自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

見到呢度好多人好明白樓主,但樓主女兒的世界只有爸爸媽媽,這就是她的全部,不要了毀她的唯一世界!
http://www.pregnology.com/faralong.php?month=8&day=08&year=2014

男爵府

回覆:我打到個囡流鼻血,好內疚

我明白,我仔就黎6歲,都激都我死,激到我大大獲打佢先驚,但驚完一陣又再曳過

我c6都試過打到佢流鼻血,因為果次夜晚打緊8號風球,衰仔搵野穿左入隻手到出唔番黎,幫佢整又話痛,激到我c6打到佢流鼻血

最後要call白車入急證整番出黎,我都唔想亂用白車,但住村屋,call的士都冇車肯入黎

BossCatCat  又見到你, 你個仔都話痛, 你C6仲打佢?? 仲要流鼻血?? 你幫你C6汁好行理未?  發表於 14-3-21 04:13

侯爵府

回覆 suet219 的帖子

今晚抱返住囡囡訓,話比佢知你好愛佢,明天佢會忘記。下次佢太曳打手板,唔聽話就罰冇糖吃或冇反吃或唔去公園玩。

水晶宮

BK Milk勳章

引用:兩歲囡,越大越煩,越大越曳,仲要湊住個細

原帖由 suet219 於 14-03-21 發表
兩歲囡,越大越煩,越大越曳,仲要湊住個細佬6個月,我既情緒已經煩躁到不得了,個女話又唔聽哄又唔得,好 ...
吾食咪收碗
尢佢
食飯食水推跌就真係吾好打
我每次都係咁提小心小心
我仔三歲幾都會推到水

不過我吾會話
只會提架咋
咁細个你想佢点
推跌咪推跌
係要做架la係麻煩架
但講真生得就預左
咁小事
吾好勞氣
吾係咩曳野
吾好將个標準set太高
大家都辛苦

三歲仲曳
生第二个都真係要考慮情緒
小朋友真係好勞氣
所以我吾肯生第二个
一个我依家都無命
加油
要學下警告佢提佢多次先打
吾好一下打落去
其實兩歲真係少打
我个係仔都無点打過
我相信係个细影響到你忙吾夠休息
再影響你情緒
休息多d
吾過份既吾好咁執著
例如吾食飯推跌野呢d
吾水打吾水勞氣
無時間就吾好煮飯
抖下陪下大b玩

(^v^)/  Agree! 真係唔好set 個標準太高,佢只係2歲人仔,唔好用大人嘅標準去睇佢哋。  發表於 14-3-21 21:34

大宅

絕對明白你感受,好多人會講唔應該打等等的說話,我覺得晒氣,當仔女激到你好嬲時真係會失控~我個女9歲幾,記憶中試過三次煎巴-但唔太work~下次你試吓鬧完佢後成晚唔睬佢,係當佢透明嗰隻唔睬佢,唔同佢一句説話,佢叫你你唔睬佢,等佢知你好嬲~咁會幾work~但我唔知對兩歳嘅小朋友行唔行得通,因為我女當時好似5歲~

男爵府

回覆:suet219 的帖子

唔好再打臉,打pat pat算啦!同埋罰下企囉!

珍珠宮

自從細B出世後,大女變得越來越反叛,我日日都好勞氣,尤其食飯。已經有工人餵但她仍然又慢又扭計。4歲了,飲杯奶要20min 以上。

但我沒有打她,不過會鬧她,關係差左,我都好煩惱。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我睇到心都痛埋,我囡而家歲半,我eq超差,今日係百佳用手指义住佢下爬。等佢冷靜,我好多時都想一巴車埋去。但成日都提我自己,唔好打面,我都打過,打完我仲肉痛。而佢又係無理我,仲有,而家佢成日打我面,佢一忟陣就周圍發,激到我死

禁止訪問

珍珠宮

sharon0606 發表於 14-3-21 02:28
絕對明白你感受,好多人會講唔應該打等等的說話,我覺得晒氣,當仔女激到你好嬲時真係會失控~我個女9歲幾 ...
阿女4歲,我試過唔睬佢,佢哭了但第二日又乜都忘記,再繼續唔食飯、出街唔拖住。

tc001039  同我2歲半女一樣,唔食飯又唔拖。。。可以點處理。。。真係好勞氣  發表於 14-3-21 14:15

珍珠宮

唔好搵小朋友出氣

大宅

引用:......你已爆煲,要搵專業人仕幫你了 +

原帖由 meko~ 於 14-03-21 發表
......你已爆煲,要搵專業人仕幫你了
我都覺得自己既情緒真係有啲問題...

大宅

好媽媽勳章

打到流鼻血,都幾重手喎,下次罰企啦!唔好打得咁勁啦!

珍珠宮

我都試過打面打到流鼻血,我仔16歲,而家有時都會拎返黎講所以我到教女盡量都叫自己忍下手~

男爵府

如果自己湊兩個真係人都癲,明白你而家嘅處境,我自己凑兩個都係激氣到C…打完係自己內疚,試下再係咁就行開,大仔激嬲我我就會入房扮瞓覺,唔理佢地等自己冷靜左先!

大宅

明白樓主當時一定 EQ 去到極底點,但點都唔應該出手

男爵府

真係唔好打面!"打"好傷小朋友既自尊心,盡量避免,就算真係要打,淨係打屁股同大脾,無咁易打傷。

男爵府

引用:兩歲囡,越大越煩,越大越曳,仲要湊住個細

原帖由 suet219 於 14-03-21 發表
兩歲囡,越大越煩,越大越曳,仲要湊住個細佬6個月,我既情緒已經煩躁到不得了,個女話又唔聽哄又唔得,好 ...
其實二歲好細咋,吾係特登吾聽話,係吾知同吾識點叫聽話,放鬆,慢慢教,吾好打呀,越打越難教

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好打面,打下pat pat 算了,我有時激心都係打pat pat,冇咁痛既多肉d
我都湊2個,我明有時係好煩/燥因為大既一見你照顧個細既就會特登搞好多野要你attention, chill out 樓主,加油!

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

suet219 發表於 14-3-21 02:06
兩歲仲細,都係掛住玩,百厭,唔係下下打同鬧既,幾時打到大。其實我覺得湊小朋友,有時好似養寵物咁,都係要有方法,同好有耐性,因為佢地都超曳。只要你明白佢地天性係咁,就唔會成日比佢地激到咁嬲。

首頁
12345...18

尾頁

跳至