婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 veglotus 的帖子

你99 又係成日都買玩具/禮物俾你小朋友?咁你有無同99 傾過呢個問題?

男爵府

回覆 ivylcm 的帖子

唉, 如果我話會將佢送d 野送俾人, 肯定又玩黑面呢d 應該c6 講, 但佢又唔講

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

小_魚 發表於 15-6-16 13:39
回覆 ivylcm 的帖子

唉, 如果我話會將佢送d 野送俾人, 肯定又玩黑面呢d 應該c6 講, 但佢又唔講

好明白!! 99係唔會聽你講的, 所以唔好再講了

樓主仔仔幾多歲? 可唔可以教佢講, 話屋企玩具太多, 想留d係嫲嫲屋企玩, 仔仔講一句, 好過你一百句

你c6有無自己既空間? 書枱? 櫃桶? 衣櫃之類? 將d玩具全部放係佢既私人空間, 佢頂到就唔好再出聲, 整爆佢個位, 你c6自然就會出聲

SpyCat    發表於 15-6-16 14:44

大宅

虎到金來勳章

小_魚 發表於 15-6-16 03:48
睇呢度d post, 見好多jm 都呻99 無買過野俾佢地d 小朋友.
但喺我角度, 我寧願佢唔買, 唔係晒命, 而係因為99 ...

想 keep的不如放迷你倉,c 6比rent
睇黎你99有 D 錢,舊的BB的咪送比charity lor
慈善黎,插唔到你吧

男爵府

回覆 二夫人 的帖子

樓主講過啦, 仲講過好多次TIM 呀... 冇用嘛...

琥珀宮

你靜靜雞掉咗/損咗多餘個D嘢佢,唔駛話俾老公/99知架,橫掂咁多無可能記得哂有D咩,每次逐少D掉/捐,唔覺眼既

方方媽媽    發表於 15-6-18 07:01

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:唔拎走99買既玩具就代表唔領情!

阿b 大個,要學行學走,快d 執好個地方。
行路緊要過玩具。

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得冇問題喎,我父母都係咁嫁,
每次見到我囡一定首先係一大袋零食,
再加玩具,一係就即場同阿囡去玩具店買,
仲任佢揀添,佢地都係錫個孫O者

男爵府

回覆 suki2500 的帖子

我而家都諗住向老公既私人空間埋手, 睇佢忍得幾耐
我仔仔兩歲了, 其實開始要教, 所以我更加想趁而家開始教佢珍惜玩具, 唔好玩兩下就掉
可惜真係太多新玩具, 即使我捐左舊嗰d, 仔仔都唔會覺得少左野玩

而家睇住佢將d 新野玩兩下就掉埋一邊, 會養成佢貪新忘舊的習慣就好心煩
自己細個無咁物質豐富, 反而懂得珍惜自己擁有既野, 雖然而家無得同以前比,
但我都想仔仔學識佢有既野唔係必然, 唔可以玩兩下就掉

男爵府

回覆 黃二少奶 的帖子

可能個個人觀點唔同啦我屋企嗰邊已經解釋左, 佢地好少買玩具俾我仔仔, 最多間中買下生果, 餅仔 (都係細包好快食晒那種)
玩具就過時過節先買, 咁樣我覺得舒服好多
同埋佢地一樣好錫我個仔, 我個仔都好鐘意佢地, 所以我覺得陪佢玩比買玩具/零食更開心 (只係個人意見)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 黃二少奶 的帖子可能個個人觀點唔同啦

原帖由 小_魚 於 15-06-16 發表
回覆 黃二少奶 的帖子

可能個個人觀點唔同啦我屋企嗰邊已經解釋左, 佢地好少買玩具俾我仔仔, 最多間中買下 ...
我以前有出聲,俾我老公話我唔領情,咁之後我由佢,只係叫佢地唔好買糖

子爵府

我會直接放入垃圾桶, 因為我好唔中意毛公仔~

大宅

回覆:唔拎走99買既玩具就代表唔領情!? (不喜勿插)

用小朋友名義捐獻出去唔得嗎?!

禁止訪問

我的育兒心得勳章

回覆:唔拎走99買既玩具就代表唔領情!

男爵府

回覆 racheland 的帖子

如果d 玩具有膠味或者怪味, 就唔好俾小朋友玩, 唔知有無咩有害物質
我明佢地錫孫, 但唔洗下下用物質來表達, 得閒來同佢玩下咪仲開心
捐左佢地送既禮物只係解決空間問題, 我最擔心係小朋友會習慣成自然, 慣左成日有禮物或者零食收, 當佢地知道好快又會有新玩具or 禮物, 就唔會識得珍惜現有既野, 當然我地做父母要教, 但我唔希望我呢頭教, 嗰頭又有人同我唱反調, 況且唔係唔俾佢地買野俾小朋友, 只係適當時候送, e.g. 生日, x'mas, 過時過節我唔會反對

我99 而家真係不分時候, 見得意或者想買就買, 衰d 講句, 我有時覺得佢買野俾我個仔只係滿足佢既購物慾

男爵府

引用:回覆 M.A.C 的帖子多謝你意見1>拎返屋企擺

回覆 M.A.C 的帖子

多謝你意見1>拎返屋企擺滿間屋,等老公自己煩,真正爆99
你同老公行街嗰陣,叫老公買個勁大既櫃,佢話唔買,你就問番佢咁99比D野應該點擺,擺喺邊?再唔係自己買幾個大膠箱,將所有野一箱箱叠高,最好放到門口附近,一屋都係,到時自己會解決到

男爵府

引用:回覆 M.A.C 的帖子多謝你意見1>拎返屋企擺

唔捐? 得,c6你掉緊啲你既野擺99買俾阿b啲野啦!點解? 因為果個係你阿媽囉!拿唔該你唔好用衣櫃,有兩三套衫替換夠啦!要用黎擺99買俾阿b啲衫呀!個廳啲音響電視電腦梳化飯枱掉晒佢啦,因為冇位放99買俾阿b啲玩具呀!由得呢度變玩具樂園,不如索性叫埋啲親戚朋友既小朋友黎玩每人收返入場費承機賺下外快啦!唔好呀?咁唔該你快啲搞掂你阿媽購物狂既問題啦!

子爵府

回覆:小_魚 的帖子

我呢家興買左可拆收埋,生日會送俾人

大宅

我99成日送d舊玩具俾bb玩,我就全部俾哂其他有需要嘅人,因為屋企實在太多玩具

水晶宮

小_魚 發表於 15-6-16 12:10

方案2,你話講過,但老公唔出聲,代表老公會唔鍾意。首先,你老公無表態反對,可能想置身事外,第時比99鬧時扮無知。咁你可以扮懞,照送出玩具。如果老公真係開聲話你時你亦可説「同你講左啦,你當時又無反對」。
此外,99不斷買玩具,你又夠唔鍾意啦,點解一定要就老公?
如果你選擇就晒老公咁聽話,就唔好嬲99啦,你縱你老公同你老公縱你99咪一樣。咁不如開開心心接受D玩具啦。

dadachan143    發表於 15-6-18 07:42

首頁

尾頁

跳至