興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 時時 的帖子

貓狗年紀大左, 一定唔會有以前咁活躍, 你帶左狗狗睇醫生未? 如果冇乜特別病痛, 可能只係佢年紀老既關係, 年紀大左, 更需要我地既關愛, 貓狗一生短短十幾年, 主人係佢地生命既全部, 如果可能的話, 盡量堅持照顧吧... 如果真係照顧得太累, 或者毛孩自己都放棄了, 咁就唔好再勉強, 試下搵動物傳心同狗狗了解下係乜野問題, o係佢地最後既日子比多d愛佢地, 佢地會感受到既... 一齊努力

男爵府

py0803 發表哪 15-2-15 11:35
回覆 時時 的帖子

貓狗年紀大左, 一定唔會有以前咁活躍, 你帶左狗狗睇醫生未? 如果冇乜特別病痛, 可能係 ...
多謝你。。。我上網check 過,老狗係行動緩慢反應慢有好多痛症但原來狗忍痛力強,不會令我們難過,
寧願有多痛有多忍都不會哭着向我們投訴,
眼睛一天比一天差、那怕看不清我們和環境
會仲令狗狗驚驚,蕉慮,不安,我昨晚摸摸他的
小手,同他講千萬不要離開我。。。哭。

別墅

回覆 時時 的帖子

一定要有心理準備, 貓狗壽命比主人短, 他們終有一天會離開好似我貓貓咁去天國玩的..... 只要佢地在世時我地多d愛佢地, 多d關懷佢地, 佢地就會走得無憾了..... 如果你仲可以照顧到你狗狗, 狗狗堅持著, 我地都要堅持到最後一秒啊...... 大家一起加油吧

男爵府

好媽媽勳章

我都有一隻老狗, 大家一起加油吧

子爵府

回覆:貓貓臨走前會有乜野特別行為?

RIP

男爵府

我睇到都好心痛。

大宅

回覆:py0803 的帖子

好傷心,Rip

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

掙扎左好耐至敢入黎, 我隻老貓應該差唔多了

我呢世女養過2隻貓, 第一隻係唐貓, exactly係一公升眼淚咁情況, 拖左幾年, 佢係辛苦的, 其實我到而家仲不停問自己係咪愛佢變成害佢.....anyway, 當醫生講到"俾個暖水袋佢今晚應該會走", 我知拖無可拖了, 送左佢走 (到最後我攬住佢喊佢仲識摸我塊面, 你叫我點捨得)

而家呢隻十七歲, 算好叻仔, 咁多年黎無咩大健康問題, 近日唔食唔飲唔去, 我地知咩事了, 帶佢睇過醫生, 話腎同肝都有問題(大問題), 話要即時入院吊水, 驗好多好多野, 可能係cancer, 我同屋企人/朋友商量過, 決定帶佢返屋企, 因為佢已經17歲, 驗到的話, 唔通開刀咩? 我寧願佢返屋企走, 好過俾人抽血驗驗驗最後孤零零死左診所 (對於上一隻貓堅持左咁耐我係內疚的)

佢而家仲算精靈識行識跳, force feed都仲勉強食到d, 我地唔忍心送佢走, 日子已經係以日去計算, 我地全家都有晒準備, 萬一見佢辛苦就會call house vet (請問你個house vet係dr matthew嗎?)

聽日會再睇多個醫生, 如果意見一樣, 我認命接受了, 只希望佢最後的日子會過得舒服d

我知啊, 做主人的使命嘛, 我明白的, 大家都加油

別墅

回覆:Charlotte_mom 的帖子

希望你同你貓貓都加油。我個house vet係dr matthew間公司既dr david, 佢同佢個護士Pamela非常有愛心,令我地同貓貓都好舒服,建議你今日揾左佢地先因為唔知新年佢地做唔做。佢地真係會睇左小朋友情況而同你商量點做。
尋日我送左我貓貓最後一程了,原本仲好傷心既我,係靈堂見到佢像熟睡了的BB一樣,同埋見佢好乾淨好靚好有尊嚴咁走,走既地方又清幽有山有樹保護住,我個心頓時釋懷了。好慶幸喺貓貓最後既日子比我地遇到咁好既醫生同善終公司。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:希望你同你貓貓都加油。我個house+vet係dr+

原帖由 py0803 於 15-02-18 發表
希望你同你貓貓都加油。我個house vet係dr matthew間公司既dr david, 佢同佢個護士Pamela非常有愛心,令我 ...
我已經call定護士問左,新年都會上門,不過初一應該無護士,同有surcharge,我ok的。隻貓其實而家在我媽屋企,我心情彷彿就似有家人病危在醫院,每分鐘都等緊電話響,心情好忐忑。唔發顛的時候我可以嘻嘻哈哈,一發顛就....哎,好難過的階段

別墅

點解唔返你屋企呀?貓貓好想喺自己屋企同佢最親密既人渡過最後既日子。我相信,時間係會沖淡一切傷痛,化成無盡美好既回憶。我依家提起仲會眼紅仲會流淚,但當我知道貓貓依家已經冇痛苦,個心就冇咁\'那\'了。加油

