論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

VANESSAT,

你見到個工人打阿婆時, 你有否同時上前罵那工人?

我最近也有類似經驗, 不過主角是3-4歲小孩, 而地點是某屋苑, 那次我路經某屋苑, 見個小朋友好像想扭抱,後來個印用手好大力打小朋友塊面兩下強行便拉扯小朋友向前行, 之後我上前罵那印印, 佢又係扮聽唔到, 跟住我火都嚟埋, 立即叫該屋苑之保安過來, 對他們說我見到此工人虐打小朋友, 我要求報警(其實我想聯絡小朋友父母), 後來那保安個樣好似面有難色, 跟住我對佢講, 如你唔想報警也可, 麻煩你替我聯絡該小孩之父或母, 我想直接與他們對話, 最後, 我與那小孩之母親通電並把事惰告知她, 她的反應有點愕然, 她說她的工人平常好啺她兒子並說自己大跌眼鏡...

其實我也有很多類似經驗, 你們可以說我多事, 但我一見到d印打小朋友同老人家, 我就好自然去干預, 事關真係睇唔過眼...老實講, d工人係外邊點玩我地做僱主真係好難管, 況且今時唔同往日, 現在d工人跟本己變質(社會已進步了很多), 不像以往工人般刻苦耐勞, 我地打工也要放假消失遣, 工人可能有時亦需要做些佢地喜歡的東西去release佢地日常工作之壓力....總知, 一日有法定假期,工人時常聚埋其變差的可能亦大大提高...
香港地,一直都係僱主忍工人(質數差), 去到真係頂唔順先郁手炒工人...

最後, 在此希望其他媽咪如見到工人打小孩或老人時, 請伸出援手揭發d衰工人罪行, 免得無辜小孩或老人被人打而其僱主亦懵然不知......

原文章由 VANESSAT 於 08-5-10 07:59 發表
樓主:

今日是你生日, 唔好咁勞氣啦, 我都係對d工人失望同有一個咁抵得諗的正苦, 去到自己唔再請工人條路. 原先從未想過行這條路, 但係都係頂唔住, 唯有屈服 ! 現在好舒服, $$ 使少左, 已經無 ...

[ 本文章最後由 翁心怡 於 08-5-16 12:29 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 翁心怡 於 08-5-13 13:15 發表
VANESSAT,

我也有類似經驗, 不過主角是3-4歲小孩, 而地點是某屋苑, 那次我路經某屋苑, 見個小朋友好像想扭抱,後來個印用手好大力打小朋友塊面兩下強行便拉扯小朋 ...

翁心怡,
您一d都唔多事呀,我地真係應該互相幫忙.

好多阿sir/mum都要返工,根本唔知發生緊呢d事,如我地肯出聲,起碼個受害者可逃出個工人魔掌呀.

我bun都試過係街市鬧一個一巴打落個小朋友頭既印,仲要比成班印圍佢,佢拎起電話嚇佢地話call police,佢地即時閃晒,返黎好激氣同我講,我都讚佢,叫佢下次即時報警,去警署都唔駛怕,我會去接佢.

別墅

Is there anyway we can let the government/Consulate see how these maids are doing their job while we are at work? (always on the phones when taking care of babies/toddlers/elderly;don't follow employers' instructions etc...).

This could be done by videotaping their acts. Afterall, another tragedy had happened last week. Isn't this enough to wake up these "sleeping officials"? How many more family need to suffer before something is done?

Sorry if I sound too angry.

VANESSAT,

我也有類似經驗, 不過主角是3-4歲小孩, 而地點是某屋苑, 那次我路經某屋苑, 見個小朋友好像想扭抱,後來個印用手好大力打小朋友塊面兩下強行便拉扯小朋 ...

[ 本文章最後由 huanghou 於 08-5-13 14:18 編輯 ]

大宅

我認同工人需要放假減壓及有自己私人活動空間, 但並不代表我認同佢地在工作時間幹私事(工人不自律), 而法例亦訂明工人(外傭)亦有權放勞工假,即與同本地勞工睇齊, 除非你唔比工人放假, 否則你好難管束佢地同甚麼人來往/通電等等..因為一放假, 好多衰野就逐漸浮出來, 而佢地後台就係替我地香港人打工既所謂香港政府(勞工處), 你頂唔住工人就唯有炒, 這是在香港請工人的遊戲規則, 所以,我現在唯有等囝囝快點長大不用再請工人 and escape from such unfair policy world....

原文章由 huanghou 於 08-5-13 14:16 發表
Is there anyway we can let the government/Consulate see how these maids are doing their job while we are at work? (always on the phones when taking care of babies/toddlers/elderly;don't follow employe ...

[ 本文章最後由 翁心怡 於 08-5-16 12:19 編輯 ]

大宅

Hi FA8866,

好多謝你認同我的做法 , 我地僱主們真係好需要互相幫助....

原文章由 FA8866 於 08-5-13 14:14 發表

翁心怡,
您一d都唔多事呀,我地真係應該互相幫忙.

好多阿sir/mum都要返工,根本唔知發生緊呢d事,如我地肯出聲,起碼個受害者可逃出個工人魔掌呀.

我bun都試過係街市鬧一個一巴打落個小朋友頭既印,仲要比成 ...

大宅

回覆 #5 翁心怡 的文章

翁心怡 我都有去遊行 我林我見過你 我同你都一樣係呢種人 比我 我都會咁做 哈 不過我無你咁醒 去搵保安 搵bb父母 咁做好呀 等d 外傭 唔好以為打小朋友係無事
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

大宅

hi 味兒,

對不起,最近無暇上網..
對於這些慣用暴力的衰工人, 我們真的不能手軟, 亦不能當看不到.. 好開心, 大家都是同類人, 我又多個知音人了, 雖然我老公時常說我多管閒事, 但最終佢都讚同我做法....

原文章由 味兒 於 08-5-15 00:57 發表
翁心怡 我都有去遊行 我林我見過你 我同你都一樣係呢種人 比我 我都會咁做 哈 不過我無你咁醒 去搵保安 搵bb父母 咁做好呀 等d 外傭 唔好以為打小朋友係無事 ...

大宅

VANESSAT,

我最近也有類似經驗, 不過主角是3-4歲小孩, 而地點是某屋苑, 那次我路經某屋苑, 見個小朋友好像想扭抱,後來個印用手好大力打小朋友塊面兩下強行便拉扯 ...

嘩, 你好型呀! 真係要為你鼓掌! 我都要向你學習呢種正義超人行為! 我以前見過一個工人帶小朋友搭校車, 但個工人永遠掛住傾計, 望都唔望下個細佬 (四歲左右), 最離譜係校車到佢都唔理, 要由其他家長幫個小朋友上校車, 佢就無停過傾計. 我好想講比佢個僱主聽, 但咁耐以來都未見過佢父or 母出現. 我又有諗過靜靜地放張字條落小朋友書包, 但最終都無做. 唯一係次次我都瞪著她, 希望她收歛一點.

大宅

我個女都就黎要搭校巴水返學. 我都好唔放心俾印姐自己等, 惟有間中一可以就自己黎, 但都知好難, 又要返工. 或者同其他家長多d傾計, 我諗人地都會順便幫眼睇住工人有無過份掛....

俾我見到d衰工人, 我都睇唔過眼聯絡佢僱主.

首頁

尾頁

跳至