想生BB

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

原文章由 JoJo2007 於 08-5-16 21:22 發表
flyfive
會唔會係你husband的問題呢?check check穩陣d呀.

佢都check咗兩次啦, 醫生都話佢冇問題, 全部within range. 所以咁先莫明其妙.

民房

I also fall into the "unexplained" category. My doctor calls my husband's sperms "super sperms". She said I have nice follicles and good lining. So, it's frustrating that I still haven't gotten pregnant but I know age is a factor - I'm 39.

Tomorrow is my third IUI. Hopefully, third time's a charm.

複式洋房

回覆 #22 CougarBaby 的文章

各位好,我快踏入38,想生個b,又驚會生出黎有問題,唔知點好?大家點睇呢?博唔博好呢

男爵府

CougarBaby
所謂'good lining" 有幾厚呀? 我呢次iui后check 返內膜先得8.幾mm, 當時醫生話ok, 但係好似好少姊妹咁薄咁, 係咪排卵藥副作用呢?

原文章由 CougarBaby 於 08-5-17 00:50 發表
Ialso fall into the "unexplained" category. My doctor calls my husband'ssperms "super sperms". She said I have nice follicles and good lining.So, it's frustrating that I still haven't gotten pre ...

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

Flyfive
我honey果d report, 婦產科醫生同周醫生都話無問題, 但係中醫話唔夠, 比佢既標準要多4成呀, 你有無問過你個中醫呀?

原文章由 Flyfive 於 08-5-16 22:13 發表

佢都check咗兩次啦, 醫生都話佢冇問題, 全部within range. 所以咁先莫明其妙.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

複式洋房

Flyfive

高溫吾夠14, 即係黃體吾夠, 我都詷理梗

原文章由 Flyfive 於 08-5-16 20:56 發表

jojo, 我都係量體温同用排卵紙呀, 體温低同排卵紙有深線我都有dodo呀, 不會過咗幾個月都係唔得, 我都唔明點解, 我先前都check過晒冇事,我個中醫話我體温唔靚, 高温期有時只有十二日, 有時十一日, 不過就算係咁都冇 ...

複式洋房

longsum

吾梗要,我都成39 先有, 生果陣都40
只要抽羊水, bb 生出黎無問題傢。

而家42,

真係好想生多個。

原文章由 longsum 於 08-5-17 08:31 發表
各位好,我快踏入38,想生個b,又驚會生出黎有問題,唔知點好?大家點睇呢?博唔博好呢

大宅

原文章由 CougarBaby 於 08-5-17 00:50 發表
I also fall into the "unexplained" category. My doctor calls my husband's sperms "super sperms". She said I have nice follicles and good lining. So, it's frustrating that I still haven't gotten pre ...

hey CourgarBaby, I am also 39!!! My husband got his sperm checked twice, and the doctor also said he got very good sperm. I was checked lately, also without any problems, the doctor said my ovary is very healthy. Besides my period is puntual every month. Anyway, things happened for reason, I am going to Union Hopsital for my initial consulation. May God bless you and me.

[ 本文章最後由 Flyfive 於 08-5-17 11:29 編輯 ]

大宅

原文章由 Oh!Baby 於 08-5-17 10:00 發表
Flyfive
我honey果d report, 婦產科醫生同周醫生都話無問題, 但係中醫話唔夠, 比佢既標準要多4成呀, 你有無問過你個中醫呀?

Hey oh!baby, 我有比過我個中醫生睇呀, 佢都話ok 喎, 反而我個中醫c 話我身體唔好, 有腎虛, 手腳冰冷... 我咁大個都冇病冇痛 (touch wood), 我都唔明點解佢會咁講.

大宅

原文章由 longsum 於 08-5-17 08:31 發表

我都係三十八先開始想要bb, 快d開始啦, 我而家都好後悔冇早d開始.

[ 本文章最後由 Flyfive 於 08-5-17 11:31 編輯 ]

複式洋房

會吾會係壓力,因為壓力都好有影響的

原文章由 Flyfive 於 08-5-17 11:18 發表

hey CourgarBaby, what a co-incidence, I am also 39!!! My husband got his sperm checked twice, and the doctor also said he got very good sperm, about me, the doctor also said my ovary is perfectly fi ...

大宅

原文章由 repeat 於 08-5-17 11:30 發表
會吾會係壓力,因為壓力都好有影響的

我都知要放鬆d, 不過我個人性格咩都好執著, 好難放鬆. 我都嘗試令自己忙d, 可以divert 咗d 注意力, 不過都要d時間.

男爵府

Flyfive,
飲雞精吖, 一來可以減壓, 二來可以補蛋蛋, 我打過去白x仕, 原味果隻孕婦都飲得,我成個cycle都有飲. 我都係緊張果d人, 有壓力真係要bb 大忌, 所以而加我一收工就玩wii, 睇下可唔可以relax 倒.

大宅

原文章由 Oh!Baby 於 08-5-17 12:16 發表
Flyfive,
飲雞精吖, 一來可以減壓, 二來可以補蛋蛋, 我打過去白x仕, 原味果隻孕婦都飲得,我成個cycle都有飲. 我都係緊張果d人, 有壓力真係要bb 大忌, 所以而加我一收工就玩wii, 睇下可唔可以relax 倒. ...

鷄精? 我冇食過呀, 等我買來食吓先, 我而家都食好多嘢啦, 又食花膠, 又食白x丸, 又食薑茶... 仲日日食緊中藥.

