在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:好唔開心,懷孕21週被雇主通知立即離職

無理解僱喎,叫勞工處幫你,你老細要賠㗎

大宅

去平機會告佢歧視孕婦,通常孕婦勝算高,佢有排賠

大宅

大肚千萬不能聞香薰, 會滑胎的,要格外小心
多多指教     

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:懷孕後,對香味極抗拒,公司又長期點香薰,

原帖由 大蟹 於 14-10-11 發表
懷孕後,對香味極抗拒,公司又長期點香薰,最後要醫生證明我對香薰敏感,公司就趁我去產檢或放假又點,因為 ...
開窗點都未需要炒,有冇補足錢?

侯爵府

佢擺明成機炒你, 你去勞工處問下, 佢有無補足人工及產假比你, 如果補足就算, 即使你留低都無意思,佢日日都點香薰,成日針對你都好難頂

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我都覺得你公司乘機炒你, 以為咁可以慳返產假, 咁無人情味既公司, 真係唔做也罷, 但記得要佢賠足, 唔賠既話勞工處見

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

快啲去勞工處

別墅

勞工法例懷孕期間不能無理解僱的

大宅

畀面勳章

唔洗唔開心, 搵勞工處同平機會...告佢!!
佢又無比過WARNING你...咁樣忽然間炒你,係可以告佢架...除非佢話到你開隻窗後果有幾咁嚴重....(不過點解釋都係無理架喇...)
再去搵平機會告佢歧視,尤其你有醫生証明你唔聞得香薰。

你唔好唔開心啦, 坦白講, D咁既公司做唔做都擺啦~
告佢既話, 你贏面高架...等佢賠你再安心養胎。又唔怕搵唔到工, 到時講返出黎都係佢地唔岩。

加油呀!!!!

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

回覆 大蟹 的帖子

http://www.eoc.org.hk/eoc/graphicsfolder/showcontent.aspx?content=pregnancy%20discrimination

僱傭範疇的懷孕歧視

根據《性別歧視條例》,若任何香港機構的僱主基於婦女懷孕而使她受到不利或被解僱,即屬違法。條例對各類僱用方式(包括合約工作)都加以保障。

若受到懷孕歧視,應如何應付﹖
  • 記下所發生的事情
  • 保留醫生證明書
  • 向你的僱主或服務提供者表達意見
  • 繼續盡心工作,並記錄工作情況
  • 比對公司對其他女性員工的待遇
  • 與你的僱主或服務提供者尋求解決方法
  • 向平機會提出投訴,以進行調查和調解

大宅

佢應該要補足(39週-21週的人工 )+10星期產假人工給你。我有舊同事試過,佢找勞工處,勞工處會找僱主那,為你爭取賠償。你明天問下hr點計數先,唔arm數就通知佢你會找勞工處。

水晶宮

僱主犯法架,,告佢,,我都告過,,最後賠番工資俾我!

大宅

支持你,等你去完勞工署及平機會既好消息

大宅

引用:懷孕後,對香味極抗拒,公司又長期點香薰,

原帖由 大蟹 於 14-10-11 發表
懷孕後,對香味極抗拒,公司又長期點香薰,最後要醫生證明我對香薰敏感,公司就趁我去產檢或放假又點,因為 ...
你搵左勞工處未呀,而家點呀?

大宅

呢個CASE你一定有得補足先走, 即是10星期, 加今個月糧, 再補一個月糧

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

快D去勞工處了解下啦

男爵府

大蟹 發表於 14-10-11 19:13

去勞工處未?

記得返黎講番

男爵府

BK Milk勳章

咁都得...!

子爵府

樓主有冇update?

首頁

尾頁

跳至