婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆:坐月期間c6 同我阿媽鬧大交

好女兩頭瞞!
試下同阿媽講,好多謝佢幫你坐月,知道媽咪辛苦及緊張,有一定既壓力!而老公都一樣,所以兩個愛你既人,為左你坐月而嘈交,你覺得好內疚!你要代老公表達一下歉意,要表示老公唔係不滿佢,而係同佢一樣緊張、愛錫你!所以大家溝通上有磨擦姐!話唔想媽咪再咁辛苦!所以想佢休息下!

老公方面,就打開天窗說亮話,但你媽咪對老公既不滿就唔好重播比老公知啦!

兩邊都代道歉!緩和一下個關係,希望以後你唔好太難做!

99去你家幫手就唔好啦!免得製造更大麻煩!

男爵府

下咗啖氣再飲餐和頭酒

大宅

其實我唔明點解呢家既媽媽成日都話自己媽媽唔識湊B,我覺得唔係唔識湊,只係現時既媽媽同以前既媽媽,無論照顧,教育都有野都唔一樣。
樓主媽媽其實真係可以完全唔幫手,因為唔係老奉,不過你係佢個女,佢覺得有責任黎照顧自己個囡,咁都有錯?
雖然樓主媽媽好多方面都未必岩樓主同C6既要求,不過天下無不是之父母,樓主C6就算再嬲都唔應該咁樣同外母講野。
呢家不如叫媽媽暫時休息下啦,等你地自己處理返,咁樣可能對大家都好。

大宅

引用:我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都

原帖由 oreo20hk 於 15-06-03 發表
我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都要理,佢係錫我但唔識同人溝通,講野永遠係命令式,我同佢關係好 ...
你阿媽俾錢落層樓,你地唔好當係自己屋企。你媽實話,如果無我呢筆錢你地有今日?

所以你c6咁快出大牌最尾就謝左。

湊bb,點湊,最終要跟bb父母,唔理邊個,唔聽,唔理,自把自為用方法湊bb,一定唔俾掂。所以你阿媽係超錯。

大宅

引用:其實我唔明點解呢家既媽媽成日都話自己媽媽

原帖由 meow2013 於 15-06-03 發表
其實我唔明點解呢家既媽媽成日都話自己媽媽唔識湊B,我覺得唔係唔識湊,只係現時既媽媽同以前既媽媽,無論照 ...
有時d阿媽鐘意自把自為,你估父母有人幫手會唔開心咩?咁都要對幫手既人有信心,感覺安心先得嫁。

父母話點湊都無權?其他人可以唔跟?

咁外母你自己生個湊飽佢啦!

有無尊重過bb既父母?尊重佢地既決定?

大宅

引用:好女兩頭瞞!試下同阿媽講,好多謝佢幫你坐

原帖由 羊太太 於 15-06-03 發表
好女兩頭瞞!
試下同阿媽講,好多謝佢幫你坐月,知道媽咪辛苦及緊張,有一定既壓力!而老公都一樣,所以兩 ...
樣樣都阿女同女細問題,阿媽就無問題既,唔駛改既,唔駛反省既。

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+meow2013+於+15-06-03+發表其

原帖由 ymancwm 於 15-06-03 發表
有時d阿媽鐘意自把自為,你估父母有人幫手會唔開心咩?咁都要對幫手既人有信心,感覺安心先得嫁。

父母話 ...
我覺得阿媽好鬼鐘意用自己果套套落個囡身上,有時根本唔聽人講,但係我知阿媽出發點永遠都想仔女好,如果個囡真係覺得阿媽果套方法唔岩,咁咪直接叫阿媽唔洗幫手,反正樓主有工人。
我強調既係,阿媽雖然有時做錯,但係咁樣俾女婿話,點講都講唔通。

大宅

老公咁燥因為阿媽話我地靠佢,佢最憎人咁話佢,況且我地買樓係完全靠自己的,我老公唔鍾意佢咁講,男人好要面子。

大宅

我老公都知講錯説話,所以都即刻道歉,同埋佢見到我唔開心。

大宅

阿媽点都系阿媽
要出聲話阿媽点都輪不到老公啦
雖則我和母親感情麻麻
但也不容許老公沒禮貌對待她囉

琥珀宮

即係咁,我相信如果個嗰人係99,你一早爆咗,只係而家個嗰係自已阿媽,所以你無爆,係你c6爆,其實不如請返陪月啦,阿媽得閒來玩孫就好,佢哋舊時個套你同你c6唔受,棧關係仲差咋

