少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 Zen 的帖子

會不會是拍拖 ?
少女一拍拖就甚麼都不理,
眼中只有情人.
還有, 她有多少零用錢, 可以給她在外花 ?
如果少, 而她又可以盡情玩, 要知道是不有人
請她飲飲食食..教佢要保護自己..

如果是... 底線是, 不要大肚 !!

用戶要求終止服務

asa2012 發表於 14-5-8 16:55
回覆 Zen 的帖子

會不會是拍拖 ?
應該沒有男友,但總有些蝴蝶飛來飛去。她很多朋友,又很看重朋友,兼愛玩,所以節目多多。

零用錢不多,有錢便唱K,沒錢便打機,吹水。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 14-5-8 12:53 我

原帖由 Zen 於 14-05-08 發表
中三,仍肯返學,只是一去街便好像斷線的風箏,不會主動報平安,打電話俾佢一係唔聽,一係飛去留言. whatsapp要 ...
現在到呢一刻父母真的冇乜野可以做,真係只有等,等佢自己開竅,等佢自己識諗,响佢未識諗之前,可能佢真係唔會明白妳擔心d乜,有乜好驚,或者真係升唔倒班,希望佢會醒下,囡囡今年S3,查實今年成績都幾重要,如果成績唔好就未必能揀倒想讀科目,所以就算留级可能都係好事,最怕係佢採取放棄態度或受人影響唔肯再讀落去,不過點都好啦,只要佢仍肯返學,就一定要守住呢條低線,盡量同佢保持溝通,唔好令佢覺得妳煩及討厭而逃避妳。
唉…… 做人父母真難,唯有見步行步啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:asa2012 發表於 14-5-8 16:26 回覆 a

原帖由 萬榮太太 於 14-05-08 發表
多謝你呀.我喊了........................真希望時間過快D,個女會懂事,唔好再浪費在校園我日子. ...
每個孩子學行都會跌跌碰碰再爬起,才會學懂/學精,呢d都係人生必經階段,唔好灰心,對待佢地多一點包容/寬恕,孩子將來一定會明白,希望在明天 。

用戶要求終止服務

洋蔥頭媽咪 發表於 14-5-8 23:15
現在到呢一刻父母真的冇乜野可以做,真係只有等,等佢自己開竅,等佢自己識諗,响佢未識諗之前,可能佢真係 ...
現在真的只有聽天由命!

禁止訪問

男爵府

回覆 萬榮太太 的帖子

ZEN,我好明白你嘅感受,因為我囝囝都係咁,一放假就要出街,食食吓飯又揾藉口要落街,結果成個鐘都未返。打電話俾佢,佢亦都唔會聽,仲要話我變態,打咁多次俾佢。我好傷心,好失望,情緒十分之低落,佢而家中一,之前小學完全唔會咁,睇住佢由上年9月至而家,每況越下,我自己都唔知可以點做,真係好明白嗰種切膚之痛。
洋蔥頭媽咪,曾經都有人同我講,而家冇野可以做,唯有等佢醒覺,喺呢段期間,要冷靜,放鬆自己,盡量同佢保持關係,唔好嘈,要令佢知道呢個家門永遠為佢而開。但係作為父母,真係好難去接受,尤其係當佢對我嘅態度,我所講每一句說話,佢都當成毒藥,當我係衰人。我個心真係好難受,亦好難當冇野咁去面對佢。

用戶要求終止服務

kiukiu 發表於 14-5-9 12:09
回覆 萬榮太太 的帖子

ZEN,我好明白你嘅感受,因為我囝囝都係咁,一放假就要出街,食食吓飯又揾藉口要落 ...
Kiukiu, 真係好難受,每到週末,假期我便開始焦慮,成日同自己講唔好理啦,瞓啦,唔好搵佢,由得佢。但坐係度又點瞓得著,點安心。

男爵府

引用:Quote:kiukiu+發表於+14-5-9+12:09+回覆+萬

原帖由 Zen 於 14-05-09 發表
Kiukiu, 真係好難受,每到週末,假期我便開始焦慮,成日同自己講唔好理啦,瞓啦,唔好搵佢,由得佢。但坐係 ...
完全明白,好嬲自己唔可以做到置身事外。佢始終係自己十月懷胎生出黎,好自然就會擔心佢。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Zen+於+14-05-09+發表Kiukiu,

原帖由 kiukiu 於 14-05-09 發表
完全明白,好嬲自己唔可以做到置身事外。佢始終係自己十月懷胎生出黎,好自然就會擔心佢。

...
雖然自己小朋友都有d難搞,但聽到你地d故事,我學懂珍惜同小朋友之間嘅關係,明天會更好!

