在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆 akazan 的帖子

有細B之後少部免一定要工人揍多d大B架啦,你邊有甘多心機同時間同大B玩!!
唯有同工人講好,唔好就慣大B,其實到時工人都無甘多時間理大B架啦,又煮又洗又買又做,唔理得甘多,盡量啦所有野,唔好甘大壓力!!

男爵府

回覆:akazan 的帖子

佢會去搵工人即係肯跟工人啦,係好事呀。生完細b都係忙一段短時間,你又通常喺屋企,唔會話咁容易縱壞個大嘅。最重要係有人睇住細路時你可以休息,休息對奶量影响好大架。

子爵府

del

男爵府

陪月勳章

回覆:有工人或幾得閒的FTM

你地好幸福呀

我都係懶到出汁,但無錢請工人。

感謝有"你"~

大宅

我本來請左個工人兩個月,近日磨察好多,成日見佢偷懶!前日佢自動辭職!其實我只有一個仔仔一歲,不過好曳,都要請工人,係咪好無用呢?

複式洋房

吾係
工人是協助你家務
你可以放更多時間在小朋友身上

別墅

回覆:yukiko906 的帖子

我都係,請左姐姐,個女3歲半,返全日,我發覺連姐姐都好得閒。

別墅

我都有用姐姐, 姐姐工作態度表面上ok, 會洗衫摺衫, 幫手做下家務 (但又唔係清潔得十分乾淨), 湊BB都無乜問題。最大問題是偷錢(上次偷$500)....想問你地會炒嗎? 還是自己小心啲?!

有姐姐就自己可以HEA d lor...

no_car_car  所有值錢野鎖好   發表於 14-8-14 04:12

複式洋房

akazan 發表於 14-7-8 00:49
我都啱啱請左工人,因年底會生多個。除左家務同煮飯,你地會自己湊返bb定會俾工人湊下?

...
我大仔係自己湊,生細仔后自己搞唔定,請左工人,不過工人都係只做家務同煮飯,bb唔識講野唔放心比佢湊。宜家細仔大咗(兩歲)都會叫佢幫手沖涼、餵飯。
我愛一切美好的東西

別墅

回覆:Beautyvalleyhk 的帖子

咁細b啱啱出世嘅時候,你係咪都係兩個自己湊晒?因為我都唔係好放心。同埋兩個小朋友,係同邊個瞓?會唔會俾大b同工人一間房瞓?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

引用:我都係過緊咁既生活~~有時都幾無聊~

原帖由 fionlo1988 於 14-07-01 發表
我都係過緊咁既生活~~有時都幾無聊~
我都係但係我冇工人,一個湊兩個

複式洋房

akazan 發表於 14-8-8 23:18
咁細b啱啱出世嘅時候,你係咪都係兩個自己湊晒?因為我都唔係好放心。同埋兩個小朋友,係同邊個瞓?會唔會 ...
細b出世后,我會叫姐姐幫大B沖涼,有時帶佢出去玩,佢當時已經識講好多野了,我大細B差3歲,你呢?兩個小朋友,都係同我瞓,方便夜晚照顧,反而老公係單獨瞓。
我愛一切美好的東西

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我由細到大都懶到出汁,我初時以為是自己問

原帖由 yukiko906 於 14-07-01 發表
我由細到大都懶到出汁,我初時以為是自己問題,夜瞓,睡得晏!無所事事咁!後來越來越識得多有工人的媽媽, ...
我有工人,個有成日上網,但無打機

別墅

引用:Quote:akazan+發表於+14-8-8+23:18+咁細b啱

原帖由 Beautyvalleyhk 於 14-08-09 發表
細b出世后,我會叫姐姐幫大B沖涼,有時帶佢出去玩,佢當時已經識講好多野了,我大細B差3歲,你呢?兩個小朋 ...
細b 12月出世時,大b會係1歲9個月。我都打算同佢地兩個一齊瞓,方便餵人奶同想自己照顧佢地。而家陀住bb, 都係我主要湊bb,沖涼,換片,食飯,瞓覺,陪玩。今日我叫工人唔好做野住,我要去厠所,幫我睇住bb,點知出黎見佢都冇同bb一齊,唉,始終都唔係好放心俾bb佢湊。

複式洋房

akazan 發表於 14-8-11 14:16
細b 12月出世時,大b會係1歲9個月。我都打算同佢地兩個一齊瞓,方便餵人奶同想自己照顧佢地。而家陀住bb, ...
可憐天下父母心,睇來你仲辛苦,你大B太細。
我愛一切美好的東西

禁止訪問

大宅

我有換片恐懼症

男爵府

我都係,超懶, 我無工人,不過得一個仔,平時少煮飯,所以都好得閒....
個仔返小學,我夜訓....但日日訓到2-3點先起身接校車,訓少D我好易病(傷風感冒),老公最怕我病,一見我早起身就叫我訓耐D......又唔捱得......

男爵府

回覆 Ceci2011 的帖子

好FUNNY, 訓少D就病. 不過都好幸福,老公就哂你. 呢D米少奶病囉.

首頁

尾頁

跳至