母乳餵哺

跳至

首頁
12345...28

尾頁

複式洋房

Re: 2004年4-6月母乳分享交流區!

甜心糖糖﹕
我個仔仔食得OK啦!我一日泵四至五次到,有三至五安啦!唔泵一次可以去到六至八安架!不過我多數一邊食一邊泵!
下星期要返工,所以依家有成五十幾包奶係次格,唔怕佢冇奶,返左工後都會泵兩次到,然後用hello kitty冰箱(個時買左唔知幾時先用得著,估唔到依家有用)送返屋企!但係我最怕出唔切門,因為又要早起身餵奶,之後要帶仔仔比人湊!真係唔知得唔得呀!
各位人奶媽媽,努力呀!

複式洋房

終於上番BK, 好開心.
呢兩日BB不太乖, 成日食奶食1.5-2hr,攪到睡眠不足.

我的滴奶情況都幾嚴重,但又唔想24hr戴bra,有沒有其他
辦法? 我現在是用毛巾墊胸.

大宅

Thanks for all mum,
我bb依家好d,會醒食奶,但每次啜10分鐘左右她就開始發脾氣,無耐性啜,仲咬痛我.而且好快會啜住訓著,但抱落床仔就又醒過,弄得我身心俱疲.
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

大宅

好媽媽勳章

我都想知, 特別係夜晚 :-(

毛巾墊胸?? 點墊? 會唔會掉??

囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

大宅

Dear all,

我是四月的全人奶媽媽,以下是我和bb的經歷... ...

我bb從出生後四天開始「黃」,曾入院照燈… …這週才好些(1.5mths)!她滿月前我一直餵全人奶給她,「黃」度一直不退,私家同健康院醫生都話叫佢驗下肝功能,結果2週前我帶bb去私家度驗,醫生(一個有名的兒科醫生)話佢肝功能有7項都有問題(total驗了11項), 顯示肝功能差。

佢話人奶的荷爾蒙會影響bb的肝發展,因每個媽媽人奶內的荷爾蒙含量會不同,bb的吸收也會不同,吃人奶對我bb不太好喎… …結果佢逼我轉奶粉 (這天再早幾天我才花了六百多元買電泵),又要我bb食類固醇… …我bb由24hrs吃24安人奶(我pump出來餵的)跌至24hrs只吃4安奶粉,就這樣維持了數天… …後來我再帶bb看多兩個醫生,佢地話bb肝功能是差,但暫沒危險,只要沒有惡化,2-3月後會自然好番,跟本不用食類固醇,也不用停人奶… …

唉!我之前將雪櫃數十安奶丟掉,又讓「它」自然回奶,回到經期已再來又再餵番… …家人又比壓力話仲餵乜鬼人奶……唉!簡直想死!

但藉得安慰的是這幾天bb食番正常d,我開始有番d奶比bb食,希望下週驗血(bb已驗了十多次血,很心痛) 報告會正常…

Anyway我會繼續努力的!妳們也別放棄,因我們也有著同樣的信念--- ---人奶對bb是最好的!!!

[size=medium]甜心糖糖:妳記得我嗎??? 家有三犬...妳生之前同妳傾過那個呢!很miss妳呢!

大宅

bryanmum,
好感動呀,你對我地係一個好大的鼓舞呀,餵人奶的媽媽好偉大呀!
早兩日我bb面黃入院照燈,我都好心痛,也曾一度掙扎是否需要放棄餵人奶,以保証bb不缺水.但看完你的分享,見到你的堅持,我認為我更無理由放棄比bb最好的!
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

大宅

snoopymummy,
妳bb是否回法國照燈呢? (妳bb在e院找哪位兒科e生呢?)
My bb was born in st. teresa's hospital too.She went back to st. teresa's hospital 4/F 照燈(after 出院後2days), 隔住玻璃望佢勁肉赤, 忍不住不停流淚... ...:-(
我好明白妳的心情... ...努力啊!支持妳!!!
snoopymummy 寫道:
bryanmum,
好感動呀,你對我地係一個好大的鼓舞呀,餵人奶的媽媽好偉大呀!
早兩日我bb面黃入院照燈,我都好心痛,也曾一度掙扎是否需要放棄餵人奶,以保証bb不缺水.但看完你的分享,見到你的堅持,我認為我更無理由放棄比bb最好的!

