懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆:同阿媽吵大獲!

甘成餐飯唔係碟碟你都唔食得掛,揀返自己食得果D食lor。無謂話佢,換轉係我煮飯,日日諗煮咩煲咩,到頭黎晚晚俾人話,唔發脾氣都難啦!
兩母女有今生冇來世,你生完就知媽媽有幾偉大!哄返佢啦!

複式洋房

有辦法!
你扮肚痛囉!跟住叫佢陪你去中醫執安胎藥,借d椅問洗唔洗戎口,如果佢都緊張個B ,實會聽醫師講野既!
雖然好衰!但呢個係唔洗嗌交既方法!

複式洋房

我而家係公司比人激親或者叫人做野就扮肚痛!不過個個都知我係玩既!大家笑完都會幫我!

大宅

回覆:艾菲BB 的帖子

我都係乜都食少少…西洋菜我都有食…
唔好咁緊張啦!
日日西蘭花菜心牛肉魚,我都食到厭…T_T

伯爵府

唔岩食咪唔食囉!真係唔好以為大肚大晒,人人都要就你。我都係,我返99食飯唔岩食食少d, 我99水上人餐餐有海鮮,我都無食。木瓜雪耳湯我有飲(99煲比仔因為清潤)我有飲,少量唔怕。放鬆d, bb都無咁壓力。

子爵府

引用:我其實每日都返屋企食飯,由有咗開始,佢咩

原帖由 艾菲BB 於 14-12-09 發表
我其實每日都返屋企食飯,由有咗開始,佢咩都話食得,仲成日煮,包括當歸,蟹,蜆等等…之前我都有話過佢, ...
如果現在你與媽媽已咁難溝通,你真係要諗下係咪俾佢湊bb, 到時衝突重多。

侯爵府

2024勳章

唔好咁講, 有人煮係食好好ga la, 自己睇住食, 食得就食, 唔食得就唔食law....

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我生之前自己煮食. 如在父母和奶奶家食, 唔啱食唔食,最多外出食補數. 生後同你諗法一樣, 想交父母湊, 但溝通好多問題也傷感情. 我都咸左好耐.最後決定請人

大宅

我同你差不多~ 不過唔係自己阿媽,係奶奶

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

翡翠宮

以前物質冇依家咁豐富,肯定有咩都食,其實阿媽都係為你嘅,試下同佢坐低傾下

複式洋房

木瓜煲湯孕婦係飲得嘅(我之前住QE都有飲過,醫院俾得都ok). 只係青木瓜和生(未熟)木爪唔可以食。

男爵府

藥材同海鮮嘅嘢就真係唔好食,但其他食少少都無妨嘅,有時佢地好用心咁煮一餐飯,而俾你咁指指點點,係人都唔鍾意啦

別墅

其實我都好想有屋企人煮野比食我上次手術後我先覺得自己好似一個人咁...到依家,我都無住家飯食,自己返工返去又好攰,根本無心機煮,餐餐食外賣炸,所以吾好吾開心啦~~媽媽係吾識姐又吾係吾鍚你~~

KEEP住好心情

複式洋房

其實大肚婆食得安全又放心的~ 都係簡單易煮,
話俾你媽咪聽你食乜... (E.G.菜、魚、蛋)
其他佢煮咩你最多唔好食~~
佢係你阿媽... 都唔會想害你嘅~
好好溝通囉~

子爵府

唔好咁勞氣喇, 老人家好難講得聽佢

子爵府

引用:佢煮無問題,你咪唔好食個樣餸咯,都ok架。

原帖由 elaine_20hk 於 14-12-10 發表
佢煮無問題,你咪唔好食個樣餸咯,都ok架。。。可能老人家想食呢,何必話佢呢,我都係,唔岩食既就唔夾,阿 ...
唔係我唔食就得,佢見到我唔食都唔中意,因為佢覺得無問題

子爵府

引用:回覆+艾菲BB+的帖子老人家無知呢個係事實,

原帖由 木妙妙 於 14-12-10 發表
回覆 艾菲BB 的帖子

老人家無知呢個係事實,我都有bb,佢有比木瓜我食,嘈過20次,當然唔係大吵大閙,係話唔食 ...
果個係我阿媽,我老公都唔敢出聲…

其實琴晚我細佬在場,佢都有幫我口,結果比阿媽鬧埋一份

子爵府

引用:老人家係咁,不過係我99,佢地唔係想害你只

原帖由 cream090909 於 14-12-10 發表
老人家係咁,不過係我99,佢地唔係想害你只係無知又唔識,咁事實佢地果時無咁多醫學資訊,又唔係咩都有得揀 ...
無用,佢連醫生講都唔信;上年我有事入咗醫院,佢一樣唔信醫生講,堅持佢講既原因先岩

子爵府

引用:甘成餐飯唔係碟碟你都唔食得掛,揀返自己食

原帖由 Dice_Sep 於 14-12-10 發表
甘成餐飯唔係碟碟你都唔食得掛,揀返自己食得果D食lor。無謂話佢,換轉係我煮飯,日日諗煮咩煲咩,到頭黎晚 ...
問題係我唔食其中一樣佢已經唔中意呢,佢覺得自己煮既全部無問題,點解我有啲唔食?

子爵府

引用:Quote:原帖由+艾菲BB+於+14-12-09+發表我其

原帖由 ihui 於 14-12-10 發表
如果現在你與媽媽已咁難溝通,你真係要諗下係咪俾佢湊bb, 到時衝突重多。

...
係囉,第日生完都唔知點算,問過佢洗唔洗請陪月又話唔洗…

首頁

尾頁

跳至