跳至

首頁

尾頁

大宅

manming1310 發表於 15-6-6 11:36
我反而諗緊好唔好從奧基轉來麗城Joyful,因為方便d。想問各位用家Joyful英文堂係唔係每日都係NET教?老師有 ...
大人返工都想方便啲, 小朋友返學其實都係一樣. 與其用時間喺交通上面, 我覺得留返啲時間比小朋友休息或者玩, 都好重要.
NET其實係每班的班主任, Co-Teacher係香港女仔, 都會用英文同小朋友溝通, 普通話老師都會喺班房協助, 所以小朋友接觸英文機會好多, 至於我囝囝既3位老師, 我覺得都好有愛心, 對小朋友好好, 小朋友見到老師真係如粉絲見偶像一樣開心, 小朋友既反應勝過一切.

別墅

引用:我覺得小朋友升返原校會較好.始終適應左JOY

原帖由 八月子 於 15-05-20 發表
我覺得小朋友升返原校會較好.始終適應左JOYFUL,又有一班朋友仔. 你要小朋友轉,佢都要重新適應. 心理上,都可 ...
請問荃景joyful的老師及環境怎樣?麗城似乎較大,考慮中。

大宅

回覆:Joyful vs 綠楊 K1

請問Joyful係咩類型學校

大宅

回覆 KiKo1010 的帖子

hihi , kiko, 請問學校教的Letterland phonics 足夠嗎? 還需出外學習嗎?

大宅

回覆 cwy12 的帖子

單就letterland phonics, 我覺得是足夠的

別墅

回覆 MC_BB 的帖子

麗城新D , 大D, 剛剛果年係PN 同K1. 有親戚係果邊讀都OK.不錯. 依家係果邊讀暑期班, 勁鍾意佢個超大 indoor playground.
荃景會細少少,不過佢個內"龍"呀,佈置都係新潮d. 有幾個NET教左3年啦,好穩定. 個head NET 都係幾年啦.

其實2邊都好注重英普.我小朋友係呢到讀language 真係唔錯. 我記得上年都係咁上下時間7月尾8月頭出收生資料. 你打去問下啦. 有機會咪報左先,之後再去佢個open day 感受下. 你先知啱唔啱心水.

伯爵府

我自己去過綠楊面試,好流水作業式,就算有offer,一收到joyful就放棄左綠揚了。每間學校有自己特式同教育理念,喺學校環境、開放日同面試期間,自己可以感受下,諗下鍾意邊一種。

複式洋房

引用:我覺得小朋友升返原校會較好.始終適應左JOY

原帖由 八月子 於 15-05-20 發表
我覺得小朋友升返原校會較好.始終適應左JOYFUL,又有一班朋友仔. 你要小朋友轉,佢都要重新適應. 心理上,都可 ...
讚成樓上說法!
我仔係麗城讀pn, 由最初吾知老師講咩,半年後可以成句用英文表達!每日返學都好開心!
行政係有點亂,但又吾會對小朋友有影響!個個老師都好有愛心!唯一問題係老師流失率都高!

Joyful 個talent show 都攪得好好!很多家長都讚!我地有其他offer 都放棄,會直升K1.

複式洋房

回覆:manming1310 的帖子

對!每日兩小時英文溝通!助教都會用英文同小朋友溝通的!

大宅

陪月勳章

如果你要我揀, 我會揀Joyful 因為我係用家. 綠楊面試我都去過2次, 感覺差! 外籍老師可能太cool , 感覺唔到愛心, 印象差. 校舍比較舊同細.

綠楊同Joyful 同樣係私校, 而語言環境一定係 Joyful 優勝! 活動式教學!

因為滿意Joyful , 小朋友會直上 K1, 由開始擔心小朋友鐘唔鐘意, 開唔開心, 到學期尾各班既小朋友到台上表演, 個個都好叻, 我地都好感動! 老師既愛心, 耐性, 功不可沒. 老師, 嬸嬸好有愛心, 會觀察每一位小朋友既行為,表現, 需要d 乜, 亦會同家長係 handbook, email, 電話, 面對面溝通. 而且普通話發音,小朋友都一樣學到, 唔似我地d 廣東話發音既普通話.

各方面既paper work 都做得好足.