大宅

各位
好開心見到呢個topic
我bb 5月11日生
依家bb飲全人奶每次也是埋生喂
我好enjoy呢種親子喜悅感覺.........
大家加油!!!

我有一邊成日谷奶
有咩方法會無咁谷?? thanks

Bryanmum
我支持妳!!!
加油!!!
學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

大宅

[size=large]這兩天不見4-6月餵母乳的媽媽!!!???

大宅

bryanmum,

你好有決心呀!

各位,

我都係餵人奶,但係夜晚就會餵一餐奶粉(美素力) ,so far 都ok,但係對我黎講,最大問題係唔知亞B埋身餵時食左幾多。一直我個bb都係三四個鐘食 一餐既,但係有時埋身餵完佢無幾 耐又好似想食咁!所以我好多時都pump出黎餵,但係咁樣又多風,佢今日仲嘔奶嘔好利害,我估有成兩三安咁多呀!真係苦腦!

大宅

各位, 我個bb 5月26號出世, 我都係選擇全人奶, 除非逼不得意我都唔會比奶粉佢食.

不過bb現在仲有黃...前幾天去見健康院姑娘, 佢地話10日人仔應該已經退晒黃喎, 仲話我個bb 食奶次數只得8 次太少.(3至4 個鍾一次)..!!話我餵得唔好, 所以bb d黃咁耐都唔退喎..(其實我個b最多一餐要食成4 oz 多d架!) . :-( :-( 佢地仲要我每兩個鍾頭餵佢食一次奶!

我真係有d 唔開心佢地咁講. 之前我係浸會d姑娘話餵人奶只要bb喊先到比佢食都得..只要bb 一直有增磅就可以! 我個bb 出院兩天已經重了6安士, 連個私家醫生同浸會d姑娘(佢地打電話問我bb 出院後情況)都話進展好好, 昨日再去健康院又重左少少, 咁都話我餵bb 唔飽令佢持續有黃喎, 真係有d沮喪!! (我因為咁都喊左幾次, 唔知點做先至岩!)都唔知邊個先啱!

複式洋房

smilebaboo,

我BB同你的同一日出生, 真有緣!

我最初都係3-3.5hr餵一次,又係俾d姑娘話我餵得太疏.
但我見BB'出'(大小便OK)'入'(食得幾開胃)平安,又瞓得,又有増磅,一於無理,照舊3hr一餐.

唔好俾甘大壓力俾自己啦!

大宅

bryanmum,
我bb不是回法國照燈,是由健康院轉去那打素的,那天原本回健康院睇面黃,怎料姑娘即告訴我度數很高要即刻入院....那一天真的把我嚇壞了,擔心得一直睡不好吃不下,後來為了送人奶給阿b才勉強振作起來,但坦白說現在也還每天擔憂著.
餵人奶真的很辛苦,現在常感到脹痛,像每一天都有新問題出現,真不知如何是好!

男爵府

各位媽咪
好耐無同大家傾計啦!大家身體復原得幾好嗎?
歡迎新加入既媽咪!

bb未滿月既媽媽,我知道現在大家必定很辛苦極了,自己身體又攰,bb又食得密,個零鐘頭未夠可能又要索食,最痛苦既係谷奶及初初呀b未識含晒整個乳暈,剩係食粒乳頭搞到損晒!,每次食奶時真的痛入心扉啊!加上我是開刀生bb的,弄得傷口隱隱作痛。
bb食得密疴得密,閒閒地一日換片十幾次,認真換到頭暈。
諗起個時我一晚只係訓得兩、三個鐘咋!搞到自己不似人!

