婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:阿流+發表於+14-3-18+13:30+唔好同居

子爵府

回覆:婚後要與未來99同住, 應該去或留

比我會走 ,完全唔可以忍

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

迷路人 發表於 14-3-18 13:35
請問....有咩值口可以同同下居...突然搬走呀....
其實, 我已經o係出面租左架屋...已白交左4個月租....:qui ...

下次趁你未來99屈你時, 乘機執嘢走囉.

男爵府

引用:Quote:阿流+發表於+14-3-18+13:30+唔好同居

原帖由 迷路人 於 14-03-18 發表
其實, 我已經o係出面租左架屋...已白交左4個月租....:qui ...
那只是你男友的家,不像離婚般難決擇吧!
我也許會直接說在你家住不方便,伯母好像不喜歡,我還是自己租屋住好了。

珍珠宮

真係好難捱。
你提到你同佢哋同居咗4年,你諗吓忍唔忍到多廿年?

珍珠宮

一日未結婚,一日都可以即走。

男爵府

有無同你男友認真傾傾,有時唔係同埋媽媽住先叫孝順,可以搬喺佢附近,搞好大家D關係

翡翠宮

回覆 迷路人 的帖子

唔好傻啦
世上好男人唔止佢一個
同埋, 個男人幾好都無用; 佢阿媽係塔利班...

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:52
pandababy1127  笑了  發表於 14-3-25 11:04
0o千雪o0  佢阿媽係塔利班... 哈哈  發表於 14-3-25 09:06

複式洋房

簡單一句, 「相見好, 同住難!」, 跟住放手搬走, 你男友如果唔搵你, 咁就算, 肯搵你, 同佢講明呢個係婆媳問題, 無得解決, 只有搬走才可, 同埋講明結婚後老公肯同你搬出去住, 都唔可以99搬入黎.

有D死結係永遠解唔開, 除非你男友明白同佢行完成個人生係老婆, 唔係老母. 如果唔係搵過個啦.

rachel_ching  Agree  發表於 14-3-28 13:53

子爵府

要搬..搵日放假, 幾個紅白藍 入哂D野入去 , CALL VAN 搬左..

你俾得4個月吉租, 即係你都好想走喇..走得=分手喇..唔需要D 咩理由. 姊妹, 要人愛惜你, 先要懂得愛自己呀!

子爵府

迷路人 發表於 14-3-18 13:07
P.S...佢話佢得一個阿媽..佢一手養大佢....佢點都唔會搬出去住咼...
我就係見到咁多苦主...先諗住婚 ...
人既一生好短暫, 你已經忍左四年, 仲忍未來10幾20年嗎? 人要愛惜自己, 別人先會愛惜你. 婚前已經咁, 婚後只會更嚴重. 男人如果真係愛你, 佢唔會比你受委屈. 明嗎?

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:53

大宅

你男友愛你應該要為你諗,冇得傾你真係要慎重考慮,趁而家仲有得返轉頭。

複式洋房

阿流 發表於 14-3-18 14:01
那只是你男友的家,不像離婚般難決擇吧!
我也許會直接說在你家住不方便,伯母好像不喜歡,我還是自己租屋住 ...

話晒都同居左4年(愚蠢既行為)...突然間話走, 其實已經同分手無分別...

男友一定唔會咁易放人..

其實, 我都唔識諗依段關係發展落去會係點

一係我忍, 一係佢離開佢阿媽搬出黎住,

如果要佢離開...佢又會計一輪經濟原則比我...租樓...o者係幫人供樓...
不如自己買...但依家個樓市又未跌...所以就繼續等.........就係咁...我一等等左4年

就算辛辛苦苦搬到出黎, 本身有阿媽無微不至既佢....突然要出黎自立...都應該會好唔習慣....唉...

開條件又死...唔開又死....

大宅

認真的:我會分手⋯因為將來無論是非黑白,你男朋友一定會幫佢老母,有左bb後就更麻煩,所以早走早著

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:54

大宅

jm,我就係走遲左半步,有左走唔甩,到最後焗住都要帶埋個女走。你問自己有幾愛你男友?佢對你既愛又足唔足以令你繼續吞聲忍氣?我估佢唔夠愛你,如果佢愛你,我相信佢都唔會接受到自己阿媽咁對你,你亦都未夠愛你男友,因為如果你真係愛既話都唔會開post問我地意見。其實好似之前有jm都講寡母婆湊大個仔,實會嫌你搶佢個仔,一係你就溶化你未來99,代替你c6陪佢多啲,等佢唔好覺得結左婚冇左個仔,咁上下年紀係怕悶。一係就說你c6搬去附近,唔好一齊住,減少衝突,少磨擦!冇人肯踏出一步,我勸你都係諗下先,唔好結婚住,我唔想人地好似我咁!

男爵府

正所謂"寧教人打仔, 也莫教人分妻", 但睇左樓主所講, 總結自己經驗, 我覺得你還是分手好了, 趁仲未入呢個"墳墓"

你呢個情況, 男友係你未來99唯一精神支柱, 一世留留長, 你會好吾開心同辛苦.及早回頭吧

男爵府

引用:Quote:阿流+發表於+14-3-18+14:01+那只是你

話晒都同居左4年(愚蠢既行為)...突然間話走, 其實已經同分手無分別...

男友一定唔會咁易放人..
未結婚,邊到佢唔放人。姊妹你真係要學下保護自己。

大宅

你咁都可以同居四年,勁!
其實睇你咁講未來奶奶一向都唔鍾意你,而且佢係覺得你搶走佢個仔,所以對你唔好,應該唔關金錢事,而應唔應該繼續,兩面睇,首先一睇已經知你老公愛佢阿媽多過愛你,唔係要佢二選一,但應該要識平衡,有事發生時要去幫你地和解,擺明佢阿媽難為你,就應該要做啲野出聲令你唔好難受,而唔係就手旁觀乜都唔理,由你兩個女人自己分勝負,明顯佢係以阿媽感受行先,你行後,個男人對你點好都無用,因為佢無顧及你感受,當然你忍得嘅就繼續落去,但你一定唔會開心,一世都係過「忍者」生活,一係就忍無可忍時吵獲金

男爵府

成年人自立天經地義,你男友孝順同自立都分唔清就叫佢返屋企飲奶

rachel_ching  X2  發表於 14-3-28 13:55
pandababy1127  認同,我都愈來愈覺我個件係咁。。。  發表於 14-3-25 11:09
懿仔媽媽  加埋個公仔笑屎我  發表於 14-3-20 02:48

首頁
12345...9

尾頁

跳至