在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

sychan1958 發表於 14-12-17 17:23
我做緊個間又係,個個senior一拎完bonus 就走,宜家無人做嘢,連manager都要落field,今個月又走多兩個manag ...

情形極似, 全行都要FREEZE 成本, 即係唔走都無得升. 由於公司有好多人照顧我, 可以做到15年. CLICK住左, 本身好做得野, 發現不可做一世, 不值, 已RESIGNED, 同行有很多好友, 去朋友細firm做partner試下先, 自己搵自己食, 雖然audit都係辛苦.

伯爵府

好媽媽勳章

kisani 發表於 14-12-17 17:21
其實audit一日一日咁好快過, 一過peak season眼見就黎又training period同加人工出bonus咁又唔捨得走...到 ...

係呀, click住中間, FC好多都要frequently TRAVEL, 所以自己簽FS, 當半退休. big4人工的確好, 好快可以買樓.

伯爵府

回覆:有無人都做Big 4

雖然我唔係big4,以前我做local firm都好tense,記得放產期第一日都仲跟緊case見緊客,當時見紅,但有無陣痛,我拿拿臨交低野比同事,趕埋手頭上既野都天黑啦,仲諗住第二朝先入院,點知臨天光陣痛加見紅即入院。依家我都轉左自己接job, 其實舊公司唔鍾意我地呢d生左仔既員工因為ot唔到無咁博,公司都搵機會轉我post去返admin同細case咁,大半年前公司改組就炒左我。我都覺audit firm係無人情味同刻薄架

男爵府

easybring 發表於 14-12-18 14:49
係呀, click住中間, FC好多都要frequently TRAVEL, 所以自己簽FS, 當半退休. big4人工的確好, 好快可以買 ...
要frequent travel的確唔好, 係細firm自己簽FS都唔錯, 但會唔會好大壓力? 始終由SM變左做老闆...未冇左固定收入?

男爵府

snoopyiu 發表於 14-12-18 17:31
雖然我唔係big4,以前我做local firm都好tense,記得放產期第一日都仲跟緊case見緊客,當時見紅,但有無陣痛 ...
audit媽媽真係好搏 唉...我C6以前都做audit, 我生b果日佢送左我入院, 諗住有排都未生得要等, 所以趕番屋企拎laptop去醫院趕埋隻engagement, 可以邊等邊做....但我就係佢就番到前比人送左入產房, 姑娘一幫我穿左水就即刻生得! 估唔到咁快...最終C6就因此而陪唔到產...唔通laptop都要加入走佬袋list 其實我諗好多audit媽都唔想咁搏, 但成行個環境係咁, 見到下面d人/ 同事揹埋你d野勁chur到通頂, 就唔好意思早走...放產假都keep住check email覆client....個人好tense...而家轉左細公司完全唔洗帶公司野返家做, sat/ sun亦不用理公司野, 咁先係生活! 但一開始都要1~2wk先tune番好....唔洗時時刻刻chk email...

伯爵府

好媽媽勳章

kisani 發表於 14-12-19 12:18
要frequent travel的確唔好, 係細firm自己簽FS都唔錯, 但會唔會好大壓力? 始終由SM變左做老闆...未冇左固定 ...

係冇左固定收入, 少過以前d, 不過完全flexible time. 試下先. 屋企開支有人support住既.

伯爵府

好媽媽勳章

kisani 發表於 14-12-19 12:25
audit媽媽真係好搏 唉...我C6以前都做audit, 我生b果日佢送左我入院, 諗住有排都未生得要等, 所以 ...

唔通laptop都要加入走佬袋list...laptop陪產

公司同事也會比壓力, 有人眼紅, 又要背硬. 老細又睇budget, fee billing, recovery, meet deadline, new business. 呢個GAME真係唔易玩, 最恐佈係standards精益求精...玩死業界.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我要番大陸做嘢, 最怕傾嘢時D人圍埋煲煙飲酒
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

伯爵府

我之前公司個FC話佢係BIG 4度做咗幾年做到死, 人工都唔到30K. 所佢覺得唔底.唔做.

見呢度D JM講話好快買到樓,如果係30K 都好難好快買到樓喎,係咪BONUS會出6-12個月?

大宅

引用:我之前公司個FC話佢係BIG+4度做咗幾年做到

原帖由 1mocha 於 14-12-19 發表
我之前公司個FC話佢係BIG 4度做咗幾年做到死, 人工都唔到30K. 所佢覺得唔底.唔做.

見呢度D JM講話好快買到 ...
以前人工既level同宜家既唔同架啦。

別墅

回覆:有無人都做Big 4

其實好paid程度去到幾多?

我做開bank人工約45k冇乜OT,不過總覺得自己冇專業,前2年讀PDPA之後QP pass硒4科只差FE,我見你地反而想轉返出去commercial,我好似反左方向。但考完吾拎個牌又好似2頭吾到岸……

大宅

引用:其實好paid程度去到幾多?我做開bank人工約

原帖由 prickle 於 14-12-20 發表
其實好paid程度去到幾多?

我做開bank人工約45k冇乜OT,不過總覺得自己冇專業,前2年讀PDPA之後QP pass硒4 ...
你呢個pay唔錯呀,不過你年資若多少?Big 4 好pay在可以係較短時間賺到出面其他人覺得好pay既level,不過都受經濟影響。

有專業唔係唔好,不過有專業都要有相關經驗先可以keep住你宜家個pay或叫高d, 如果唔係要cut pay架。

我自己audit (local firm), 政府 (公務員3+3制)及commercial都做過,個人都係鍾意commercial多d

男爵府

引用:我之前公司個FC話佢係BIG+4度做咗幾年做到

原帖由 1mocha 於 14-12-19 發表

見呢度D JM講話好快買到 ...
我十幾年前嘅big5做幾年一定過3萬,你個FC 係乜年代?

別墅

引用:Quote:原帖由 prickle 於 14-12-20 發表其

原帖由 bbingod 於 14-12-20 發表
你呢個pay唔錯呀,不過你年資若多少?Big 4 好pay在可以係較短時間賺到出面其他人覺得好pay既level,不過都 ...
我嘅工作會用到會計knowledge但同aduit完全無關,如果轉去CPA係咪要重頭開始?

其實我做commercial 會覺得CPA始終pro d,但又見又好多jm反而想轉去commercial.

大宅

回覆:有無人都做Big 4? 入黎傾下計~

請問在big 4 做到m or sm,人工大概有幾多?聽你地講做到零晨,如果冇咁上下我覺得唔值。

複式洋房

其實BIG4人工好低...
做會計都整定無發達...

複式洋房

考埋牌都係得2X K

大宅

引用:考埋牌都係得2X+K

原帖由 kouwin118 於 14-12-21 發表
考埋牌都係得2X K
點會呀。我估sm應有十萬一個月

大宅

回覆 kouwin118 的帖子

我個間Big4做manager 係四萬幾,M1。工時長到爆,好辛苦。第三年人工真係2萬多少少,考完牌凣

大宅

我都好憎返大陸,係咁迫人飲酒,一月我又要返江西,真係慘

首頁

尾頁

跳至