那時一刻自己有諗過放棄的念頭,但見到人地得無理由自己唔得架,就唯有堅持餵下去.......結果我終於成功了。

希望你們也要堅持到底,不要輕易放棄餵母乳,飲多d湯水、食多d有營養食物。只要bb滿左月,一切就如"上了軌道"情況會慢慢改善。

我bb就快兩個月大了,很開心見到佢一天一天的成長,諗起初初自己捱更抵夜係非常"值得"既!

識得一些餵奶粉的媽咪同我講,她的寶寶很熱氣,經常便秘要去看醫生,很後悔當初自己放棄餵哺母乳!
希望大家一切努力,給最寶貴的母乳獻給寶寶!

bryanmum
I miss you too!我又點會唔記得你呢!我地係四月戰友麻!:-P
我bb出世時也有面黃,度數維持18-20度左右,幸好不需照燈,但三幾日就要返健康院check度數!
bb差唔多要到滿月,d黃先至退!
睇見你回完奶,又要再上奶!完全感受到你的痛苦,你很堅强呀!努力!

monkichi
每日我都會飲一盒牛奶(1000ml)增加鈣質。
係呢,你用邊隻牌子奶泵架?我用美德牌電動單泵既,好好用但幾嘈下。初初谷奶時用得多d,但依家我好少用得著了!

snoopymummy
你bb依家好番d未呀?希望bb佢早日康復。我地會支持你!
餵人奶真的很辛苦,但只要諗到"先苦後甜"你就更加不會放棄!再有新問題出現,也可以和我們分享!

sophyland
睇見你"奶房"儲備充足,真替你高興! :-P下星期你就要返工,希望你工作順利。到時仔仔帶去比邊個湊呀?

KMY ,Elmosss
我是用Pigeon既即棄乳墊架!呢隻唔錯,但千萬不要買Nuk,實在太差了!

whalebb
我都好enjoy餵母乳這種親子喜悅的感覺....估不到自己d奶奶可以令佢一日一日咁健康成長!:-P
想無咁谷奶,就要揾你bb幫手啦!比佢啜一啜當堂鬆晒!hehe
另外你可以泵咁d奶出黎,你就會無咁谷架啦!

mirandasuper
其實餵人奶和奶粉好唔同架,奶粉襟飽d,可以隔3-4小時一餐,
但母乳的消化吸收較奶粉快,所以快肚餓d。
bb在頭一兩個月,每二到三小時就吃一次, 甚至有時一兩個小時就吃一次(尤其在晚上),這是很正常的,出生兩週之內恢復到出生時體重,吃奶後可安睡2-3hr,和之後體重有增加,就可以確定嬰兒吃到足夠的奶水了。

smilebaboo
唔好咁唔開心啦! :-P
個個bb都會有不同程度既黃疸,尤其餵母乳既bb會難退d。我bb也有,一直返健康院跟進,差不多滿月先退。
醫生也叫我餵密d,咁可以將身體內既黃疸從大小便排走,也叫我帶bb落公園或在窗口附近曬下(天然光),d黃會退得快d。 :-P

Hobb
唉!我地餵母乳有好多東西都唔食得,怕會過落d奶到!所以坐月時好多補品我唔敢多食。
咁你知可食d咩補補呢?你知啦女人唔補好易老架!呵呵!

複式洋房

HI!各位媽咪

好耐無時間上BK, 好開心見到呢個TOPIC, 可以互相支持!
我大仔全人奶餵至三個月因其中一面乳腺管阻塞需開刀放膿才停餵。為此我捱痛足一個月(洗傷口原來比生仔痛得多)。

細仔4月25日廣華醫院出生,但因我生蛇服藥足月前停餵一週,晤知細B是否因不習慣奶瓶由中碼跌至中細碼(於7日時已增重200g及退黃。這兩週密密餵,感覺細B似明顯較[序]手,再支持我繼續,月尾要回到上班,泵奶的安排仍然是一大難題。

在此分享一下我的經驗:
大量水份(湯水及skimmed milk)-->有助奶水充足
休息、鈣質、維他命C-->增強抵抗力
深呼吸、放鬆-->有助泌乳
合掌瓜夠正氣煲湯-->助上奶
花膠令乳汁濃調-->為免乳腺管阻塞應避免

所有BB快高長大、活潑精靈!
所有媽咪健康美麗、活力充沛!