大宅

既然咁有骨氣就俾返供樓既錢俾阿媽。你都識話你c6不嬲同你媽關係唔錯,咁即係無積怨啦?你媽講錯一句說話就要俾你老公話呢度係佢屋企唔準你媽係度癲???我真係睇到o晒咀睇黎你老公真係一句都唔俾人話得有公子癌。我只可以講你老公真係反骨,你地唔識調轉頭諗下你媽唔係老奉照顧你地,每個人既湊仔方法都有唔同,一黎要睇你地用咩語氣同佢講,二黎有時要慢慢解釋多幾次老人家先會明白。另外你老公已經無俾面你開你阿媽波,睇下幾時佢都會咁樣對你。不過我覺得你都係企埋你老公果邊,講咩都聽唔入耳了,我只係覺得你阿媽真係可憐。你阿媽同你老公嘈完都仲留係度照顧你,你咁都唔明你媽有幾錫你???你做左阿媽應該明白咩叫血濃於水,老公可以有好多個阿媽只得一個!!

TiffChan    發表於 15-6-4 00:40

子爵府

回覆 oreo20hk 的帖子

你c6同外母嘈.你都好唔開心.角色調轉.外母變做99.c6變做新抱.你變做c6.事件就好似新抱不滿99咁.所以好多新抱對99不滿.自己老公其實都好唔開心.但好多人都唔識咁唸.

大宅

引用:樓主如果角色轉變,外母係99,你係你老公,

原帖由 甜心朱古力 於 15-06-03 發表
樓主如果角色轉變,外母係99,你係你老公,你一定俾人炳到你暈。

就算係自己父母都未必一定要幫你,幫你係 ...
totally agree!!!

子爵府

引用:阿媽点都系阿媽要出聲話阿媽点都輪不到老公

原帖由 bearmrsyee 於 15-06-03 發表
阿媽点都系阿媽
要出聲話阿媽点都輪不到老公啦
雖則我和母親感情麻麻
同意

大宅

坦白講,公公婆婆奶奶老爺幫手不是應份。
我們應該感激!
我媽咪Daddy 好好,一家人婆婆公公湊我女兒。

別墅

引用:老公咁燥因為阿媽話我地靠佢,佢最憎人咁話

原帖由 oreo20hk 於 15-06-03 發表
老公咁燥因為阿媽話我地靠佢,佢最憎人咁話佢,況且我地買樓係完全靠自己的,我老公唔鍾意佢咁講,男人好要 ...
你自己做左媽媽有咩感受?係咪好緊張個bb?你媽都係一樣,都係好愛你先為你付出甘多,你稔下你成日話唔係靠佢,你自己都買得起樓,可能你經濟能力好,不過你媽係想幫輕你地,想你有多啲錢洗先會俾筆錢你地,難道佢草依筆錢唔辛苦?唔係因為你係佢個女,佢要唔識湊bb都甘辛苦幫你手?有時間去行街好過啦…所以你要感恩,諒解佢唔好既說話技巧,事情係你應該你成日掛係口邊感謝佢俾筆錢你,感謝佢唔識湊都盡量幫你搞掂,仲要煮埋飯!
我係年輕80後新手媽媽,我都係住緊媽媽買既樓,我媽媽都係說話粗魯語氣差,不過我好感謝佢,我c6都好要面,我唔會理,我仲成日提醒自己同c6我媽既恩惠
你媽媽對你既愛你要珍惜,好多時女兒俾男家蝦,俾老公蝦,或者同男家意見不合時,自己媽媽第一個走出黎保護你,唔通你同你媽嘈交反面,男家同c6會出面調解?我保證冇可能
樓主要珍惜丫!

別墅

引用:既然咁有骨氣就俾返供樓既錢俾阿媽。你都識

原帖由 becomemama 於 15-06-03 發表
既然咁有骨氣就俾返供樓既錢俾阿媽。你都識話你c6不嬲同你媽關係唔錯,咁即係無積怨啦?你媽講錯一句說話就 ...
想加多句,你有今日既能力去搵錢係邊個俾你?唔通你媽媽唔培養你,你自己一出世就有甘既成就?
另外,你老公甘要面,你就唔可以助長佢繼續甘落去,到你地一齊生活耐左,你一定會有對佢不滿既時候,到時你話佢一句,佢反你枱,你就要自己受返晒,因為你一手縱容出黎的大面子老公

大宅

你一早知你媽唔識湊bb,同人難相處,點解仲搵佢幫你坐月,我唔認同啲人話四大長老照顧你唔係應份,你要感恩,有時人會過份自信覺得自己好叻幫到你,但事實又係咪?可能根本愈幫愈忙,弄巧反拙,我唔覺得咁樣仲要感恩…好似你供樓明明講左唔洗佢幫但佢堅持,幫完人又掛在嘴邊要人讚,究竟目的係真心想幫定想人覺得佢叻,依家應該盡快送走你媽媽,唔送走佢,佢同你老公都只會面左左,最終辛苦係你,影響感情,有啲野真的不能勉强

首頁
12345...6

尾頁

跳至