想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:Quote:原帖由+koala_ys+於+15-06-14+發表多

原帖由 金媽 於 15-06-15 發表
唔好意思,想問下你三次小x, 係大約幾週,有心跳嗎
頭兩次都無心跳。第三次有但係9wk停左,跟著驗到個胎本身有問題...

大宅

引用:Quote:原帖由+kaka0411+於+15-06-14+發表佢

原帖由 koala_ys 於 15-06-15 發表
放鬆心情吖!祝你今次成功喔!
多謝

別墅

koala_ys 發表於 15-6-15 16:08
頭兩次都無心跳。第三次有但係9wk停左,跟著驗到個胎本身有問題...
我三次都有心跳,頭一次9wk停咗,之後兩次大約8 wk停...我問過醫生會唔會我啲卵或C6啲丁丁有問題,佢就話因為我三次都成孕, 只係長唔到所以未必係呢關樣事。我現在主要係CHECK 基因,免疫嗰啲問題,睇下有無NK Cell。但我小x完,未黎經,未可以展開檢查住。

別墅

回覆:金媽 的帖子

請問免疫問題可以點check? 驗血要驗边種先全面呢?

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:Quote:koala_ys+發表於+15-6-15+16:08+頭兩

原帖由 金媽 於 15-06-16 發表
我三次都有心跳,頭一次9wk停咗,之後兩次大約8 wk停...我問過醫生會唔會我啲卵或C6啲丁丁有問題,佢就話因 ...
你有無驗過個胎?我一直都以為係我D血有問題,點知驗完胎發現係個胎染色體有問題。我睇過幾個生植科醫生,初初都係同我講唔關丁丁/卵既時,但係後黎先知係有可能關時,我c6驗到丁丁型態差,呢樣可能令到個胎大D機會有染色體問題架。所以我先做ivf

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:請問免疫問題可以點check?+驗血要驗边種先

原帖由 monchai 於 15-06-16 發表
請問免疫問題可以點check? 驗血要驗边種先全面呢?
基本上係驗血就得架喇,有一堆test係關於慣性流產既,生植科醫生會知要驗邊幾樣

別墅

引用:Quote:原帖由 金媽 於 15-06-16 發表我三次

原帖由 koala_ys 於 15-06-16 發表
你有無驗過個胎?我一直都以為係我D血有問題,點知驗完胎發現係個胎染色體有問題。我睇過幾個生植科醫生, ...
我就係去咗睇不孕科(威院私家症), 李天照教授安排我一堆驗血和檢查比我,佢都係話check晒呢堆嘢無問題就要考慮check卵同精

佢仲話我應該睇慣性流產科,而不算是不孕科,但佢逢星期三會睇公家症嘅慣性流產嘅病人。

我本身又有免疫病真係有啲麻煩

別墅

koala_ys 發表於 15-6-16 22:43
你有無驗過個胎?我一直都以為係我D血有問題,點知驗完胎發現係個胎染色體有問題。我睇過幾個生植科醫生, ...
醫生話初期流產好常見,我頭兩次在醫院排咗胎都話無得驗,佢只係會驗我排出的是否物。到第三次,我晚上在家排咗個水泡出黎,翌日我完完整整地帶去見醫生,醫生見我子宮頸仲夾主類似胎盆的東西,幫我夾出黎後就問我打唔打算拎去化驗,驗下係咪基因問題,但要自費。嘩﹗我求之不得啦,原來有得比錢驗,我第二胎都驗了,早啲知係咩事都好吖嘛。我五月尾驗,在等結果中,排咗12月頭見基因組醫生,有事就會提早CALL我...等等等...

大宅

食得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆 koala_ys 的帖子

你好呀~ 我也剛剛証實第二次小產...兩次都係IVF 先成功...我仲有3粒較差既雪胎..你覺得我應該再繼續放..還是應該點做...
唉..我好迷恾..

大宅

luvualltime 發表於 15-6-17 16:20

你好呀~ 我也剛剛証實第二次小產...兩次都係IVF 先成功...我仲有3粒較差既雪胎..你 ...
我睇開的中醫話佢有病人(40歲) grade 5 都成功所以唔好灰心,放埋餘下的胎先算

大宅

食得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆 littlecats 的帖子

即你建議直接再放雪胎..唔使做其他檢查先??

大宅

luvualltime 發表於 15-6-17 17:01
回覆 littlecats 的帖子

即你建議直接再放雪胎..唔使做其他檢查先??
醫生有咩建議?

大宅

引用:Quote:koala_ys+發表於+15-6-16+22:43+你有

原帖由 金媽 於 15-06-17 發表
醫生話初期流產好常見,我頭兩次在醫院排咗胎都話無得驗,佢只係會驗我排出的是否物。到第三次,我晚上在家 ...
請問係邊間醫院比你自費驗?

大宅

引用:Quote:原帖由+金媽+於+15-06-15+發表唔好意

原帖由 koala_ys 於 15-06-15 發表
請問你係喺私家度驗個胎嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由 金媽 於 15-06-17 發表醫生話

原帖由 jackydaisy1110 於 15-06-30 發表
請問係邊間醫院比你自費驗?
威院私家症嘅不孕科,但醫生同姑娘話我個case唔係不孕,係慣性流產科,但都係嗰啲醫生睇我嘅

別墅

引用:Quote:原帖由 koala_ys 於 15-06-15 發表頭

原帖由 jackydaisy1110 於 15-06-30 發表
我排嘅胎同類似胎盆物都係比威院驗的,只不過係自費項目。頭兩次小產都無講有得驗,唔知係咪見我第三次,當時醫生又喺度。之前兩次,我出院前排咗都無得話驗,姑娘見我無乜嘢就叫我走同兩週後覆診。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

金媽 發表於 15-6-17 13:50
我就係去咗睇不孕科(威院私家症), 李天照教授安排我一堆驗血和檢查比我,佢都係話check晒呢堆嘢無問題就要 …
丁要驗吖!係咪未驗過精子型態?不過我就唔知卵點驗喎。。。政府好似會幫慣性流產既病人驗一堆血,不過多數都驗唔到有乜問題

大宅

最關心BB問題熱投勳章

金媽 發表於 15-6-17 14:12
醫生話初期流產好常見,我頭兩次在醫院排咗胎都話無得驗,佢只係會驗我排出的是否物。到第三次,我晚上在家 …
有得驗緊係驗啦!我都係驗完先知個胎係本身就有問題,等我知道未必關我D血或者子宮問題。我好明白等等等既感覺。。。因為我2011小x到今年先生到,都搞左4年。。。真係過來人先明果種痛苦。。。你加油吖!!support you!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

luvualltime 發表於 15-6-17 16:20

你好呀~ 我也剛剛証實第二次小產...兩次都係IVF 先成功...我仲有3粒較差既雪胎..你 …
你有無驗血,驗果D慣性流產既野,比如係免疫 protein S 同基因 之類果D?因為我自己係流產兩次就驗左先。如果驗晒,醫生又睇左你子宮無問題我覺得可以繼續放胎喎

大宅

最關心BB問題熱投勳章

jackydaisy1110 發表於 15-6-30 22:53
係吖,C+驗胎

首頁

尾頁

跳至