大宅

JoJo2007,
咁你爭取多d時間休息喇,都希望你順順利利呀!
咁我都要買d仔幫吓手至得哦!

Flyfive, repeat,
原來量體溫除咗知道有無排卵,仲可以知道夠唔夠黃體㗎!以前我有量,不過覺得唔係好準,因為我每次時間會有分別,又唔想太大壓力,所以無量lu!repeat, 點調理黃體呀?
我都39至結婚哦!
我都有個fd同你一樣check晒全部話無事,做咗三次iui都係唔得,佢哋都試咗兩年幾,中西醫不停咁睇,今個月開始決定乜都唔睇,希望可以放鬆心情!話唔埋咁樣又OK呢!

emt1314,
恭喜你呀!有你哩個實例,又振奮好多呀,多謝!不過我最快生得都同你一樣係43lor!

CougarBaby,
預祝你IUI成功呀!

longsum,
老實講,我都驚㗎,所以老公一聽到負面嘢就叫我停lor,不過再唔試的話,可能過多一、兩年又後悔哦,試咗唔得就認命,免得無試過日後又後悔哦!mouth:

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 Flyfive 於 08-5-16 20:53 發表

係啦emt1314, 又分享吓你的experience.

oh!baby, 我都係上年一月先結婚咋, 睇黎我地係好遲婚的一群.

我係自然有嘅,以下係我的經驗,供大家可以參考。。。

1。基本步驟:驗身。。。
男:驗”精子”(証實有冇精子及數量、活躍程度合唔合格等)

女:經期笫12日抽血Check排卵(証實你有冇排卵)

如果男、女雙方都正常的話。。。

2。女性量體溫Check排卵:每日早上,一睁開眼就量,記錄度數,然后先去梳洗。(千祈唔好怕煩,真係好有幫助,當你預測到邉日會排卵,你就叫老公好好休息,唔好飲酒,食多啲牛扖,准备播種,最好係排卵日前后都播。。。隔日播,實行大包圍))

3。調理身體:
男:由於我C6精子唔夠活躍,所以我俾佢食"Doctor's Choice for MEN”維他命丸,內含B12, 維他命A、C、E,再加”位元堂西藏天然野生冬蟲夏草膠囊”,每日各一粒,有養精強精作用。

女:食中藥調理身,我食咗一個月藥后,體温正常咗,笫二個月就Bingo咗。(我係好特別例子,因為我經期一向都好准29日,好容易捉到排卵日,所以集中火力播種。。。就成功咗)

中藥療程係:7日為一個療程
1。經期嚟笫一日去睇佢,佢會俾調經藥你食,令你行經暢順,冇血塊,顏色鮮紅。
2。笫二個療程,食藥谷排卵,令卵子質素好啲,大粒啲容易受孕
3。笫三、四療程,假設你己怀孕了,食安胎藥直至下次經期嚟嘅笫一日再去睇佢。

希望幫到大家。。。加油呀,唔好灰心!

大宅

原文章由 emt1314 於 08-5-17 22:22 發表

我係自然有嘅,以下係我的經驗,供大家可以參考。。。

1。基本步驟:驗身。。。
男:驗”精子”(証實有冇精子及數量、活躍程度合唔合格等)

女:經期笫12日抽血Check排卵(証實你有冇排卵)

如果男、女雙方都正常的話。。。

2。 ...

咁emt你係睇邊個中ec呀. 貴唔貴? 其實我經期都好準, 我一月到三月都check到自己排卵好努力咁dodo都唔成功, 我c6精力都check過晒話super, 咁真係死因不明.

民房

I'm so happy to see so many responses! I hope we all get pregnant soon!

longsum - you don't have to worry. you can test your baby for down syndrome. if it's so unfortunate, you have a choice to abort.

oh!baby - i don't know how thick is the lining but my doctor always says i'm right where I should be. your lining gets thicker as you approach ovulation.

FlyFive - looks like you and I are in the same boat! my period is also very punctual. I got married at 36 and have been trying since. I never thought that it will be this hard. I don't think stress is a factor because my job is not that stressful.

Have you ladies been taking folic acid "yip suen"? Ithink it makes the baby a little healthier (or decrease the chance of down syndrome.)

Today is my big day. My third IUI. This month, I did 5 days of Clomid (100 mg a day) and 8 days of Follistim (100 IU injectables) and 1 trigger shot. The doctor said I got 3 nice and big follicles and 1 small one. I pray that it will work this time. If it doesn't, I'm afraid I will move on to IVF.

I'm curious to know if your IUI treatments are similar to mine? I wish I could see a Chinese doctor here but they are all "yellow green"! Can't trust them!

Baby dust to us all!!

大宅

emt1314,
十分感激你嘅分享呀!thx!
不過可惜我老公好反感,佢唔想再迫自己交功課,既然我個合伙人唔合作,所以我都要隨緣lor!或者著d性感睡衣引吓佢至得lor!
可唔可以比你個中醫師資料我呀?PM我呀,唔該!

CougarBaby,
我都食咗好多盒葉酸lu!
e+都有繼續食!

洋房

原先都有好多姊妹同我差不多, 而且有emt1314您的實證, 咁都無咁擔心。

不過話時話, 我個cycle都好準, 但試咗3, 4個月都唔得。有時見到d大肚婆, 都會有d唔開心架!

首頁
12345...10

尾頁

跳至