男爵府

rip
睇完好唔開心

王國長老

chun719 發表於 15-2-18 10:43
rip
睇完好唔開心
唔好意思呀
唔好唔開心, 我都係咁同自己講, 人(貓)生總有完結的一日, 佢咁多年過得開心, 已經賺到了

今日, 再帶貓貓睇多次醫生, 上次果個臨時臨急, 唔熟

今日再帶佢睇dr hugh, 真係要讚, dr hugh真係一個好好好好的醫生(我一屋主子都係睇佢, 但因隻貓係我媽咪果邊養所以唔係睇開dr hugh, 我對dr hugh好有信心, 如果佢second opinion都係斷同一個症, 我心安了)

我去到時, 上次個獸醫仲未fax資料過去, 我同dr hugh講返咩事, 佢問我上次睇完決定點, 我話決定帶佢返屋企, 希望佢明白我點解咁唸, dr hugh好sincere咁望住我, 同我講: 我當然明白, 我唔會judge任何一個主人的決定, 只有你明白咩係最好

醫生check完, 知道真係老了, 佢話如果要treat, the cat must undergo very aggressive treatments, 亦好平實地分析其實年齡大了, 好多野都唔會俾佢捱, 只會食藥, 幫助有限, 佢建議let it go. (我同佢講左我清楚了解現時一切我想要reconfirm同意見)

成個過程, dr hugh同姑娘都好supportive, 無迫我, 亦無嚇我, 明知我likely唔會有咩大幫襯, 一樣好nice咁解答晒我所有問題, 貓貓在檯面時, 醫生都姑娘都一直好溫柔對佢, 我地傾緊時又幫佢襟被, 一直討論期間都對我地好客氣(唔會覺得自己識野就串串, 或者覺得我地拉拉扯扯), 見我地喊, 姑娘仲jump埋水俾我地飲

比起上次果個, 竟然suggest biopsy(拎組織去化驗), 痴痴地, 我隻貓17歲點捱一刀, 驗左又點呢? 個醫生根本無理過我地感受, 純粹科學地去處理件事

本來今日有唸過直接送佢走, 但衰仔出返waiting area突然又鬼咁精神, 我媽仲抱住佢同街外d人打招呼, 於是.....還原基本步, 返屋企等到有需要再call dr matthew

希望貓貓在餘下的日子, 會安樂d, 我就滿足了, 見佢今日返到屋企仲叫精靈, 我媽抱佢, 佢仲摸我媽又錫佢, 又一次, 我興幸自己帶左佢返黎, 真係在家千日好

多謝你地一路睇同支持我

王國長老

py0803 發表於 15-2-18 10:19
點解唔返你屋企呀?貓貓好想喺自己屋企同佢最親密既人渡過最後既日子。我相信,時間係會沖淡一切傷痛,化成 ...
我同我妹嫁左之後, 貓貓就跟我父母, 果度至係佢屋企呀
多謝關心

男爵府

引用:Quote:chun719+發表於+15-2-18+10:43+rip睇

原帖由 Charlotte_mom 於 15-02-18 發表
唔好意思呀
唔好唔開心, 我都係咁同自己講, 人(貓)生總有完結的一日, 佢咁多年過得開心, 已經賺到 ...
我隻狗12歲,依家都病重,彌留之際,好心痛。上星期五獸醫話佢無得救,建議我打安樂死針,但太突然,亦唔想佢在陋生地方走,於是接左佢返屋企。佢星期日抽筋,以為佢會斷氣,唔想佢辛苦,於是掙扎之後,call 左另一vet 噚日上門打針比佢走,但我亦希望佢幫我check 下佢係咪真係無得救,點知佢check 完話可能胰臓炎引指腎指數高,建議我試下打皮下水睇下指數會否改善。所以依家再盡力試試先,不過如果最要長期打皮下水,可能會考慮比佢走,因為唔想拖住佢條命而令佢痛苦

王國長老

為狗狗打氣

別墅

希望你貓貓可以同你地開開心心過年,亦希望你地余下既日子充滿溫馨回憶。

Charlotte_mom    發表於 15-2-18 22:18

別墅

回覆:Greentea123 的帖子

狗狗加油,如果狗狗唔放棄,主人都唔好放棄啊!

王國長老

貓貓情況轉差,我地選擇俾佢安詳地離開,我地都坦然接受,覺得佢已經好叻叻。多謝咁多位一直支持同鼓勵

別墅

引用:貓貓情況轉差,我地選擇俾佢安詳地離開,我

原帖由 Charlotte_mom 於 15-02-19 發表
貓貓情況轉差,我地選擇俾佢安詳地離開,我地都坦然接受,覺得佢已經好叻叻。多謝咁多位一直支持同 ...
節哀。希望你貓貓去到彩虹橋揾我貓貓一齊玩。

首頁

尾頁

跳至