男爵府

Dear all
我係一個唔聽話既媽咪,經常唔戒口,e.g.汽水、零食,但次次食完都有些後悔,我決定要做個乖媽咪。
所以我想請問下大家有那些食物食左會過落d奶度,對bb飲左唔好架?我知道辣既食物唔好。

CeciliaChg
Nice to meet you! :-P 我也是四月媽媽啊。
謝謝你的分享,等我又可以學識多樣野。

大宅

各位媽咪,好開心見到見到這個topie,我阿b6月1日出世,我係選擇餵人奶,但我遇到問題想放棄了,個情況就好似甜心媽咪所講,好辛苦,而且個乳頭損左,阿b一吮,真係痛到入心,又要密密比佢吮,吮開都要一兩個鍾,而且阿b總成日都唔飽,d奶又脹到痛,自己又無得訓,對住阿b又唔知點算,見佢係度吮自己手指又吮唔到奶咁,屋企人又比壓力係咁叫轉奶粉,老公放工返黎只識要同bb玩,抱下,自己夜晚係度訓,難為我d餵人奶媽咪成晚無得訓,我覺得好辛苦.以家我上黎bk見到好多媽咪原來都係一樣咁辛苦係度作戰,又有好多媽咪係度鼓勵我,比經驗我,令我又想餵人奶比bb.我琴日先轉奶粉比bb,但到夜晚自己又靜雞雞餵左兩餐人奶,今日又係度吃下奶粉,餵下人奶,以家我係度矛盾咁,自己飲左兩次d收奶茶,不過d奶水都總係度流咁,希望bb生性,係我矛盾時可以吮多d,等我有d信心,可以繼續落去.或者餵人奶補奶粉比佢.唉,我都唔知自己想點.

男爵府

熊媽
完全明白你的感受和矛盾!你就如企在十字路口。
既然你奶水充足(好多媽咪恨都恨唔到),bb又肯啜,希望你堅持到底餵下去,當信心動搖時,想一想為了bb健康d、將來病痛少d,辛苦多廿日,等滿月後bb和你以後就有好日子過了。正如我所講"先苦後甜"。
無覺訓~~呀b一訓,你咩都唔好理就跟著訓,訓得幾多得幾多。
乳頭損~~原因是bb吸啜姿勢不正確,在他吸奶時會將乳頭拉進又拉出,持續以這種方式吸吮的話,會傷害乳頭皮膚引致損痛。
bb兩唇盡張開含整個乳暈部份,姿勢正確是不會痛的。擠些奶搽在乳頭上至乾爽,可促進傷口的癒合。

你不是"孤軍作戰",呢度有好多媽咪同樣是努力當中,我們一起繼續努力吧! :-P

男爵府

哈哈大家好呀

我個bb係8月中出世呀!我唸緊餵人奶問題?
想問開刀係唔係唔可以立即餵人奶???
洗唔洗開刀之前pumb定比bb呀??
同埋電pumb好定手pumb好d呀?

請多多指教 :-P
見到你地好開心呀可以見到bb~
我想快d見到我個bb呀!!!! :lol: :lol:

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

男爵府

2011至尊種植勳章

Hi 熊媽,
My baby was born on 16/5. My situation was like yours: both nipples got sore and were cracked, 阿b一吮,真係痛到入心,又要密密比佢吮,吮開都要一兩個鍾.........
Then I bought an Avent hand pump to pump milk out and bottle feed him for a few days. My nipples recovered after few days. Also, if you pumped milk out, other family members can help you to feed your baby when you really need rest. If you "d奶又脹到痛", pumping milk out can also relief the pain.

努力!加油啊!支持妳!!!

首頁
12345...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