自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:比你會點揀?(關於reference letter)

梗係1喇!

放下自在

子爵府

from HR point of view, layoff due to organization restructure is better than resignation

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:原來1 同 2 都係補十個月。咁我睇會睇個阿

原帖由 Dwmn 於 14-12-16 發表
原來1 同 2 都係補十個月。咁我睇會睇個阿頭點寫先,如果佢肯我寫完佢幫我簽名咁1 都無問題 (識 ...
1係同一般離職信一樣,無咩特別(家人暫時未收到)

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

補償一樣會㨂2

水晶宮

引用:from HR point of view, layoff due to org

原帖由 kyliechan30 於 14-12-16 發表
from HR point of view, layoff due to organization restructure is better than resignation
thx,明白哂,家人已揀1,真係唔知原hr咁睇,仲以為1比2好

男爵府

我會簡2,好多時見工會問你點解走,如果你簡1,就你要解釋點解自己選擇走,如果簡2,你就大條道理仲可以扮無耐好唔捨得咁離開!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

男爵府

如果我揀2呢,有無遣散費先?

珍珠宮

減齡達人勳章

補償一樣,就梗係2。

象牙宮

Jessicalws 發表於 14-12-16 21:27
公司架構重整,遣散員工,有兩封離職信比員工揀,補賞一樣:
1:自願離職
2:公司重整架構遣散

2... 公司重整架構遣散

你選 1. , interview 又要找 "得體理由" 解釋..

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

引用:如果我揀2呢,有無遣散費先?

原帖由 vassicasuki 於 14-12-16 發表
如果我揀2呢,有無遣散費先?
有,1,2補賞相同,仲有額外十個月補賞

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:from HR point of view, layoff due to org

Agree!

禁止訪問

回覆:Jessicalws 的帖子

男爵府

原來揀2好d
學多樣野

水晶宮

引用:原來揀2好d 學多樣野

原帖由 家有肥貓 於 14-12-16 發表
原來揀2好d
學多樣野
係喇,我都唔知,仲以為1比2好,無辦法家人已選擇

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大宅

2。因為搵工interview時要講上份工嘅離職原因。

大宅

但係選擇2既話,會唔會顯得自己好無能, 所以公司重整架構後無得留低??

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

一樣補咁多就梗係2啦!起碼唔洗諗離職原因嘛!

大宅

引用:我會簡2,好多時見工會問你點解走,如果你

原帖由 ananlove 於 14-12-16 發表
我會簡2,好多時見工會問你點解走,如果你簡1,就你要解釋點解自己選擇走,如果簡2,你就大條道理仲可以扮 ...
會唔會唔係啊?
揀一可以話想轉環境…好多理由都得
但揀二黎講,如果有才能,公司點重組都唔炒你啦

首頁

尾頁

跳至