自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你地係唔係洗手洗野洗碗開熱水.......

原文章由 naomicft 於 08-1-19 10:10 發表
嘩, 咁我媽果邊咪好誇張, 佢前幾日同我講煤氣費$1800...........只係3個人咋喎!?-(

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 codychan 於 08-1-19 10:12 發表
今個月交$1450:-( :-(

1家4口連工人,差不多個個月都$700-1000左右

水費又係交咁多

講你都唔信呢:tongue:

我信,我一個月用石油氣都$1,000,水費又$1,000
屋企半個月有5個大人,半個月有3個大人. 不過我地差不多日日煮飯.

大宅

我都好認同

原文章由 marbochen 於 08-1-19 13:28 發表
真係咩都貴…:tongue:

男爵府

今期要交$480:cry: 一家三口,只煮夜晚飲。

禁止訪問

男爵府

是呀~~ 家只有熱水爐和雙頭煮食爐是用煤氣, 其它都是用電。 個女每晚冲涼都要半小時, 每晚煮飯都有湯和兩、三味餸, 有時其中一碟餸放在電飯煲蒸~~~ 但有時星期六或日(其中一天), 都會出街食, 而且夏天更會平D添。

原文章由 臭八婆 於 08-1-19 11:18 發表

晚晚煮380 咁平

公爵府

好媽媽勳章

$450 - $600 every single payment
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原文章由 mable1124 於 08-1-19 12:41 發表
是呀~~ 家只有熱水爐和雙頭煮食爐是用煤氣, 其它都是用電。 個女每晚冲涼都要半小時, 每晚煮飯都有湯和兩、三味餸, 有時其中一碟餸放在電飯煲蒸~~~ 但有時星期六或日(其中一天), 都會出街食, 而且夏天更會平D添。

...

sorry!我想問你是每個月or 每期?
因一期電費是2個月!
如每期(即2個月)$380,就真是好平!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我屋企用晒電磁爐同電熱水爐,唔知電費會唔會咁貴呢??
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

熱血金章

原文章由 ChammyMAMA 於 08-1-19 17:14 發表
我屋企用晒電磁爐同電熱水爐,唔知電費會唔會咁貴呢??

我都係全電, 每期約4xx(兩個月,唔開冷氣計)
我兩大兩小. 我一向都覺gas費, 所以舊年開始cut左d氣. 貴事再勞鬼氣
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

好媽媽勳章

我上期都係$180,今期要$ 460
快樂可人兒
:-DResults:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我一家四口+工人,日日煲湯.....以前用town gas月月過千 ,把心一橫全部cut晒改用電磁爐+電熱水爐,E+電費都係差唔多一千(兩月計),小數怕長計,真係慳左好多架!!!

原文章由 問號mama 於 08-1-19 10:25 發表
我以前住樓都係用煤氣,自從搬左村屋之後就用電,我e+全屋用電,1家5口上個月都係$600+(2個月)電貴.我好recommend d friends轉用電ga.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

沖涼最用得多煤氣
我屋企除咗煮食爐係用煤氣外,其他全用電
每個月報親錶都係2-3度左右
而電費就每期300+

男爵府

你地石油氣費幾$一度呀?今期好似加o左價,我e+要$32.95一度,一家4口+工人,今個月都要$600。但我每日只煮一餐晚飯,煲湯炆o野都係用真空煲,只係沖涼先開熱水爐,都唔知點解咁貴

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我老豆咪仲離譜
一個人住都可以成500蚊煤氣費
仲話人地估大佢
要人上黎抄錶
結果原來人地估少咗佢,佢要再交返以前果d
原文章由 1928mickey 於 08-1-19 11:14 發表
你地係唔係洗手洗野洗碗開熱水.......

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

想問煤氣費一期交幾多個月架 ?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Q太郎媽咪 於 08-1-19 19:53 發表
我一家四口+工人,日日煲湯.....以前用town gas月月過千 ,把心一橫全部cut晒改用電磁爐+電熱水爐,E+電費都係差唔多一千(兩月計),小數怕長計,真係慳左好多架!!!

...

我都係呀, 以前用煤氣煮食炉要兩個月一期要千幾蚊, 後來換咗用電磁炉煮食, 冬天電費每兩個月只係7佰左右, 慳左唔少. 至於水費唔同工人用d水費都唔同, 可以相差3佰大元. 以前個工人用水多, 每季交 6 佰, 依家呢個嚟咗4個月只係用咗 3佰元水費, 所以工人都會影响水, 電, 煤 d 使費.

首頁

尾頁

跳至