論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

唔係嘛?咁佢地加人工咪勁過香港人?真係加埋人工都無夠比工人,仲要包食包住,樣樣都貴晒,又係我地比埋,竟究仲有無天理咖!
真係想唔做野,全職湊仔,綜援好過啦!

原文章由 PearPear 於 2008-5-7 18:09 發表
我岩岩問過我個agent, 佢話由6月起簽約, 工人人工變左$3,780. 每月levy $400都要照比. 我岩岩上星期請左個新工人, 好彩, 如果唔係基本費用都要成$4xxx. 仲未計其他因為請左工人而大左嘅開支(水, 電, 媒, 油, 米. ...

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

唔係呀, 班工人又有人工加...
個PK政府真係以為我地請工人既僱主都係"有$冇定駛"
正一杏+橙
..........SORRY, 我激動左D

原文章由 PearPear 於 08-5-7 18:09 發表
我岩岩問過我個agent, 佢話由6月起簽約, 工人人工變左$3,780. 每月levy $400都要照比. 我岩岩上星期請左個新工人, 好彩, 如果唔係基本費用都要成$4xxx. 仲未計其他因為請左工人而大左嘅開支(水, 電, 媒, 油, 米. ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地d工會一早吹晒風出去啦,睇死正苦加硬.
所以我都想快d到11號,有聲音出去)))))))))))))))))))))

伯爵府

原文章由 PearPear 於 08-5-7 18:09 發表

唔係呀嘛!! 比現在加多$300?! 個加幅咁大! 我地人工每年就算有得加, 都無加咁多啦! le個係咩野世界呀?!

05年請工人時仲係$3320, 之後加到$3480, 現在加到$3780. le條數點計出黎架? 邊個決定架?

[ 本文章最後由 ioi 於 08-5-7 21:36 編輯 ]

大宅

我今日問agent, 佢真係咁講呀. 唔知有冇人可以證實一下? 佢仲話, 唔關妳事啦, 妳好彩上星期簽左. 不過我心諗, 咁我下次呢? 我而家呢個工人都係做左1年唔夠, 唔係好掂, 要換佢. 難保黎緊新個又係咁, 到時就殺到埋身, 就算唔係, 2年後完約, 都關我事啦.

講真, 我好想全職自己湊架, 不過要搵食無法, 邊個想無啦啦要比個外人湊, 仲要睇佢面色, 反工已夠辛苦, 點知而家仲要比政府踩多腳....咁好快遲啲可能去到4, 5千啦...加埋啲工人係妳屋企啲野當酒店咁用, 咁浪費...真係無眼睇, 到時真係請本地保母仲好, 人地唔駛係度訓同食, 條數可能一樣. 仲唔駛睇面色.

大宅

唔係化........又加,雖然而家未關我事, 仲有年幾約, 但到之後我都要續約架姐.....仲諗住生多個, 而家唔洗啦......kum q 貴......阿曾生又嗌我地生3個, 又唔幫我地爭取福利.......得個講字...ok..fine..kum落去都係迫我地自己湊返姐, 同埋唔好生kum多lor, d所謂工會kum攪法, 即係迫我地唔好請工人, 因為再加落去根本請唔起, 其實在香港搵$已好過佢地本地既人工啦.....點解佢地仲要kum落去呢?全部都係因為我地所謂既""好""政府lor, 工會知""好""政府實撐佢, 好...我地就放長雙眼, 睇佢地加得幾多, 一係就一次過加到5千, 等大家無得玩落去.....................真想爆粗

子爵府

醒目開學勳章

咁你都可以同呀Agent講叫佢搵定工or再創過其他業務啦!
因為全部外傭返鄉下耕田!
我要為我同屋企人出聲,大大聲行出來話俾無能官僚聽不公平,畸視香港外傭僱主!

別墅

請問各位消息是否確實??有冇地方可證實?
又想問,(因我已很久冇申請工人,吾記得...), 張約幾時要簽的?
我意思係一揀到計?因我已有target工人(有人介紹, 我direct offer but 比agent 搞已叫佢入training school上堂, 佢呢十日八日內到校)

趕吾趕到切不加價簽呢?

thank you.

原文章由 winnie_sh 於 08-5-8 02:18 發表

咁你都可以同呀Agent講叫佢搵定工or再創過其他業務啦!
因為全部外傭返鄉下耕田!
我要為我同屋企人出聲,大大聲行出來話俾無能官僚聽不公平,畸視香港外傭僱主! ...

大宅

唔係呀? 又加?!!

佢地依家選工挑剔都死, 個個騎牛搵馬格! 我地政府仲要加佢地人工, 究竟有無想過"一百萬人的故事"中的人, 香港人的最低工資唔搞, 搞外僱加人工. 好火呀!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FxxK. 我頭先即刻打比個friend(佢係agent), 佢話每年5, 6月就會檢討一次, 佢地依家都等緊消息, 但係出面就'吹緊風', 佢地agent都唔會知架, 總之一有消息, 就會登係報紙到, 跟手就會係下一個月就effective喎.

頂, 我地個pk正苦真係'無能'.

原文章由 我的小豬 於 08-5-8 08:55 發表
請問各位消息是否確實??有冇地方可證實?
又想問,(因我已很久冇申請工人,吾記得...), 張約幾時要簽的?
我意思係一揀到計?因我已有target工人(有人介紹, 我direct offer but 比agent 搞已叫佢入training school上堂, 佢 ...

大宅

唔係呀!又加人工!我老細都無加咁多比我啦!..正苦..你地做乜嫁!

大宅

洋房

唔係掛, 又加...

男爵府

唔係呀麻, 又加? 你當我地十萬未開頭呀? 我地都係要打工養工人, 有無人理過下我地既感受呀?????? 本來粗身大細唔想出席遊行, 而家唔該講比我聽時間地點….呢個 “正苦” 正一 “無能” 用….

好呀好呀, 加到5000蚊, 我讚成, 等大家做c 9, 整衰香港既經濟, 而d bun bun yan yan 番歸比佢d 老公恰…好野…..皆大歡喜, 唔使煩….

首頁

尾頁

跳至