婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:老公要求我交租俾62 ,99?岩唔岩?

我6年前已經要俾$9000租6299,當初好唔願意,不過廢事嘈~
但6299唔會隨便入屋,會打電話先,但好鍾意喺留下5分鐘前先打嚟

禁止訪問

回覆:老公要求我交租俾62 ,99

伯爵府

你話比番多少當家用就ok ge,但比8000「租」完仲會有租客外ge人自出自入就

大宅

如果6299租左比第二個租客,就算有key都唔會得閒上去坐下啦,你交得8000既,咁即係你地自己住架啦,咁換鎖啦,幫你老公手交租,仲要得閒比人當動物園咁泥睇下,我就一定換鎖囉

大宅

租係應該比返。。但包租公婆唔會亂入租客屋架喎。。咁樣變相係變左比家用咁款。。

男爵府

兩公婆咁計較?租金埋一齊俾咯,住得唔開心埋搬出去租其他既。你地除咗俾租金,仲有無俾家用?
做人,5好難为自己

侯爵府

someone123 發表於 14-10-5 22:29
我覺得好合理,依家出面租屋8000都未必租到一個四正既單位,而你地租成間屋先8000其實好抵,出外面租一定租 ...
我諗樓主最不滿的係
點解要俾錢,但又冇間屋的自主權

同老公傾下
一.搬出去
二.交返市租俾男家,但收返鎖匙

方方媽媽  X2  發表於 14-10-6 17:01

伯爵府

ipipipip 發表於 14-10-6 10:40
我諗樓主最不滿的係
點解要俾錢,但又冇間屋的自主權
AGREED,

子爵府

回覆 alexia924 的帖子

Day one你地決定住喺6299間屋, 咁就緊係要交租啦, 至於係咪你交, 就要睇你兩公婆平時開銷點分配。會唔會你負責租金, 你老公負責其他開支?

你6299成日上嚟, 咁都冇辦法, 你唔好住佢地間屋囉。

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

係佢地就可以隨便上?咁做咩要交租。天底下有邊個屋主租左間屋出去仲大條道理隨便入人地?根本當係自已屋企先會自由出入,佢的說法邏輯上根本有問題。
但我同意住佢地屋要比錢,不過你可以當家用咁比囉,唔一定要當係租。
又無得計你洗唔洗比,一齊住比兩份都岩,兩個人唔通下下aa咩?

男爵府

比我就寧願自己出去租,假設租金市值係10000,佢租比你地8000,咁佢地咪蝕咗2000囉,唔想欠人地野,亦怕有咩事會被人抽後腳,如果比市值租金,更加唔制,JM話齋,邊有包租婆可以自出自入架

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果真係要搬入去, 正常又係應該要俾租既
無理由白住, 至於你同老公各出幾多
呢樣就要你2個自己傾

不過如果都係租, 我寧願租其他地方算, 費時煩

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

你去問下AGENT. 你6299果度值幾錢租....

如果人地果度值萬幾.....你老公話夾8000你地"著數"左....咁人地隨時上來都無法...

俾我:
一, 要求換鎖俾返市值....
二, 出去租個第二度....叫6299租俾第二個人....無拖無欠...

我不喜歡拎人著數....

禁止訪問

翡翠宮

咁間屋冇話一定要俾你哋住,夾錢都冇問題,上嚟坐都冇問題,但係就唔可以冇講聲就隨便上,萬一我係屋企冇著衫咁62上嚟點算呢

水晶宮

比租唔係問題,但比左租都仲要比人隨時上來就無可能.
幾時會有業主無啦啦上個租客度?
即使唔講業主與租客既關係,就咁講父母子女,
子女大左,就應獨立,有私隱,
父母子女間亦應彼此尊重,
隨時上來,真係無晒私隱,更甭談尊重啦.

珍珠宮

比我都唔會住佢果到,反正要比租,佢地又隨時上黎咪搞

大宅

睇開D黎諗....咪當比家用老人家TUM下佢地開心囉.....~~屋企人無計既...~~~
會唔會就算你比左佢地佢地都係幫你儲錢嫁咋?!

方方媽媽  你唔介意6299自出自入?  發表於 14-10-6 17:04
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

水晶宮

kawan1117 發表於 14-10-6 14:41
你去問下AGENT. 你6299果度值幾錢租....

如果人地果度值萬幾.....你老公話夾8000你地"著數"左....咁人地隨 ...

我喜歡
如果6299平租比我,我就會計下,佢平左果一筆,買唔買得起我既尊嚴同私隱.
如果.....倒貼一萬幾千比我,我都可以考慮比佢地自出自入...個廳...同廁所囉

大宅

回覆 boababe 的帖子

咁都一家人啦...可能我係同奶奶住...我覺得你有自己私人空間已經係好正嫁啦....佢自出自入1,2日就由得佢啦...~~哈哈
用心甘情願既態度..去過隨遇而安既生活~!http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb13.gif

首頁

尾頁

跳至