自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-11-12+08:5

原帖由 小倩 於 14-11-13 發表
噚日喺街市補衫檔見到個阿媽拎咗一堆章 (約6個) 去叫人車章
哇哈哈,唸都無唸過拎去車。星期曰至親手釘完一堆

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 小倩 的帖子

我無諗過比人車,自己整都得啦!最硬的章只有2個啫

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 小倩 於 14-11-13 發表噚日喺

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-13 發表
哇哈哈,唸都無唸過拎去車。星期曰至親手釘完一堆
其實d 章係點先有架, 係未參加過某d 活動就有一個? 因上次阿仔去完個行山活動都有個章派

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

首先有D章係一定有, 例如 (唔肯定個名)香港章, 地域章, 團章果D

跟住有D係進度章, 領袖會一路教, 到一進度就有個章, 以幼童軍為例就有進步獎章(紅黃藍綠4色), 同幼童軍獎章->歷奇->高歷->金紫荊

活動徽章就係自己考的, 睇返童軍手冊就有要求

而你仔仔去遠足派的, 係紀念章, 有D可以縫在制服上一段時間, 有D只係FOR留念, 唔可以縫在制服上(要問返領袖, 次次唔同)

男爵府

引用:首先有D章係一定有, 例如 (唔肯定個名)香港

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-13 發表
首先有D章係一定有, 例如 (唔肯定個名)香港章, 地域章, 團章果D

跟住有D係進度章, 領袖會一路教, 到一進度 ...
非常詳細, 唔該晒

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我知上月尾個Scout Rally個係紀念章
唔使釘
阿仔未宣誓,我都未同佢釘章
懶得就懶

禁止訪問

男爵府

引用:做童軍係好好的活動,值得鼓勵。 好多小朋

原帖由 caroner 於 14-11-13 發表
做童軍係好好的活動,值得鼓勵。

好多小朋友依家都,王子/公主病。去下露營,等佢地唔怕污糟,唔怕熱, ...
係呀, 而且我鍾意童軍好多活動, 等佢進入反叛期依段時間有d 正面活動嘛, maxs 有個4日3夜宿營, 我問童軍唔係露營咩? 佢話S.2先開始有露營喎

男爵府

引用:Quote:小倩 發表於 14-11-13 17:28 我知上

原帖由 caroner 於 14-11-13 發表
未宣誓都有香港章,旅條,地域/區章在制服
唔好用雙面膠貼呀,會罰掌上壓的
d 章我都未釘, 都唔知釘咩位, 佢話返去問阿sir, 淨係扣左帽個鐵章咋

王國長老

註軍手冊有WOR
再唔係睇圖
http://www.scout.org.hk/chi/scouthk/uniform/00000567.html

王國長老

回覆:童軍制服

右邊袖(你未必有咁多個章)

男爵府

回覆:Charlotte_mom 的帖子

啱唔啱呢?

王國長老

引用:啱唔啱呢?+

原帖由 BOSKERMA 於 14-11-14 發表
啱唔啱呢?
東九龍岩,另一個釘前面架,睇示範。另外袖頂會釘第x旅果條打橫,預返位

大宅

引用:啱唔啱呢?

原帖由 BOSKERMA 於 14-11-14 發表
啱唔啱呢?

王國長老

引用:Quote:原帖由+BOSKERMA+於+14-11-14+發表啱

原帖由 jessjesswong 於 14-11-14 發表

大宅

引用:Quote:原帖由 BOSKERMA 於 14-11-14 發表啱

原帖由 jessjesswong 於 14-11-14 發表

右袖最上是旅條(由旅團派)留大約1CM
下一行是地域章(左邊)區章(右邊)
再要預留大約3-4隻手指位,因為有兩個章要縫在這裡
再下一行是小隊章。
左袋對上約2cm
縫香港章

男爵府

引用:Quote:原帖由 BOSKERMA 於 14-11-14 發表啱

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-14 發表
東九龍岩,另一個釘前面架,睇示範。另外袖頂會釘第x旅果條打橫,預返位

...
係呀, 重聯左一半添, 唯有再聯過啦, 點解我冇區章嘅? 你地好多章呀, 好勁

男爵府

引用:Quote:原帖由 jessjesswong 於 14-11-14 發

右袖最上是旅條(由旅團派)
下一行是地域章(左邊)區章(右邊)
(要預留大約3-4隻手指位)因為有兩個章要縫在這 ...
原來距離都有限制, 真係幾講究 好在你教我, 唔係又要聯過

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

因呀仔是童軍所以帽是貴過cub仔

首頁

尾頁

跳至