親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

男爵府

回覆:vafamily 的帖子

Thx

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-05-25 發表之

原帖由 fannyyfleung 於 15-05-26 發表
有無民宿相,我都想訂4樓個種房,但睇官網,見張大床周圍好似無位,開唔開到行李

...
你真係叻,咁都俾你留意到

其實喺張床周圍唔係太多位,但都開到喼嘅

禁止訪問

複式洋房

回覆:分享~宜蘭台北五天遊

多謝你的分享,有以下問題
1. 用ATM提款,用什麼卡?是否需要在香港先申請
2. 帶住行理吃buffet?方便嗎?

大宅

引用:有冇相睇

原帖由 brima 於 15-05-26 發表
有冇相睇
試吓喺我老公度搵吓有冇相,有就遲d post

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-05-25 發表之

原帖由 fannyyfleung 於 15-05-26 發表
有無民宿相,我都想訂4樓個種房,但睇官網,見張大床周圍好似無位,開唔開到行李

...

大宅

引用:Quote:原帖由 fannyyfleung 於 15-05-26 發

原帖由 vafamily 於 15-05-26 發表
咁係咪就係咁大,仲有個閣樓

大宅

回覆:Moses\'mum 的帖子

1. 我專登去申請咗最普通嘅恒生提款卡,只得一個saving account, 唔用信用卡,唔使驚㩒錯。係呢度d JM教路嘅

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-05-26 發表咁

有個閣樓

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-05-26 發表咁

其實入咗間房後,左手邊係床,即係你見到相嗰度,另外右手邊再有條喺房裡面嘅樓梯上天台嘅,條樓梯係用鋼鐵做,比較窄同直,但就好穩陣,不過上落要小心,咁樓梯底位置仲有小小空位,都可以放行李,但太大嘅行李就未必夠。另外,因為係民宿,冇電梯㗎,第一日要拎住d行李行上四樓。

大宅

引用:Quote:原帖由 fannyyfleung 於 15-05-26 發

其實入咗間房後,左手邊係床,即係你見到相嗰度,另外右手邊再有條喺房裡面嘅樓梯上天台嘅,條樓梯係用鋼鐵 ...
即其實空間都係天台,我諗住訂11月份

大宅

其實入咗間房後,左手邊係床,即係你見到相嗰度,另外右手邊再有條喺房裡面嘅樓梯上天台嘅,條樓梯係用鋼鐵 ...
樓梯呢個位,因為冇乜特別,所以冇影相

大宅

回覆:Moses\'mum 的帖子

2. 我哋同reception講有行李,佢叫我哋放d行李喺reception隔離,跟住我哋就入去食,入面應該冇位放行李嘅。其實放行李嗰個位都好open吓,隨時都可以攞得走d行李,但我哋諗,裡面又唔係有貴重嘢,應該唔會有人有興趣拎走。

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-05-26 發表其

即其實空間都係天台,我諗住訂11月份

都算係,天台其實幾舒服,不過因為落雨,我哋喺天台主要都係泡湯,其他時間都係留返喺房裡面。

你打算幾多個人去?如果有小朋友,佢哋會好鍾意個閣樓,我就會選擇四樓,但如果下次淨係得我同老公兩個人去嘅話,我就會選擇三樓。因為感覺三樓嘅空間感大d, 環境都好靚㗎。

大宅

Day 3: (包車) 宜農牧場 -> 蔥仔寮 -> 蘭城晶英酒店櫻桃鴨 -> 呿呿噹森林+幾米廣場 -> 菓風巧克力DIY -> 亞典蛋糕密碼館 -> 窯烤山寨村 -> 龍潭湖風景區 -> 西門町意舍 -> 馬辣 (西門店)

頭兩日嘅行程比較hea, 主要係想留多d時間喺民宿,到第三日先包車出去,所以呢日可以話喺重點行程。

我哋book咗車10:00喺聖荷緹出發,亞囡知道今日要走,所以一起身第一時間乜都唔做,就走去sir滑梯,盡量爭取時間盡情玩。食完早餐,到夠鐘真係要走時,都好唔捨得走㗎。

由聖荷緹去宜農好近,好快到。可惜又落雨,但都冇問題,因為主要係想餵吓小動物食嘢,而嗰d地方係有頂嘅,所以唔會淋到雨。但其實個農場唔大,再加上落雨,露天嘅地方我哋盡量唔行出去,驚滑。咁我哋淨係餵咗豬,羊,兔仔,跟住就走,大約只係留咗四十分鐘左右。跟住見d雨細咗,我哋就出發去蔥仔寮玩蔥油餅體驗。

去蔥仔寮路程比較遠,而且係d鄉郊農田,如果冇包車,坐的士去嘅話,走嗰時唔知可唔可以call到的士。當日係平日,所以只有我哋玩,好好彩去到冇落雨,T$150 一位,會摘蔥,洗蔥,跟住整餅,之後工作人員就攞去煮。過程好玩,整完d餅好好味。食餅時,仲望住周圍景色,好舒服

大宅

整個蔥油餅體驗,我哋好似用咗個零鐘就完成,唔知係咪司機同佢講,話我哋唔留得耐呢,因為book咗13:30要到蘭城晶英食飯。

到之前司機提我哋唔好食四人餐,因為櫻桃鴨比較膩,叫套餐會食唔晒。所以我哋就淨係叫咗櫻桃鴨五食加一碟清炒高麗菜,全部都好味,食到第四食-生菜包已經好飽,食唔晒,好彩真係冇叫四人餐。望吓周圍,又係枱枱食剩呢個餸要打包。

待續……

大宅

引用:之前喺呢度參考咗好多JM嘅資料,好有用,所

原帖由 vafamily 於 15-05-25 發表
之前喺呢度參考咗好多JM嘅資料,好有用,所以返嚟都想同大家分享吓,希望我嘅小小分享,可以幫到大家。

我 ...
請問嚮食天堂下午茶時段有沒有魚生?

男爵府

回覆 vafamily 的帖子

唔該晒!你的資料好有用呀!
你個間係咪沐晞?我book時已沒有了,book 左沐放和沐情
蔥仔寮要提早預約?還是去到就可以玩?

Day 3包車是景點+回台北?幾錢?

大宅

原帖由 wkymama 於 15-05-27 發表
請問嚮食天堂下午茶時段有沒有魚生?
有魚生,但唔算多款。但一定有香港人最愛嘅三文魚。

首頁
12345...6

尾頁

跳至