婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:JM過兩招黎丫

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

aayy 發表於 14-3-26 16:22
尾果幾點全中….…唉
咁不幸比我批中晒
咁你唯有繼續忍忍忍................
阿門

主 賜 平 安

別墅

回覆:ecling 的帖子

OMG

大宅

唉,男人冇樓唔緊要,但千奇要夠錢交租,唔係真係嫁唔過/生唔過,你話港女都係咁話,婆媳糾紛呢啲野,男人點識!

MCEsc  好讚同呀。唔係話港女貪錢,如果一個男人連搬出既能力都無,即係要同99住啦!  發表於 14-6-25 09:15

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:我有個家務助理,佢成日叫人唔好做咁足,留

原帖由 aayy 於 14-03-25 發表
我有個家務助理,佢成日叫人唔好做咁足,留返俾我做!
咁衰?!

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

aayy 發表於 14-3-25 18:53

家務助理係咪你比錢? 如果係,你直接同佢講你先係出糧個個,如果留返比你做,咁好快佢可以全部都唔洗做。

如果係你99比錢請家務助理,佢咁的心態係好差,但你奈佢唔何。可以考慮自己另外比錢搵個返來執手尾。你99見到最後竟然因為佢無聊的想法而要請多個人,應該會收手。(唔想浪費金錢,就將佢留返比你做的,全部叫你c6做。)

禁止訪問

引用:唉,男人冇樓唔緊要,但千奇要夠錢交租,唔

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 aayy 的帖子

我成功 昵d野雙向

別墅

回覆:cky34979 的帖子

願聞其詳

別墅

畀面勳章

回覆 aayy 的帖子

根本上很多99都會認為係個新抱搶走佢個仔當正你係仇人咁看待....新抱做乜都係睇唔順眼嫁嘞...
就以我自己為例, 未生小朋友還好少少, 生埋小朋友就算唔比佢湊關係磨擦都會有增無減...
根本上大部分99同新抱永遠都係對立嫁la....

男爵府

aayy 發表於 14-3-25 18:49
99湊,住樓下,但我已resign,兩個月後自己湊返,99本身做行街生意,當初我有左話請工人佢反對,不過佢應該 ...
最憎呢D假99. 我明白您.

男爵府

aayy 發表於 14-3-25 18:53
痴線, 心地不好. 呢D,人, 不好理.

男爵府

回覆 aayy 的帖子

我好想我99開口話爭我. 可以名正言順唔使SHOW大家. 不過佢好中意"扮"錫我. 好難頂...!

Poyan88  同我99一樣,
周圍話比人知當我係女,
見親都捉住我話當我係女,
真係頂佢唔順  發表於 14-6-24 03:55

大宅

日久見人心,以前我99係5中意我,第一我5識氹佢,第二我5會買野比佢(過時過節除外),第三我5會比錢佢,佢睇我5起(冇錢)到E+佢都肯聽我話(知我為佢好知我叻見識多)但係我99係咩人我好清楚,佢係一個5知足既人,佢D仔女對佢5係5差,直頭係好,但係佢都話D仔女5好,更何況新抱,所以我只會做我應做既事

別墅

我個人認為無得化解!99如果開頭就中意你,你做乜佢都順眼,如果唔中意,就本性難改!我曾經都好努力對99好,希望熱情感動佢,但後來發覺自己點做都無用,99點都好唔到兩日又黑面,我就放棄左!

男爵府

就樓主case,的我估你湊返99又返到工佢就會開心返。

化解婆媳關係呢味野,好睇你識唔識做既。有啲99要面你咪俾面佢唔出聲囉,有啲鍾意錢既,有能力咪俾少少囉。

可能有JM會話\"做咩要就晒佢呀\"咁,之不過做野既野,任何關係都係氹來氹去,自己取捨囉。

心態好緊要,佢無理時,當聽唔到,當佢係港鐵啲傻人自言自語唔駛拗。

別墅

最新發展
宜家我自己湊返,99見親我都問我辛唔辛苦,開頭我都講個個媽咪都係咁走過來或話對住個仔唔覺辛苦,後來已經問到我覺得好煩,我只答一句唔辛苦。

打親電話一開口就係話"未瞓醒呀?"(因我未生時出名爛瞓)咁其實亞仔七八點醒我都跟著醒咖啦,仲邊有話瞓到下晝呢支歌仔,同埋之前雙職,weekend攰到死,就緊係趁餵人奶亞B瞓左自己都䀫下啦。

上親黎,都九十幾條問題,BB識行未,BB識講野未,BB d 褲邊個買,BB係咪冇咁開心,超大壓力。

有次99上黎又係咁,我有d黑面,佢問我老公我係咪唔鍾意佢上來,我老公話我唔會唔鍾意。跟著佢話我拒絕佢上黎煮飯我地食,話我接手後想一刀切。

實情係佢煮飯好大分量,我兩公婆食餸飲湯到十二點,因唔想浪費或留隔夜,同埋想食咩自己話事,分量又剛好。我99應該係知我未必日日煮飯,我做菜又不太好,驚c6冇嗒好食。真係生仔唔仔心肝,c6話由細到大最怕食屋企飯。

公爵府

畀面勳章

聾、啞、盲(三招)

大宅

畀面勳章

好難化解,佢睇你唔順眼,就算你同佢日日跪地針茶,佢都睇你唔順眼架啦

如經濟許可,自己湊返小朋友,少啲見面最好

首頁

尾頁

跳至