伯爵府

回覆 Zywx 的帖子

昨晚, 看了斜路上, 瑪利灣一書.
瑪利灣宿舍雖然不是女童院, 但有段時期係收由社署,
警署轉介的少女入住的.
講到幾個幾十年前, 數個 "不受家庭管束" 而要入住少女的故事...
(現在她們都長大成人, 做了人亞媽)
她們憶述為何要往街外跑, 為何對父母的管教聽不入耳...
但有一個共同點, 就是 : 有天, 她們會突然覺得再玩不下去,
知道有人愛借自己, 關心自己就會回頭...

所以, 各位千萬不要放棄自己的孩子, 抱著 艱難日子總會過去的信念,
陪孩子走下去吧.

我自己孩子的問題, 仍未解決, 日日都有煩惱, 但日子總要過,
唯有自己找點開心的事去做.

伯爵府

回覆 kiukiu 的帖子

kiukiu
我個都係仔, 重讀中二. 同你仔仔個 case 一樣,
小學時候, 都算乖乖仔, 但升中一的9月開始, 就變得好厲害,
自己出街. 屋企就好似酒店咁, 只係洗澡和睡的地方,
還有阿四 (阿媽幫佢煮飯, 洗衣...)

那段日子好難受, 我試過知道佢外出, 就話, 不如一齊去 xx 食埋野先玩啦.
我想試下個新菜色, (當然有被拒絶的時候).
又試過專登整 d 野, 或買 d 佢鍾意的野, 在家等佢,
一面吃東西, 一面談話, easy d 打開話題, 談話時風花雪月下, 不要教訓佢.
我呢個烹飪白痴都由頭學起...

我仔現在偶然都會去夜街, 都會打電話找不到人,
但比以前好多了, 有日佢地始終會去厭.
男仔這時候不再喜歡被當 boy, 你可以試下掉轉角色,
請佢幫你, 乘機讚下佢, 佢地會接受呢套.

個個仔都不同, 希望你未試過就試下, 不要放棄呀.

男爵府

回覆 asa2012 的帖子

asa2012, 睇完你呢番說話,好感慨! 忍唔住差d喊出嚟。呢段時間,真係好難過,心裏面亦好矛盾,好想放棄佢,但又始終抱有一線希望。我都明白佢呢個時候,只會重視同學,一切而同學為先。但每當見佢一放假或放學後都要出去,自己就不期然喊同好嬲,好失望。我亦嘗試你既方法,但作用不大,佢成日都係機不離手,我根本好難同佢傾計。

用戶要求終止服務

引用:回覆+Zywx+的帖子昨晚,+看了斜路上,+瑪利灣

原帖由 asa2012 於 14-05-09 發表
回覆 Zywx 的帖子

昨晚, 看了斜路上, 瑪利灣一書.
等待的日子好難捱,明白只有放下才是正路,但知易行難呀。

大宅

我又好奇,他們零用錢是否很多?為何可经常出街玩?因為唱K飲野也是高消費活動。漫漫長夜,不玩這些又会去那裡玩呢?
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

複式洋房

引用:我又好奇,他們零用錢是否很多?為何可经常出

原帖由 進進媽 於 14-05-10 發表
我又好奇,他們零用錢是否很多?為何可经常出街玩?因為唱K飲野也是高消費活動。漫漫長夜,不玩這些又会去那裡 ...
有時半夜喺街都會見到青少年坐在公園,不用消費也可!

男爵府

熱血勳章

回覆:好失敗

不同意是用失敗的字詞!各位媽媽都嘔心瀝血湊大仔女,為他們憂心、為他們铺路,作他們作明燈,只是付出的期望和現實收到的有出入,我家三個小姐都係到了中學的反叛期!無心讀書!大家在BK上傾訴已經是成功嘗試走出孤立無援的困局,是成功找到合適的平台讓同路人互勉互勵!起碼吾會鬱死吖!

大宅

zen!我个女15歲中三,一升到中心已開始成積差操行又差,1月中特然離家出走3日2夜,當是找不到她只有等,等她回來後比机会佢改!到了5月8日又再走了,今次唯有報警亦系3日2夜自己回家!今天見家長當中提及到如今年成積都系甘差校方建議改變下学習環境,今天哭了幾次!她依然不知要改,見她這樣个心好痛但又可以点?雖然,我不太清楚妳女發生咗咩事,但我明白你嘅痛心擔憂,希望大家会快快雨過天晴。

伯爵府

回覆 amoslaw 的帖子

她不回家的日子中, 有沒有上學 ?
我知道如果報警一定影響親子關係,
但一個未成年少女在外, 實在令人擔心,
有沒有找過同學校社工?

恕我直言, 學校己表示 + 暗示請你退學,
如沒有心讀文法中學, 學一項技能也是出路.

首頁

尾頁

跳至