想小朋友有好既語言同學習環境 我地係屋企主要用廣東話溝通. 小朋友返屋企會自己講英文, 同我地講英文, 有對答, 對我地黎講已經好滿意了. 最重要係鐘意返學, 鐘意學校既老師.

好多家長都話行政亂, 起初都有擔心, 之後咪又回復正常. 因為各方面既原因, 我地會揀返 Joyful.

只係個人意見, 希望你會揀到一間適合小朋友既學校~

禁止訪問

別墅

回覆 yuyoyo 的帖子

綠楊間學校就耐D ,但老師係咪同一批就好難講. 你可以打聽下.Joyful 就好新好多. 今年都有老師走有老師留. 資深果幾個都仲係到. 我仲見到今年多左個MUSIC teacher. 專負責教music.睇黎今年都會多野玩.

男爵府

我仔今年開始返n,我無報過綠場,因為麗城joyful係我樓下,so far我感受到老師真係好,不時打電話俾我,handbook有交流,小朋友雖然有喊,但都同我講返學開心,語境好好,返左幾日之後返黎同我講“鏈妖”笑死我
同埋少b6

禁止訪問

大宅

kc_united 發表於 15-5-12 18:28
我们一班家長不停地建議学校如何攺善。由提学校角包柱。生日会安排。茶点。甚至耳探要用耳套去為学童探熱。 ...
絕對認同~ 我唔明點解開辦一間學校要家長提點返轉頭,所有野都求求其其,由攞牌問題一拖再拖開始,學費又貴,又樣樣要錢,加埋D雜費其實咁嘅價錢,大把學校可以簡,除非你要講到地點方便就另計,如果唔係,無必要讀佢,老師一年換幾個己經好有問題,校長態度又差。學校發生問題,下下要追問幾次。其實好多人一考到其他學校都走~之前見人講到joyful幾好,我相信原校荃景可能係做得唔差,但麗城就真係.......

大宅

我2個小朋友都讀緊麗城joyful,如果大嘅讀得唔好,都唔會比細嘅都跟埋入去讀。
舊年行政上係亂啲,但我知老師只係有一個換咗,其他都無變丫;至於收費,唔少地區學校收得仲多。
至於今年,真係睇到學校有好大進步,從茶點安排、download返學相片、課程講解、家長活動通知都好咗好多,可見佢哋係有心攪好間學校。
黎緊10月 joyful有open day,我相信自己去睇一轉,親身感受一吓,比純粹喺度聽意見黎得更實在!

大宅

引用:我2個小朋友都讀緊麗城joyful,如果大嘅讀

原帖由 KiKo1010 於 15-09-21 發表
我2個小朋友都讀緊麗城joyful,如果大嘅讀得唔好,都唔會比細嘅都跟埋入去讀。
舊年行政上係亂啲,但我知老 ...

大宅

忘記告知大家: 耳探不用耳套替每位同學仔探熱, 嚇得家長們呢!!! 當時又係家長立即反应比学校知。

説來open day, 連一個氣球都不捨得送比小孩, 實在太过份呢!

近日校車接放, 我見到老師/姨姨/校車職員对話, 我帶了5個落樓, 點解得3個? 另一位人話, 不是帶了4個嗎? 情況真係超級混亂呀! 校車家長有時也要偷偷多觀察呀!!

硬件好vs校長好, 我會選校長好lor.

看了呂丽君校長的訪问, 我更加不容否認, 一間学校好不好, 不是硬件有多完善, 而是教学者與辦學者的心。

学校真係下下都講錢架, 連K3派位不好時要求学校寫張ref letter都收$200. 坦白説, 我寧願讀york等校, 至少学校有經驗及校長係有本事及有教育理念。

如果打算讀津小或官小, 更加選一间幼稚園校長与心儀小學校長有良好关係啦! 自己睇派位吧!

大宅

陪月勳章

係呀,好左好多。
無論係點,都會有過度期,都應該體量同互相觀察。學校今年進步好大,阿仔由PN直上K1, 好鐘意返學,語景好好!

大宅

陪月勳章

其實如果真係覺得Joyful 唔好,係咁差既話,真係要考慮下退學,放返個位出黎比其他想返Joyful既小朋友, 應該大有人在。如果日日放個小朋友係學校都唔放心,冇謂谷住啖氣!

首頁

尾頁

跳至