希+的帖子成績表冇寫名次,但老師會

禁止訪問

引用:老公而家同個囡睇緊啲試卷,+講返比佢知咩問

大宅

引用:Quote:原帖由+gdmice+於+14-03-05+發表老公

原帖由 香香 於 14-03-05 發表
咁大個冇得打,耐心D吧!

我不会因成績怒氣。冇礼貌就会。
我都系恕气系行為,礼貌,学習態度!讀書成績急5黎,有好嘅學習態度最緊要。

男爵府

.

大宅

回覆 gdmice 的帖子

" 我都好想好似朋友咁同佢溝通, 但有時見到佢明知自己唔啱但都若無其事個樣就扯火! "

呢句說話...你原完全講出我心聲.

piklam1  me too!  發表於 14-4-13 20:04

子爵府

我都喺過來人, 當年我同阿仔一齊溫再加私補, 呀仔知道個試好緊要, 小五, 小6成績出乎意料的好, 原校直昇. 佢比我原因喺佢好喜歡佢間學校有感情吾想離開. 建議你同女女傾下佢打算入甚麼中學, 同學影響好大.

gdmice  謝謝你的意見!  發表於 14-3-8 22:04

男爵府

樓主, 我囝都係一樣, 一至四年級全級頭十名, 五年級開始退步, 跌超過20名, 真係

今次測驗也未如理想, 一早已幫他溫習, 情況是ok的, 但他做巻時佢改變策略, 話快d做先慢慢check, 結果冇時間check 同埋 唔小心失分, 有2科8字頭

希望他知道今次衰咩而改善啦, 只有佢自己才可以改, 就算每日我push佢, 都冇用

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

引用:我都喺過來人, 當年我同阿仔一齊溫再加私補

原帖由 QUEEN314 於 14-03-08 發表
我都喺過來人, 當年我同阿仔一齊溫再加私補, 呀仔知道個試好緊要, 小五, 小6成績出乎意料的好, 原校直昇. ...
如果個個都好似你個囝咁生性就好啦。

piklam1  agree  發表於 14-4-13 20:06

複式洋房

回覆:gdmice 的帖子

同我囡一樣,E家都系曰曰遊魂,好勞氣

男爵府

.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

gdmice 發表於 14-5-3 09:51
第二段考名次跌左好多, 份成績表都唔知點見人, 而家要改PLAN 2 選校策略喇! ...
我仔都係..由全A..變到大半係B....不過我冇PLAN 2...佢如果係HK讀書的話都係KEEP住去試果幾間學校..

望佢第三段考升番上黎...

其實我問過老師,我見我仔D成績都跌得好勁...但係老師話第二段考一向都係最難...
如果小朋友名次真係跌得勁,佢地會電話聯絡家長...商討問題所在...
咁我又冇收到電話..即係係大圍一齊跌...唔係只得我仔一個重傷

下星期都有升中講座...到時我都會再問...
我亦約左校長傾去海外升學既問題

男爵府

/

首頁

尾頁

跳至